Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Nová žena mého exmanžela je fajn, ale nechci, aby jí moje dítě říkalo mami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gustavo Fring, Zdroj: Pexels

Někdy je láska dítěte a macechy opravdu velká a upřímná.

Ačkoli jsou rozchody pro mnoho párů velmi stresujícím obdobím a důvody mohou být skutečně bolestivé, někteří si uvědomí, že jejich láska je pryč a rozvod proběhne v dobrém. Horší je pak to, když dítě začne nové ženě exmanžela říkat mami.

Článek

Jsou vzácné případy, kdy se bývalí partneři po nevydařeném manželství nebo partnerském vztahu, rozhodnou být přáteli.

I to je však možné. Z vlastního pohledu mám zato, že varianta přátelství je tím nejlepším, co expartneři mohou udělat, pokud si pořídili ve vztahu dítě. Běžná komunikace, možnost domluvy okolo hlídání a kompromisu nebo například dokonce i společné setkávání o prázdninách či narozeninách – může mít pozitivní vliv na výchovu dítěte.

Takový vztah si vypěstovala moje kamarádka Veronika se svým exmanželem.

Jejich láska byla tak intenzivní, že se ani nestihli pořádně seznámit a po třech měsících odpluli do přístavu manželství. Po narození malé Karolíny se jejich vztah dostal do problémů.

Nakonec se dohodli, že bude pro každého nejlepší jít svou cestou. Nic si nevyčítali a slíbili si, že se budou celý život podporovat. Veronika jako mladá maminka s radostí přijala fakt, že se její exmanžel vrátil ke své lásce ze střední školy.

Pokud mají bývalí partneři spolu dítě, měli by zůstat zadobře.

Veroniky skoro pětiletá Karolína je šťastné dítě. Bydlí s Veronikou, ale dost často je s tátou a jeho novou ženou. Karolína je miluje oba, vždy se vrací domů šťastná, usměvavá a s nějakou novou písničkou, kterou si pobrukuje celý den. Nová žena exmanžela Veroniky, je fajn. Podle kamarádky je usměvavá, je pro každou srandu a ke Karolíně se chová skvěle.

Volala na novou ženu exmanžela: Mami

Náhle přišel zvrat, pohoda u Veroniky v rodině se dostala do propasti. Kamarádky spokojenost se změnila poté, co slyšela malou Karolínu volat na novou ženu exmanžela mami. To s kamarádkou dramaticky otřáslo.

Veronika se mi při první příležitosti svěřila, s tím, že žádná macecha nebude pro její dceru mámou. Samozřejmě mě zajímalo, jak dlouho tento stav trval. Řekla jsem jí, ať neblázní a hlavně, ať situaci řeší s rozmyslem bez ukvapených závěrů.

Samozřejmě, ano je to divné, když dítě osloví „cizí ženu“ mami. Podle mého názoru to není zcela normální, když vlastní dítě vedle živé a zdravé matky, nazývá jinou ženu de facto svou matkou!

Nicméně se Veronika (na můj vkus) rozhodla velmi tvrdě zakročit, řekla bych, že asi i bez rozmyslu. Každopádně svému ex a jeho nové manželce do očí sdělila, že dceru neuvidí tak často, jako doteď. Doslova jim vpálila: „Dokud Karolínka nepochopí, že tvá nová žena není její biologickou matkou, budete ji vídat jen sporadicky!“

Matka omezila styk dítěte s otcem a macechou

Domnívám se, že kamarádka Veronika zašla příliš daleko a že dítěti nemohou zakázat, aby svou macechu oslovovalo mami.

Z mého pohledu to oslovení mami vychází z bezprostřední lásky dítěte, kterou cítí i k maceše. Vždyť podle vyprávění Veroniky o vztahu její dcery s macechou, byla Karolína z jejich strany zahrnována láskou, polibky, dárky, čtením pohádek na dobrou noc, hraní a atd.

Dcera Karolína za to nemůže - prostě má srdíčko na správném místě a chová se bezprostředně. S nadsázkou mohu říct, že takhle malé dítě, ještě pořádně nemá v hlavě srovnané používání rozlišování oslovení osob ve svém nejbližším okolí.

Přestože armáda kamarádek stála na straně Veroniky, mnozí ji stále říkají, že rozumí exmanželovi a jeho nové ženě.

Domnívají se, že Karolína je příliš malá na to, aby rozlišovala role lidí ve svém životě, a že nesouhlas Veroniky s tím, že nazývá otcovu novou ženu mámou, pramení pouze ze žárlivosti.

Exmanžel podal žádost o střídavou péči

Každopádně situace která vznikla v této rodině je řešitelná jiným způsobem, než omezením styku dítěte s otcem a jeho novou manželkou. Odnáší to opět dítě, v tomto případě 5letá Karolína.

A jak tento smutný příběh dopadl? Otec malé Karolíny podal na soud žádost o střídavou péči.

Anketa

Je normální říkat maceše mami?
Ano.
9,7 %
Ne.
77,4 %
Nevím.
9,7 %
Je mi to jedno.
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz