Hlavní obsah
Cestování

Cesta do Asie, 20 let poté – 17. 7. 2004, GILGIT, Pákistán

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: matěj holub

Karakoramská žula kam se člověk podívá.

Deníkové zápisky z téměř roční sólo cesty do Asie, den po dni, dvacet let poté

Článek

Dnes se nic mimořádného nepřihodilo až na to, že jsem si trochu zacvičil (shyby, kliky, sedy lehy, záda) a předepsal si text o trekkingu, který chci odmejlovat domů, na papír, aby to rychleji odsejpalo a bylo tak levnější, až se dostanu na net. Server stále nefungoval a spojení tak dnes opět nebylo navázáno. Zítra tedy vyrážím do Číny a mejly budu řešit až po návratu, popř. v Kashgaru.

Pár postřehů o trekkingu v Pákistánu

Tak mám za sebou 1. etapu trekkingu s vrchařskou, rychlostní i vytrvalostní prémií, a tak se musím podělit o zážitky a zkušenosti.

Zkušenost první a nejhlavnější: trekking vlastní, tedy „chůze s batohem na cíl“ je onanie a masochismus v té nejryzejší podobě. Mám na mysli trekking, kdy si člověk nese své věci sám na zádech a nevyužívá služeb 3-6 nosičů na trekaře, jak je zde u trekkingových skupin běžně zvykem. Domorodci skutečnost, že člověk nemá průvodce, nosiče ani kuchaře, vůbec nechápou, a tak jsem se naučil větičku, která je vždy pobaví: „I am four in one, the trekker, the guide, the porter and the cook.“

Sólo chození po horách má však za následek bágl o hmotnosti 25-30 kg podle toho, na jak dlouho člověk do hor jde, a tudíž kolik nese jídla, které v momentě, kdy si ho hodí na záda, nelze označit jinak než „žrádlo“ s množstvím nejrůznějších přívlastků, které nelze publikovat, které si chápavý čtenář snadno domyslí a které se samozřejmě vztahují na veškerý obsah batohu, nikoliv jen na jídlo. Takový batoh, neboli svině či krysa, má pak za následek vidění okolních krás skrze filtr „krve, potu a slz“, a to ještě pouze v momentech odpočinku, neb při chůzi je lépe koukat, kam člověk šlape.

Foto: matěj holub

A zase žula, samá žula. Nangmah Valley, Pákistán

Tento skeptický pohled na celou záležitost se radikálně mění v okamžiku, kdy člověk dorazí na místo, „kde se dobře kouří“, tedy na místo, kde se rozhodne přespat. Někdy lze vybírat, někdy ne, záleží na vodě a rovné ploše na spaní. Vždy se však jedná o místo krásné, kde není živé duše, a ze žrádla se jako mávnutím kouzelného proutku (ve skutečnosti je to zásluhou do té doby neúměrně těžkého vařiče a flašky s benzinem) stávají ty nejvybranější lahůdky a svět je vůbec najednou zase krásný.

Člověk už nic nemusí s výjimkou snad rychlého ošplouchnutí se v ledové vodě, dokud nevychladne (člověk, ne voda, ta už víc vychladnout nemůže) a pak už nezbývá než vegetit, vařit, pokuřovat a sledovat, jak z okolních stěn a štítů létají ledové a kamenné laviny.

Po setmění šup na kutě a ráno celý kolotoč nanovo. Vzato suma sumárum lze konstatovat, že utrpení vlastního vláčení se s báglem je tak akorát vykompenzováno pohodou zakempování, absencí lidí (až na pár pastevců) a hlavně svobodou, když člověk může jít, kam chce1, kudy chce a spát může, kde chce a jak chce, kromě pasteveckých chatrčí, které jsou však vždy obsety dobytčími lejny, které se suší a slouží jako topivo, a tudíž by u nich spal stejně jen blázen či trusofil, existuje-li taková úchylka. Pro Evropana zvyklého na všemožné zákazy, příkazy a omezení pohybu ve volné přírodě je to svoboda až neuvěřitelná a opojná.

To neplatí pro tzv. restricted areas – např. ledovec Baltoro (na kterém Pákistán rýžuje na poplatcích a kam se těm poplatkům navzdory hrnou všechny davy) – a closed zones, tedy ledovec Siachen, o který se mydlí Pákistán s Indií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz