Hlavní obsah
Lidé a společnost

Češi věří více konspiracím než faktům. Je to nebezpečné pro demokracii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj - z účtu Petra Pavla na sociální síti "X"

Každý má právo věřit, čemu chce. Každý má právo šířit pravdivé informace. Šíření dezinformací a konspirací, které ohrožují demokratickou společnost by mělo být považování za těžký trestný čin.

Článek

Konspirační teorie se u nás šíří mezi určitou skupinou lidí, která se snaží ovlivnit své přátelé a příbuzné. Tato skupina věřící konspiračním teoriím se vyznačuje tím, že nevěří vládě, nevěří odborníkům, nevěří státnímu systému a podléhá smyšleným informacím, které velmi často šíří ruská propaganda. Právě Rusko se snaží ovlivnit obyvatele cizích států, aby věřili nepravdivým zprávám, které mají za cíl zpochybnit vládní kroky a rozhodnutí zaměřená na lepší ochranu bezpečnosti státu.

Ruská propaganda šíří strach a nejistotu

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě za rok 2022 uvedla, že protisystémové skupiny a lidé, kteří dlouhodobě šířili nepravdivé informace o očkování a viru Covid-19, se v únoru 2022 přeorientovali na nové téma - válku na Ukrajině. Podle nich je Rusko obětí, a proto muselo zaútočit na Ukrajinu, kde se měla nacházet americká armáda, která vyvolávala konflikty mezi Ukrajinci a Rusy. Tento konflikt trvá již od roku 2014, kdy došlo k převratu na Ukrajině a ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Takzvaný Euromajdan byla vlna demonstrací, na kterých občané požadovali nové volby, přiblížení k Západu a odtrhnutí se z ruského vlivu. To se však nelíbilo ruskému prezidentovi Putinovi, který vyslal v roce 2014 ruské jednotky na Krym s cílem obsadit celý poloostrov a následně jej prohlásit za ruské území. Později vyslal ruské vojáky i na východní část Ukrajiny, kde společně s proruskými separatisty obsadily Luhanskou a Doněckou oblast. Přestože ruský prezident Vladimír Putin tvrdil, že do ukrajinských oblastí nevyslal žádné ruské vojáky, v roce 2021 ruský soud potvrdil, že se na východě Ukrajiny opravdu vyskytovali ruští vojáci. Tak vznikl ruský narativ o tom, že ukrajinská armáda bojuje proti rusky mluvícím obyvatelům Ukrajiny, ačkoli to byli ruští vojáci. A tento ruský narativ přebrali někteří čeští aktivisté a opoziční politici, kteří obhajují ruský vpád na Ukrajinu.

Nacistická minulost ukrajinské armády

K ospravedlnění ruského vpádu na Ukrajinu používají aktivisté staré televizní záběry nebo zprávy, které informovaly o situaci na Ukrajině. Nejvíce diskutovaným se stal pluk Azov, který se začal formovat v roce 2014 a vzešel z radikální krajní pravice jako reakce na ruský útok v oblasti Donbasu. Členové této jednotky používali nacistické symboly na svých uniformách nebo je měli jako tetování. Od té doby však uplynulo mnoho let, pluk Azov prošel reorganizací, radikální členové odešli a celá jednotka, čítající přibližně tisíc příslušníků, nyní spadá pod dohled ukrajinského ministerstva vnitra. Tato temná minulost nezmizela. Rusko ji stále oživuje a tvrdí, že Ukrajina oficiálně uznává nacismus, protože má ve svých řadách stoupence nacismu, což dokládá starými záznamy nebo upravenými videi.

Je poněkud ironické, když se Rusko snaží „denacifikovat“ Ukrajinu, a přitom využívá služeb soukromé vojenské jednotky Wagner Group, jejímž velitelem byl již zesnulý Dmitrij Utkin. Na to upozorňuje na platformě X Stanisław Żaryn, poradce polského prezidenta. Dmitrij Utkin měl na hrudi tetování s emblémem SS.

Čeští aktivisté a opoziční politici opět přebírají tento ruský narativ o nacistické Ukrajině a tvrdí, že česká vláda Petra Fialy podporuje nacismus. Viní ho z vlastizrady a dalších nesmyslů. Dochází i k nenávistným výrokům a k vyhrožování.

Slabá komunikace vlády

Komunikace vlády s veřejností by měla být propracovanější. Vláda Petra Fialy by měla volit vhodnější slova a vhodně označovat občany, kteří na demonstracích a protestech veřejně hájí Rusko a invazi na Ukrajinu.

Ti, kteří veřejně podporují Rusko, které podle nich útočí jen na nacisty, přitom bombarduje nemocnice, školky a veřejné objekty, by měli být potrestání za podporu terorismu, jehož se Rusko dopouští. I sám Evropský parlament uznal Ruskou federaci za stát, který podporuje terorismus. A takoví lidé, kteří tu chodí s ruskými vlajkami a pokřikují hesla „Sláva Rusku“ nebo „Rusko je náš osvoboditel“ jsou velmi nebezpeční pro Českou republiku a její demokratické hodnoty. Takoví lidé se neliší od proruských separatistů na východní Ukrajině, kteří násilně převzali úřady a vyhlásili oblast za Luhanskou a Doněckou republiku. A v současné době jsou tyto oblasti již součástí Ruské federace, poté co prezident Putin podepsal dekrety o anexi.

Vládní boj s dezinformacemi

Vláda Petra Fialy se pokoušela bojovat proti dezinformacím tím, že zahájila v roce 2022 spolupráci s Michalem Klímou, jenž dostal funkci vládního zmocněnce pro média a dezinformace. Po roce však vláda tuto funkci zrušila. Zřejmě z důvodu, že se objevilo mnoho odpůrců, kterým se nelíbilo, že někdo upozorňuje na jejich nekalou práci.

V květnu vláda jmenovala Otakara Foltýna novým vládním koordinátorem strategické komunikace. Jeho úkolem je občanům sdělovat informace, týkající se vládních rozhodnutí, a také vyvracet různé nepravdivé informace, které se objevují ve veřejném prostoru nebo na sociálních sítích. Nedávno Otakar Foltýn pronesl na veřejné přednášce, která se konala ve Slavonicích, výrok, za který ho někteří opoziční politici zkritizovali.

Lidé obdivující a blahořečící tak neuvěřitelně zvrhlý režim, jako je současný Putinův … jsou lidé, kteří jsou velmi často nešťastní, zahořklí, zapšklí, smutní, opuštění nebo jen mající životní smůlu – anebo jsou to prostě jen sv*ně
Otakar Foltýn

Proti tomuto výroku se ozvali politici z opozice nebo aktivisté, kteří se staví proti pomoci Ukrajině. Vadilo jim, že je Otakar Foltýn nazývá sv*němi. Otakar Foltýn je ovšem nenazval tímto hanlivým slovem; nazval tak lidi, kteří obdivují a podporují ruský režim, který páchá na Ukrajině válečné zločiny. Pokud se ozvali lidé, kteří tvrdí, že nepodporují Rusko, ale vadí jim toto označení, tak se tím jen usvědčili.

Otakar Foltýn se stal terčem nenávisti,stejně jako vládní představitelé a všichni, kteří bojují proti dezinformacím. Jsou zesměšňováni, kritizováni a dehonestováni. A dělají to lidé, kteří šíří ruskou propagandu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz