Hlavní obsah
Aktuální dění

Paradox: Radikálně kontroverzní kniha Zrušte rodinu byla financována státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mabel Amber, zdroj: Pixabay

Vláda a Evropská unie se oficiálně zavázaly k podpoře rodin. I přesto kontroverzní knihu Ministerstvo kultury dotovalo (Ilustrační foto).

Akce s názvem Zrušte rodinu, která se konala v Praze, vyvolala silné reakce. Událost podpořená veřejnými prostředky, včetně ministerstva kultury, přitom přišla v době, kdy se vláda ve svém programovém prohlášení hlásí k podpoře rodiny.

Článek

Už slovní spojení Zrušte rodinu vzbuzuje silné reakce. Takto se jmenuje seminář, který proběhl koncem září v Praze při příležitosti křtu nové knihy s názvem Zrušte rodinu. Zejména na sociálních médiích vzbudila kniha rozruch. Už jen to, že kontroverzní událost získala podporu z veřejných zdrojů, například od ministerstva kultury. Přestože se vláda ve svém programovém prohlášení hlásí k podpoře rodiny.

Poslanec Patrik Nacher (za ANO) chce kvůli tomu interpelovat ministra kultury Martina Baxu (ODS) v parlamentu.

Událost pořádaly feministky z kolektivu Druhá směna. Na jejich webových stránkách je uvedeno, že je nezbytné vytvořit svět svobody, kde nebude potřeba nukleární rodiny. „Je to jakýsi feministický manifest,“ uvedla ředitelka organizace Tranzit.cz Tereza Stejskalová.

Událost radikálních feministek se konala za zavřenými dveřmi a pořadatelé odmítli vstup novinářům. Údajně by to narušilo intimní atmosféru. Nicméně reportérům ze stanice CNN Prima NEWS se podařilo oslovit jednu z účastnic kontroverzní akce. „Chci najít způsoby, jak se osvobodit od toho, co je na té rodinné situaci tak svazující,“ uvádí sdělení ženy web CNN Prima NEWS.

Vláda a Evropská unie se zavázaly o podporu rodin

Vláda a Evropská unie se oficiálně zavázaly k podpoře rodin. Přesto jsou mezi sponzory místa, kde se událost konala, Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Městská část Praha 10, Evropská unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a programu NextGenerationEU.

Podporuje vláda zrušení rodiny?

Jak se finance dostaly k radikálním feministkám a proč tisk kontroverzní knihy Zrušte rodinu, kterou napsala autorka Sophie Lewisová, financovalo ministerstvo kultury 160 tisíci korunami, je de facto velkou záhadou. „Byl jsem v šoku, že kniha tohoto typu vůbec nějakou dotaci dostává. A to, že je to v nějakém dotačním titulu, se kterým to vůbec nesouvisí, je jen třešnička na dortu,“ prohlásil podle CNN Prima NEWS poslanec Patrik Nacher.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) uvedl, že nesouhlasí s obsahem knihy. „Zrušení rodiny je pro mě z jiného vesmíru, ale bylo to doporučení grantové komise ministerstva,“ informoval Baxa.

Kdo je autorka kontroverzní knihy Zrušte rodinu

Sophie Lewisová je autorka, esejistka a učitelka, která se zabývá tématy jako péče a tělesnost z queer a LGBT perspektivy a navazuje na feministické autorky, jako jsou Donna Harawayová nebo Shulamith Firestoneová. Ve své prvotině Full Surrogacy Now: Feminism Against Family z roku 2019 poukazuje na problematiku náhradního mateřství a navrhuje nové pojetí mateřské péče jako kolektivního úsilí.

Lewisová vyučuje teorii společenských věd, feministickou a queer politiku a filozofii odporu vůči práci (anti-work) na Brooklyn Institute for Social Research. Jako výzkumnice působí ve Výzkumném centru feministických, queer a transgenderových studií na Pensylvánské univerzitě a také píše o ekologii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz