Hlavní obsah
Zdraví

Při záplavách hrozí infekce z vody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V záplavové oblasti je důležité dodržovat několik opatření. Při úklidu znečištěných objektů je zejména nutné dbát na prevenci, aby po kontaktu s vodou nebo půdou nedošlo k infekci.

Článek

Podle Státního zdravotního ústavu se mohou lidé v záplavových oblastech nakazit salmonelózou, úplavicí, žloutenkou, nebo leptospirózou. Bakteriální onemocnění zvané leptospiróza je vážné onemocnění při záplavách, které se přenáší nakaženými zvířaty jako jsou myši, potkani, někdy skot, vepři a psi. Zvířata tuto bakterii vylučují hlavně močí, která se přenese do již kontaminované vody nebo půdy.

Lidé by se měli vyhýbat kontaminované vodě a pokud se v ní ocitnou, tak by měli dbát na to, aby nedošlo ke kontaktu s nechráněnou kůží. Důležité je aby nedošlo k polknutí kontaminované vody, čímž by se bakterie leptospirózy dostala do trávicího traktu. Bakterie se mohou dostat do organizmu i skrz oční spojivku.

Z tohoto důvodu by lidé neměli dělat nebezpečné kaskadérské kousky, předvádět se před ostatními a riskovat tím nejen svůj život, ale i život záchranářů, kteří by pak museli zbytečně zachraňovat člověka. V takové kontaminované vodě může plavat mnoho ostrých věcí, o které se může člověk pořezat nebo jinak zranit. Také mohou být vodou unášená různá zvířata, která by ve stresu mohla člověka vážně pokousat nebo i zabít.

Pokud se člověk nakazí leptospirózou, hrozí riziko kožních ekzémů, plísní i řady střevních a horečnatých infekcí. V takovém případě by měl člověk vyhledat pomoc lékaře. V žádném případě by neměl toto onemocnění podceňovat. Neléčená leptospiróza může u lidí vést k poškození ledvin, meningitidě, selhání jater, potížím s dýcháním a dokonce smrti.

Jak zacházet se zaplavenými zemědělskými plodinami a potravinami

Zaplavené plodiny by se v žádném případě neměly konzumovat, protože jsou pro člověka zdravotně závadné. Využití plodin jako krmiva pro zvířata by musel rozhodnout veterinární lékař. Plodiny, které byly jen částečně zatopeny a nevykazují žádné známky poškození, vyžadují hygienickou kontrolu a až po třech týdnech mohou být využity ke konzumaci. Nezaplavené ovoce na stromech a keřích se musí důkladně omýt pitnou vodou.

Potraviny, které byly zaplavené kontaminovanou vodou nebo bahnem nejsou určené ke konzumaci a je nutné je zlikvidovat. Výjimkou jsou uzavřené konzervy, které se musí důkladně očistit.

Také se musí zlikvidovat všechny mražené a chlazené potraviny, které byly dlouhodobě vystavěny vyšším teplotám než je obvyklé. Otevřená balení, která byla v kontaktu se záplavovou vodou.

Stejně tak se musí zlikvidovat neotevřená balení potravin v papírovém obalu nebo s víčkem z voskového papíru, s netěsnícím plastovým víčkem zejména v případě, že obsahují majonézy a dresinky. Sáčková balení koření, bylin, čaje. Mouku, obiloviny, cukr, kávu v sáčcích a pytlících. Všechny potraviny v papírových, látkových a celofánových obalech (např. sůl, cereálie, těstoviny, rýže, sušenky, crackery, čokoláda, bonbóny aj.). Všechny potraviny neuzavřené hermeticky (např. instantní kakao, směsi na pečení). Balené nápoje, které nejsou hermeticky uzavřeny.

Foto: RNDr. Daniela Kolejková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potraviny určené k likvidaci (Hřensko 2002)

Výskyt leptospirózy

Bakterie leptospirózy se nevyskytuje jen v záplavových oblastech, ale může se objevit i při stanování na neznámých místech, při chalupaření, rybaření nebo při chovu zvířat. Člověk by měl vždy používat ochranné prostředky jako prevenci před onemocněním.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Leptospiróza

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz