Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Stávka učitelů není jen o platech. Bojují i za kvalitu vzdělávání, kterou vláda ničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Arthur Krijgsman | Zdroj: Pexels (Ilustrační fotografie).

Učitelé se bouří proti škrtům ve školství a plánují celodenní stávku. Nejde jim jen o platy, ale i o kvalitu vzdělávání, kterou vláda Petra Fialy ohrožuje. Podporují je vysoké školy a školské asociace. Co chtějí dosáhnout a proč se cítí podceňováni?

Článek

Učitelé se chystají na 27. listopadu, kdy proběhne celodenní stávka proti škrtům ve školství. My učitelé se nechceme smířit s tím, že nejenže naše platy nedosáhnou slibovaného cíle, ale hlavně se podmínky pro kvalitu výuky dětí kvůli vládě Petra Fialy a jeho konsolidačního balíčku zhorší. Stávku podporují i vysoké školy a většina školských asociací. V této chvíli není sice přesně zjevné, kolik škol se celodenní stávky zúčastní a jakou formu protestu zvolí, ale až na pár výjimek ji podporuje velká většina asociací a školských spolků, jakkoliv se spolu v minulosti častokrát neshodly prakticky skoro v ničem.

Co je cílem celodenní stávky?

Cílem celodenní stávky je zvýšení financí pro sektor školství z rozpočtu o šest miliard korun. Ale opravdu nám učitelům nejde jen o naše platy. Naše učitelské platy se ze zákona měly zvednout na 130 procent průměrné mzdy, ale kvůli konsolidačnímu balíčku vlády Petra Fialy dosáhnou jen na 113 procent. Ráda bych zmínila, že ministr školství Robert Plaga vyjednal za vlády Andreje Babiše z rozpočtu okolo 127 procent.

Z toho už by se dalo normálně žít při dnešních abnormálně vysokých cenách, kdy i v Německu vyjde nákup levněji. Mnohem hůře jsou na tom nepedagogičtí zaměstnanci ve školství. Na některých školách dokonce dojde ke zrušení jídelen, pravděpodobně se i přestane vařit teplý oběd, na dalších školách města sloučí kuchyně a jídelny. Někde možná dojde i k tomu, že rodiče budou chodit do mateřských či základních škol na brigády o víkendech uklízet.

Co stojí za spuštěním celodenní stávky?

Dle mého učitelského názoru je to celkové omezení financí na úvazky, tedy počty vyučovaných hodin ve školách, což se dotkne konkrétně napřímo samotné kvality výuky. V reálu to znamená, že přijdeme o dělené hodiny, třídy na školách budou přeplněné žáky a tím se rapidně sníží kvalita výuky a ředitelé škol budou poté přemýšlet nad tím, co ještě pro školu z moderní pedagogiky mohou zachovat.

Veřejnost a rodiče dětí školou povinných by měli tyto informace vědět, než začnou ředitele škol, učitele a zaměstnance škol na sociálních sítích, a nejen v městské hromadné dopravě odsuzovat, ohledně toho, že jim jde jen o jejich peníze. Dále také si údajně učitelé berou žáky jako zástěrku.

Nicméně, již předem vyrazil do bitvy sám ministr školství Mikuláš Bek, který říká, že lidé údajně nestojí o zvyšování daní, aby měli učitelé o několik tisíc navíc. A z vlády Petra Fialy pějí ódy, že do školství stále proudí finance a kvalita se neprojevuje.

Stávka má být varováním pro vládu Petra Fialy, která plánuje zredukování rozpočtu na školství o šest miliard korun. To by mělo dopadat nejen na platy učitelů a nepedagogických zaměstnanců, ale i na počty hodin, rozdělené vyučování, asistenty pro žáky se speciálními potřebami a další aspekty kvality vzdělání.

My učitelé se cítíme být podceňováni a omezováni nejen finančně, ale i legislativně a mediálně, protože je některými médii pro veřejnost vytvářen negativní obraz učitelů, který podporují někteří politici a odborníci. Kritika odborů ohledně nedomyšlených reforem, které školám přidávají spoustu administrativních položek a znesnadňují individuální přístup k žákům, je na místě.

Učitelé si přejí, aby rodiče žáků a veřejnost pochopili, že celodenní stávka není sobeckým počinem, ale spravedlivým počinem na protest. Nám učitelům nejde jen o naše peněženky, ale i o prospěch dětí jako žáků a o budoucnost českého školství. Nechceme se stát oběťmi dlouhodobé devastace školství, které ohrožuje kvalitu vzdělávání v Česku.

Někteří učitelé, zaměstnanci a ředitelé škol již nevěří slibům vlády Petra Fialy. Vláda Petra Fialy, složená i z několika učitelů a profesorů prokázala, jaké má vize a priority do budoucna - školství to ale bohužel dle mého názoru není.

V českém školství pracuji spoustu let, modernizace školství probíhá téměř celou mou učitelskou kariéru bez ustání. V minulosti jsem si myslela, že školské reformy někam cíleně směřují ku prospěchu nám všem, ale opak je pravdou. Hloupé rozhodnutí a reforma školství z dílny vlády Petra Fialy, bortí kvalitu výuky v Česku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz