Hlavní obsah
Cestování

Věci, na které si turisté z Česka v Chorvatsku letos v létě stěžovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Sulovari

Hotelový resort na ostrově Hvar (2023).

Příroda, teplé počasí, tyrkysové moře a výborné silnice jsou plusy, pro které si turisté z Česka Chorvatsko navzájem doporučují. Mnoho turistů, kteří trávili letní dovolenou u Jadranu, si stěžovalo na přemrštěné ceny a chaotické jízdní řády trajektů.

Článek

Podle turistických fór, blogů a sociálních sítí si turisté z Česka letos v létě v Chorvatsku nejčastěji stěžovali na ostatní turisty. Nostalgicky vzpomínají na dobu, kdy bylo Chorvatsko méně navštěvované a turisté mířili spíše do Španělska či Itálie, což jim zajišťovalo více prostoru a dovolenkového klidu. Nyní je obtěžují přeplněné pláže a chaos v autobusové a trajektové dopravě. Přesto však nešetří chválou na účet nádherné chorvatské přírody a teplého Jadranu.

Chorvatsko zdražilo

„Chorvatsko bylo kdysi levnou a specializovanou destinací, neboť turistické proudy směřovaly především do Španělska a Itálie. Nyní se však země hemží hordami turistů z Česka a Polska. Lístky na katamarány se rychle vyprodávají a nelze je zakoupit online předem. Sehnat ubytování na poslední chvíli přes Booking či Airbnb je téměř nemožné. Turistické pasti jsou na každém kroku - za láhev vody vám místy účtují až nehorázných 4 eura. Ani Uber ve špičce není k dispozici. Ke každé pokladně v obchodech vedou dlouhé fronty. Všechna místa, od restaurací po atrakce, jsou přeplněná turisty. Je to strašné. Kdybych to věděl, nevyrazil bych do Dubrovníku,“ sdílel své zkušenosti Dalibor N. na sociální síti Facebook letos v polovině srpna.

Hromadná přeprava turistů

V Chorvatsku jsem v letošní sezoně strávila osobně bezmála dva měsíce, nicméně nechápu, proč je přeprava na chorvatské ostrovy tak nepřehledná, přestože je Chorvatsko turistickým rájem. Jízdní řády trajektů jsou zmatené. Existují zhruba čtyři různí dopravci s odlišnými provozními hodinami. Předprodeje lístků v hlavních přístavech jsou těžko k nalezení, protože je Google nezobrazuje. Pokud se pokusíte zakoupit lístky online, aplikace vám sdělí, že lístky jsou již vyprodané, aniž by bylo vysvětleno proč. Avšak když se dostanete k pokladně, můžete si lístky zakoupit bez problémů.

Foto: Martina Sulovari

Přístav ve městě Split - Chorvatsko (2023).

Když jsem ve Splitu marně hledala informace o trajektech na ostrov Hvar, oslovila jsem místní Chorvatku, aby mi poradila. Ta mi s překvapením dokonalou angličtinou sdělila, že každou sezonu panuje v trajektové dopravě naprostý chaos a zmatek.

Rušná a přeplněná Makarská

„Je ironické, že si jako turista stěžuji na přítomnost ostatních turistů v Chorvatsku, ale kdybych věděl, co mě na Makarské čeká, vybral bych pro rodinnou dovolenou jinou destinaci,“ napsal na Facebooku zklamaný turista z Prahy. Ostatní členové fóra mu poradili, aby se vyhnul cestování v nejrušnějších obdobích a zvolil klidnější destinaci. Chorvatsko má dostatečně dlouhé pobřeží, takže si každý může najít místo dle svých představ.

Turista, kterého obtěžují ostatní turisté, není jediný, kdo si stěžoval na přeplněnou Makarskou.

Foto: Martina Sulovari

Odlehlá pláž Nugal na Makarské (2023).

„Cestování autobusy v Chorvatsku je loterie, zvláště v průběhu hlavní sezony, kdy jsou spoje často dramaticky zpožděné. Setkáte se zde s nejrůznějšími řidiči - od těch, kteří jsou ochotní pomoci a rádi si popovídají, až po ty drzé a arogantní,“ napsal na sociální síti Matěj, který trávil dovolenou v Podgoře.

Plitvická jezera

Návštěvnice Plitvických jezer si pro změnu stěžovala na davy lidí. Kdo by čekal, že nejnavštěvovanější národní park bude v září přeplněný?

„Národní park Plitvická jezera v Chorvatsku obrovským zklamáním. Očekávala jsem méně turistů v pondělí ráno koncem září (ne v hlavní sezóně, ani o víkendu). Realita: park, který je naprosto nabitý hyperaktivními, sobeckými, neustále křičícími Chorvaty. V jednom okamžiku jsem byla uvězněna na stezce a zoufale jsem se snažila protlačit mezi lidmi, abych viděla vodopády,“ píše turistka z Brna, které bylo doporučeno, aby navštívila park Krka místo Plitvických jezer, pokud ji obtěžují davy turistů.

Drahý Omiš

Turista z Hradce Králové si postěžoval na ceny v Omiši, které jsou v sezóně vyšší než v minulých letech. „Omiš jsem si s rodinou oblíbil díky nádherné pláži a levnému ubytování. Letos jsem byl v Chorvatsku naposled. Ceny jsou nehorázně navýšené, obsluha je arogantní a slepá, když slyší český jazyk,“ napsal na jednom blogu turista z Hradce Králové. Přesto však pochválil chorvatské silnice, ale považuje mýtné za drahé a chorvatské řidiče za agresivní a neohleduplné vůči ostatním. Navíc varuje před minovými poli v lesích jak v Chorvatsku, tak v Bosně a Hercegovině.

V komentářích různě po internetu a na sociálních sítích turisté z Česka chválí například teplé moře, architekturu starých měst a také to, že díky nízké kriminalitě se můžete volně procházet i v noci bez obav, že vás okradou. Nevýhodou jsou vyšší ceny oproti minulosti a obecně i arogantní Chorvaté.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz