Článek
Podle Státního zdravotního ústavu se mohou lidé v záplavových oblastech nakazit salmonelózou, úplavicí, žloutenkou, nebo leptospirózou. Bakteriální onemocnění zvané leptospiróza je vážné onemocnění při záplavách, které se přenáší nakaženými zvířaty jako jsou myši, potkani, někdy skot, vepři a psi. Zvířata tuto bakterii vylučují hlavně močí, která se přenese do již kontaminované vody nebo půdy.
Lidé by se měli vyhýbat kontaminované vodě a pokud se v ní ocitnou, tak by měli dbát na to, aby nedošlo ke kontaktu s nechráněnou kůží. Důležité je aby nedošlo k polknutí kontaminované vody, čímž by se bakterie leptospirózy dostala do trávicího traktu. Bakterie se mohou dostat do organizmu i skrz oční spojivku.
Z tohoto důvodu by lidé neměli dělat nebezpečné kaskadérské kousky, předvádět se před ostatními a riskovat tím nejen svůj život, ale i život záchranářů, kteří by pak museli zbytečně zachraňovat člověka. V takové kontaminované vodě může plavat mnoho ostrých věcí, o které se může člověk pořezat nebo jinak zranit. Také mohou být vodou unášená různá zvířata, která by ve stresu mohla člověka vážně pokousat nebo i zabít.
Otrokovice…lidská blbost tam fakt nemá hranic.🫣
— Barbora Mercury 🇨🇿✌️🇪🇺 (@MercuryBarbora) September 15, 2024
Jakoby hasici měli teď málo práce.😠 pic.twitter.com/6UCplseVJW
Pokud se člověk nakazí leptospirózou, hrozí riziko kožních ekzémů, plísní i řady střevních a horečnatých infekcí. V takovém případě by měl člověk vyhledat pomoc lékaře. V žádném případě by neměl toto onemocnění podceňovat. Neléčená leptospiróza může u lidí vést k poškození ledvin, meningitidě, selhání jater, potížím s dýcháním a dokonce smrti.
Jak zacházet se zaplavenými zemědělskými plodinami a potravinami
Zaplavené plodiny by se v žádném případě neměly konzumovat, protože jsou pro člověka zdravotně závadné. Využití plodin jako krmiva pro zvířata by musel rozhodnout veterinární lékař. Plodiny, které byly jen částečně zatopeny a nevykazují žádné známky poškození, vyžadují hygienickou kontrolu a až po třech týdnech mohou být využity ke konzumaci. Nezaplavené ovoce na stromech a keřích se musí důkladně omýt pitnou vodou.
Potraviny, které byly zaplavené kontaminovanou vodou nebo bahnem nejsou určené ke konzumaci a je nutné je zlikvidovat. Výjimkou jsou uzavřené konzervy, které se musí důkladně očistit.
Také se musí zlikvidovat všechny mražené a chlazené potraviny, které byly dlouhodobě vystavěny vyšším teplotám než je obvyklé. Otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou.
Stejně tak se musí zlikvidovat neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskového papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky. Sáčková balení koření, bylin, čaje. Mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlících. Všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.). Všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení). Balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.
Výskyt leptospirózy
Bakterie leptospirózy se nevyskytuje jen v záplavových oblastech, ale může se objevit i při stanování na neznámých místech, při chalupaření, rybaření nebo při chovu zvířat. Člověk by měl vždy používat ochranné prostředky jako prevenci před onemocněním.
Zdroje: