Hlavní obsah
Lidé a společnost

Doktorka Soňa Peková našla v sobě Boha. A vydala se na cestu ezoteriky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Kozlík, MAFRA

Soňa Peková, molekulární genetička se dostala do širšího povědomí s příchodem covidu. Později hájila ruskou invazi na Ukrajině a v současné době je prorokyní nového kultu.

Článek

Soňa Peková se narodila v Prievidzi 11. září 1974. V roce 1998 vystudovala všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Pracovala v Ústavu molekulární genetiky AVČR a Ústavu hematologie a krevní transfuze. V letech 2005–2009 pracovala v laboratoři klinické biochemie, hematologie a imunologie Nemocnice Na Homolce. V roce 2006 získala na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy doktorát v oboru molekulární biologie, genetiky a virologie.

Pracovala jako vedoucí v laboratoři molekulární diagnostiky Chambon, která byla později přejmenovaná na Synlab Genetics. Také vedla laboratoř veterinární molekulární diagnostiky a laboratoře molekulární diagnostiky KitGen. V roce 2017 pracovala jako soudní znalkyně v oborech molekulární biologie, molekulární genetika a molekulární mikrobiologie pro humánní i veterinární otázky. Poté působila jako vedoucí laboratoře Tilia Laboratories, kde odhalila dva případy nákazy virem SARS-CoV-2 na který vyvinula nový typ testu na detekci tohoto viru.

Soňa Peková často vystupovala na veřejnosti, poskytovala rozhovory v médiích. Byla však kritizovaná mnoha odborníky. Podle nich šířila neověřená tvrzení týkající se pandemie covidu-19 a některé její výroky byly manipulativní. Její výroky o tom, že covid do konce roku 2020 zmizí, nebo že virus SARS-CoV-2 je uměle vytvořený, se staly pro část obyvatel velmi populární. Někteří šli ještě dál a například kardinál Duka ve svém proslovu řekl, že Covid-19 je čínská biologická zbraň. V roce 2022 kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu pronesla doktorka Peková proslov, ve kterém mluvila o tom, že na Ukrajině jsou americké biologické laboratoře ve kterých vyvíjí biologické zbraně. Na internetu se opět začaly šířit různé nepravdivé zprávy, například od kandidáta na amerického prezidenta Roberta F. Kennedyho, který tvrdil, že tyto zbraně mají cílit jen na určité etnikum. Proto Rusko muselo zaútočit na Ukrajinu, aby ochránilo všechny obyvatele.

V tomtéž roce doktorka Peková poskytla rozhovor pro pořad Protiproud Petra Hájka, ve kterém žádala své sledující o to, aby se modlili za ruského prezidenta Putina, který ochrání svět před depopulizací.

Atlantida a Vyšší moc

Soňa Peková se v roce 2023 stala součástí náboženského hnutí AllatRa, která je považované za proruskou okultní sektu, která se později přetransformovala na Tvořivá společnost. Je to projekt, dle jejich slov, založený na vědecké bázi a jejich cílem je sjednotit lidstvo. Jsou však známí šířením pseudovědeckých dezinformací a konspiračních teorií o mimozemšťanech a tajných mocných elitách, které obětují děti. Stoupenci tohoto hnutí věří v mesiášskou postavu jménem Nomo, která je svým popisem podobná ruskému prezidentovi Putinovi.

Foto: Public Union "ALLATRA INTERNATIONAL PUBLIC MOVEMENT", Wikimedia Commons, volné dílo

Logo Tvořivé společnosti

Web Manipulátoři.cz zmiňuje rozhovor Pekové na webu Svědomí národa, kde uvedla, že Slované jsou nejstarším etnikem po pádu Atlantidy. Podle Pekové jsou Slované výjimečný národ, který touží po obrovské říši, která nemá hranice. Stejné fráze říká i Vladimír Putin.

Dle doktorky Pekové skrze ní mluví Bůh, který je součástí všech lidí. Ale jen ti, kteří prozřou, poznají skutečnou pravdu o světě a uvědomí si jeho principy. Podle slov Soni Pekové ji Bůh chrání, a proto se jí nemůže nic stát.

I přes svou vysokou odbornost, začala doktorka Peková číst řadu ezoterických knih, z nichž vyčetla, že žijeme v hologramu. Putují k nám mimozemšťani, kteří nám odhalí pravdu a ona se na tuto pravdu těší. Protože svět bude jiný. Všichni podle ní dojdou k odhalení skrz Boha, kterého musí přijmout a musí věřit v pozitivní mimozemskou invazi.

Udělení Bludného balvanu

Český klub skeptiků Sisyfos, který tradičně uděluje anticeny v oblasti pseudovědecké činnosti, udělil doktorce Pekové Bludný balvan v mimořádné covid kategorii družstev. Tato kategorie byla speciálně vytvořena v roce 2021 pro skupinu osob nazvanou „Bludná pěchota“, která byla „složená z gardistů (odborných elit) a kadetů (laických elit)“.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz