Hlavní obsah
Cestování

Cesta do Asie, 20 let poté – 1. 8. 2004, MINAPIN, Baltistán, Pákistán

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: matěj holub

Pevnost Baltit v údolí Hunza, Baltistán. Výběžek, na kterém pevnost stojí, zdánlivě uzavírá vstup do strmé doliny Ultaru.

Deníkové zápisky z téměř roční sólo cesty do Asie, den po dni, dvacet let poté.

Článek

Vstávání jsem z plánovaného 5:30 s radostí přesunul díky velké nechuti a nejistému počasí na 7:00, čímžtopádem jsem si mohl k snídani vychutnat vajíčka. Počasí se nelepšilo, spousta mraků, občas sluníčko, a tak to vypadalo, že cestu do sedla Hon, ze kterého jsou vidět Rakaposhi, Trivor, Spantik, Malubiting a další vršky a ledovce, nebudu muset absolvovat, protože to má cenu jen při dobré viditelnosti.

Foto: matěj holub

Baltit Fort z opačného pohledu, tedy z údolí řeky Hunza s částí Kárimábádu v popředí.

Cesta na Ultar Meadow se ihned za pevností Baltit nahoře v Karimabadu zařezává do velmi úzkého kaňonu s sleduje prudce do kopce řeku z ledovce Ultar, jehož koncová moréna se za chvíli objevuje.

Foto: matěj holub

Strmá dolina Ultar. Vlevo špižůr Bubulimating.

Na louce skoro 3 hodiny zevluji, poslouchám dunění lavin (fakt rachot), čekám, zda se počasí nezlepší a nakonec jsem rád, že jsem viděl alespoň Bubulimating. Ultar jsem neviděl vůbec. Když dozevluju a posilním se rybičkami, cibulí a čápátí, seběhnu dolů, kde u Baltit Fortu potkávám Kláru s Honzou s dalšími 2 Čechy. Chvíli povídáme, opět mi potvrzují, že Tibetem již nelze stopovat (na ulici mě poznává a zdraví čínský celník, který je zde na výletě s rodinou) a já pak jdu do Old Hunza Inn zaplatit a pak jedu Suzuki do Aliabadu na mikrobus do Minapinu. Ten tam kupodivu stojí, a tak se zanedlouho vezu na vlastní žádost na střeše ještě s jedním místňákem a 2 Němci, kteří si to až do Gilgitu pěkně užijí.

Foto: matěj holub

Pohled dolinou Ultar dolů. Vlevo je patrný ve skále vytesaný „vodovod“, či lépe přivaděč ledovcové vody z doliny na políčka nad Kárimábádem. Ukázkový případ využití síly přírody, neb každý ví, že nechat vodu téci z kopce je lepší, než ji čerpat z Hunzy do kopce.

Z křižovatky u Pisanu jsou to 4 km do Diran GH, kam dorážím za 45 min a vidím, že pověsti, které o guesthousu kolují, nelžou. Krásná společná ubikace se 4 lůžky (a 2 Belgičany), obrovská zahrada a sad a příjemní lidé – pohoda. Jo, a horká sprcha. Fakt bodla.

Foto: matěj holub

A ještě jednou fotogenický Bubulimating

Večeře se podávala v 19:30, byla výborná a sešlo se u ní pár zajímavých lidí, jako např. postarší manželský pár z Nového Zélandu, který do Minapinu přijel učit angličtinu. Jelikož nebyli povoláním učitelé, museli kvůli tomu absolvovat roční rekvalifikační kurs TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages) a dále zaplatit nehorázné peníze za pákistánská pracovní víza, které se jim za ten rok učení ani z poloviny nevrátí. Tomu říkám dobročinnost! Podle paní je 90 % žen v této oblasti starších 25 let negramotných díky izolaci celého území před postavením a otevřením Karakoram Highway. Další vzácný kout na Zemi, který pohlcuje civilizace. Pro Evropana je jen těžko představitelné, že ještě nedávno tu díky fyzické nepřístupnosti existovala relativně izolovaná komunita místních obyvatel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz