Hlavní obsah
Zdraví

Vymýcené infekční choroby se vrací. A není to vinou ukrajinských uprchlíků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Infekční choroby, které nás v minulosti těžce zasáhly a díky očkování se je nám podařilo téměř vymýtit, se opět vracejí mezi nás.

Článek

V současné době se veřejností šíří mnoho názorů o tom, kdo může, nebo nemůže za černý kašel nebo za spalničky, které se začaly v populaci objevovat. Z důvodu války na Ukrajině, kterou od roku 2022 vede Rusko, k nám dorazilo mnoho ukrajinských uprchlíků. Je všeobecné známo, že zdravotnictví na Ukrajině je na slabé úrovni a s očkováním je to ještě horší. Mohou však uprchlíci za nemoci, které se v současné době šíří celým Českem? Ne. I když se může zdát, že ano, tak tomu tak není.

Výskyt spalniček v ČR

Jak uvádí na svých stránkách web Hlídací pes, Státní zdravotní ústav, k 7. prosinci 2018 bylo v ČR zaznamenáno celkem 189 případů onemocnění spalničkami. V roce 2017 to bylo 146 případů. V roce 2016 jen 7 a v roce 2015 bylo hlášeno 9 případů.

V roce 2023 byl hlášen jen jeden případ spalniček, a to u mladé neočkované ženy ukrajinské národnosti. Státní zdravotní ústav uvádí že od ledna do února 2024 byly hlášeny 4 případy spalniček.

Výskyt černého kašle v Česku

Velký nárust černého kašle (pertuse) nastal v 60 letech minulého století, kdy počet případů dosáhl na 47 000 nakažených. V období od 1. 1. 2024 do 16. 6. 2024 bylo u nás nahlášeno celkem 20 114 případů pertuse. Za takto vysoký nárust je několik důvodů. Jedním z nich je méně účinná vakcína, která působí kratší dobu než původní vakcína. Zavedení méně účinné vakcíny bylo na žádost veřejnosti, která chtěla šetrnější vakcínu, nezpůsobující časté vedlejší účinky.

„Nová vakcína obsahuje pouze tři takzvané antigeny, proto neposkytuje důkladnou ochranu jako ta stará a bohužel se ukazuje, že nepodporuje tvorbu slizniční imunity, když se lidé nakazí,“ popsal mikrobiolog profesor Peter Šebo, vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů.

Dalším důvodem je nižší proočkovanost populace. Tím, že se musí lidé častěji očkovat, aby si zajistili ochranu před pertusí, přestávají mít zájem a z tohoto důvodu mohou šířit infekci mezi své vrstevníky.

Nemoc postihuje dýchací cesty, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku. Typický je postupný rozvoj opakovaných záchvatů obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Kašel, který nereaguje na běžné léky, se zhoršuje v noci. Může se objevit i krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta. Proto je vhodné zvolit očkování, které se podává v kombinaci s vakcínou proti záškrtu a tetanu.

Výskyt tuberkulózy

V roce 2021 bylo nahlášeno 357 případů tuberkulózy z nichž 132 osob pocházelo ze zahraničí. Z těchto 132 osob bylo 35 osob ukrajinské národnosti. Uvádí to zpráva Ústavu zdravotnických informací a statistiky. V roce 2023 bylo nahlášeno až 447 případů. Polovina případů je hlášeno u cizinců. 140 případů tvořily osoby ukrajinské národnosti a 21 osob bylo ze Slovenska.

Tuberkulóza se šíří i z důvodu rezistence na antituberkulotika. To znamená, že léky proti tuberkulóze nezabírají na určitou formu TBC a nejsou tak účinné. A tím, že lidé berou neúčinné léky, vytváří v těle nové formy TBC, které šíří na ostatní. Proto by lékaři měli provádět důkladnější testy a nasadit účinnější léky proti nejnovějším formám TBC.

Kdo za to může?

S tím jak se vyvíjí nové technologie a lidé podléhají nepravdivým zprávám, vzniká čím dál víc na pohled uvěřitelné dezinformace a konspirace. Podle zprávy na webu Hlídací pes, klesá proočkovanost infekčních chorob v důsledku šířících se konspiračních teorii na internetu. Tyto škodlivé zprávy ovlivňují populaci tím, že v nich zasévají nedůvěru ve vládu. Lidé přijímají tzv. řetězové maily od neznámých autorů, kteří píšou smyšlené příběhy o škodlivosti očkování, o tajných plánech vládních činitelů, o hrozbách, které se mohou stát. Nebezpečí spočívá v tom, že lidé přestávají věřit systému a souhlasí s názory protistrany, která šíří nepravdivé informace.

Jedním z nejrozšířenějším hoaxů je studie Andrew Wakefielda zveřejněna ve vědeckém časopisu Lancet. Ten tvrdí, že očkování způsobuje autismus. Bylo však prokázáno, že Andrew Wakefield data zfalšoval a tím byla studie klamavá a zavádějící. Lidé přesto této studii věřili a věří dodnes. A věří i dalším podobným klamavým zprávám, které tvrdí, jak je očkování škodlivé. Tito lidé podléhají emocím na základě toho, že mají osobní zkušenost v rodině nebo jen někde něco slyšeli. Z tohoto důvodu lidé nevěří v bezpečnosti očkování, tím klesá proočkovanost a vrací se infekční choroby.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Choroby

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz