Hlavní obsah
Zdraví

Symfyziotomie - porody pomocí motorové pily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina jarolimkova

Je až k neuvěření, kam se lékařství posunulo, kdy se v minulosti do žen kvůli porodu řezalo. Dnes by to bylo spíše námět na horor.

Článek

Porod v 18. století by asi dnes už nikdo nechtěl zažít. Tento přirozený proces byl plný nebezpečí. Omezené znalosti anestezie a hygieny spolu s celkově horšími zdravotními podmínkami té doby znamenaly, že komplikace při porodu byly nejen nebezpečné, ale často i smrtelné. Situaci dále komplikovaly lékařské postupy, které se dnes zdají být archaické a brutální.

Vzhledem k tomu, že císařský řez byl velmi riskantní kvůli míře infekce, lékaři se často uchylovali k alternativním metodám. Mezi ně patřila symfyziotomie označovaná také jako pubiotomie. Šlo o chirurgický zákrok spočívající v odříznutí chrupavčité stydké spony za účelem rozšíření pánve. Metoda, jejíž počátky sahají až do roku 1597, se běžně používala téměř tři století a často se prováděla bez anestezie. Zákrok byl nejen trýznivý, ale zanechával na ženách, které jej podstoupily, trvalé fyzické a emocionální jizvy.

Je vůbec k neuveření, že to někdo přežil a děti zůstaly naživu.

Vynález řetězové pily, byť v primitivní podobě, byl skotským počinem, jehož cílem bylo zlepšit účinnost a přesnost symfyziotomie. Dr. John Aitken a Dr. James Jeffray, kteří chtěli zlepšit chirurgický proces, vyvinuli ranou verzi řetězové pily. Zařízení, původně dlouhý řetěz se zuby a rukojetí na obou koncích, se díky německému ortopedovi Bernhardu Heinemu vyvinulo v sofistikovanější nástroj s ruční klikou a ozubeným kolem, což umožnilo větší přesnost. Technologický pokrok však jen málo zmírnil nesmírné utrpení pacientů.

Je šokující, že praxe symfyziotomie přetrvávala v Irsku až do konce 20. století, což vedlo v roce 2014 k odsouzení ze strany Výboru OSN pro lidská práva. Důsledky zákroků zanechaly mnoha ženám celoživotní postižení, chronické bolesti a další zdravotní problémy. Některé děti dokonce během procesu zemřely nebo utrpěly vážná zranění mozku.

Přestože je historie symfyziotomie nepopiratelně ponurá a nehumánní, nepřímo přispěla k vynálezu motorové pily. Samuel J. Bens ze San Francisca získal v roce 1905 patent na řetězovou pilu. Vynález znamenal začátek fascinující cesty, která proměnila motorovou pilu ze zdravotnického nástroje v univerzální nástroj s nesčetnými možnostmi využití.

Závěrem bych řekla, že jsem moc šťastná, že dnes už tyto metody nejsou a ženy mohou věřit v lékaře. Dostat se dnes do porodnice znamená většinou dostat se zpět domů i s miminkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz