Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejznámější konspirační teorie. Průvodce světem tajemství a dezinformací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Konspirační teorie jsou součástí lidské kultury po celá staletí.

Článek

Konspirační teorie jsou součástí naší kultury již po staletí. Týkají se záhadných spiknutí, tajných organizací, mimozemských bytostí či podivných událostí. Některé konspirační teorie jsou naprosto absurdní, další ale mohou být nebezpečné, protože se skrz ně šíří dezinformace a narušují důvěru veřejnosti v podstatné instituce a vědecké objevy. Podíváme se teď na ty nejznámější z nich.

Země je placatá

Teorie o ploché Zemi má stále své stoupence, kteří jsou přesvědčeni o tom, že naše planeta ve skutečnosti není kulatá, ale placatá. V roce 1956 dokonce písmomalíř Samuel Shenton založil společnost Flat Earth Society, která tvrdí, že veškeré snímky dokazující kulatý tvar Země jsou podvrh. Jedna z teorií z roku 1849 pojednává o planetě Zemi ve tvaru disku, který je obklopen vrstvou ledu nazvanou zde Antarktida a  v jehož středu leží severní pól.

Židozednáři

Kolem společnosti Svobodných zednářů se to konspiračními teoriemi jen hemží. Nejznámější z nich je pravděpodobně teorie o spojení Židů se zednáři za účelem ovládnutí světa. Tato teorie je velmi stará zmiňuje ji i Umberto Eco ve své knize Pražský hřbitov. Teorie o Židozednářství úzce souvisí s teorií o protokolech sionských mudrců, což má být soupiska plánů pro dosažení nadvlády Židů. V této teorii je ovšem vložena jiná konspirační teorie, která říká, že tyto protokoly jsou podvrh vytvořený začátkem 20. století jako důvod k antisemitismu. Podobná je také teorie o Iluminátech a dalších společenstvích, která údajně ovládají svět.

Přistání na Měsíci

Konspirační teorie o přistání Apolla na Měsíci vznikaly v 70. letech 20. století. a říkají, že celý projekt Apollo byl podvrh. Opírají se např. o argumenty, že americká vlajka na snímcích vlaje jako ve větru, na Měsíci je ale prokázáno vakuum, nebo že na snímcích nejsou vidět hvězdy, či že stopy astronautů vypadají ostře, jak by stouply na něco vlhkého. Podle těchto teorií NASA záměrně zničila některé magnetické pásky z přistání Apolla na Měsíci, které obsahovaly telemetrické údaje.

Oblast 51

Jedná se o přísně střežené území na jihu amerického státu Nevada, které se oficiálně označuje jako Výzkumné centrum leteckých sil. Neoficiálně je známé jako Oblast 51. Vojenská základna zde byla založena v roce 1957, oficiálně ale armáda její existenci přiznala až roku 1999. I díky tomu poskytuje tato základna prostor pro rozvíjení konspiračních teorií, které se v tomto případě týkají především mimozemských civilizací. V této oblasti má údajně docházet k přistávání UFO a komunikaci s mimozemšťany. Další teorie pak mluví o vývoji zbraní na bázi neobvyklých energií či výzkumu technologií pro cestování v čase.

Pandemie covid-19

Jednou z novějších konspiračních teorií je velmi rozšířená teorie o pandemii covid-19, která říká, že virus byl záměrně vypěstován v laboratoři a následně uměle rozšířen. Účelem měla být instalace zařízení pro bezdrátový přenos dat v rámci 5G sítě pomocí čipů aplikovaných v průběhu očkování. Podle další teorie měl tento virus vymyslet Bill Gates, aby následně pomocí očkování reguloval populaci. Rozšířila se i řada dezinformací o tom, jak se před nákazou chránit. K jejich šíření se připojili i někteří politici. Údajně měl pomáhat česnek a alkohol, jehož vnitřní i vnější užití propagoval běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Další z těchto zaručených návodů mohly být velmi nebezpečné, jednalo se třeba o vstřikování dezinfekce do žil, které prosazoval i Donald Trump.

Úmrtí známých osobností

Konspirační teorie se týkají i úmrtí některých známých osobností. Tyto teorie se týkají třeba smrti Adolfa Hitlera, který se údajně nezabil, ale spolu se svou ženou Evou Braunovou uprchl do Jižní Ameriky. Další podobné teorie mluví např. o Michaelu Jacksonovi, Usámovi bin Ládinovi či atentátu na J.F. Kennedyho.

Zdroje:

Konspirační teorie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2023-10-13]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Konspira%C4%8Dn%C3%AD_teorie

Nákaza jako snaha ovládnout svět. V popularitě covidových mýtů vítězí Gates a sítě 5G. In: IRozhlas [online]. [cit. 2023-10-13]. Dostupné z: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/fake-news-koronavirus-v-ceskych-mediich-covid-19-analyza-newton-media_2103270630_kro?_gl=1*q737b1*_ga*MTg0NTQ4NzYwMC4×Njk3MTc1MDIw*_ga_NHXTP7RWNV*MTY5NzE3NTAxMi4×LjEuMTY5NzE3NTAyNS4wLjAuMA..

Nejznámější konspirační teorie. In: Metro [online]. [cit. 2023-10-13]. Dostupné z: https://www.metro.cz/spolecnost/nejznamejsi-konspiracni-teorie.A180423_142904_metro-spolecnost_pur

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz