Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš se spoluviny za oběti pondělního útoku na Ukrajinu nezbaví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chancellery of the Prime Minister of Poland/Wikimedia Commons

My starší si pamatuje, že mráz přichází z Moskvy.

Byť vytvořením proruské páté kolony v EP se s ohledem na další volby snažil vyhovět poptávce po protievropských postojích, Putin si jeho aktivitu vyložil po svém.

Článek

Zrůdnému režimu Vladimíra Putina se krátce po sobě splnily hned dva sny. Prvním bylo vytvoření internacionální proruské páté kolony z významných proputinovských evropských uskupení v rámci Evropského parlamentu. V okamžiku, kdy Andrej Babiš oznámil vytvoření protievropské aliance v Evropském parlamentu, v Kremlu zajisté propukl jásot, kdy vzduchem létaly špunty od šampaňského, vodka tekla proudem a kaviár se jedl po hrstech. Putin totiž vytvořením aliance okopávačů kotníků v rámci evropských struktur dosáhl významného diplomatického vítězství v duchu mnohokrát osvědčeného: „Rozděl a panuj!“

Druhým naplněným snem Vladimíra Putina byla servilní návštěva staronového Babišova kumpána Viktora Orbána, a to navíc v době, kdy tento protievropský politik vykonává funkci předsedy Evropské rady. Příznačné je, že nejprve předtím navštívil 2. července Kyjev s Putinovým „mírovým diktátem“. Zajisté svou návštěvu na Ukrajině koordinoval s Kremlem, aby případným nepříhodným bombardováním Kyjeva nepřišel k nějaké úhoně. Ještě předtím coby samozvaný mírotvorce „nezištně“ varoval Ukrajinu před krvavým masakrem. Samotného báťušku Putina navštívil Orbán bezprostředně po své návštěvě Kyjeva 5. července. Co víc si mohl od dětství zamindrákovaný Putin v rámci diplomatické izolace Ruska přát než návštěvu současného předsedy Evropské rady. To zajisté ruská propaganda jela na plné obrátky.

Orbánova „chcimírská“ mise pokračovala tlumočením Putinova ultimáta prostřednictvím tajného dopisu zaslanému ostatním evropským představitelům, že čas hraje pro Rusko. Nelze pominout, že Orbán v rámci koordinace s Kremlem ve svém tajném dopise sdělil strategické informace o dalším vývoji konfliktu, které mohl získat pouze od ruského vedení. Poté se Orbán v rámci své překotné mírové mise zúčastnil summitu Organizace turkických států v Ázerbájdžánu a 8. července dorazil do Pekingu, kde při jednání podpořil jakožto představitel Evropské unie čínské „mírové“ iniciativy. Zde jej však zastihla Putinova odpověď v podobě bombardování kyjevské dětské nemocnice.

Zejména pak dal Viktor Orbán všem najevo, že nebude dbát na evropské zájmy a naopak, že bude zarputile prosazovat ruské zájmy. Tím naplnil evropské obavy nad maďarským předsednictvím, kdy se i zvažovalo, zda Maďarsku předsednictví neodebrat. Jelikož lze očekávat, že Orbánovy protievropské iniciativy budou gradovat, jediným řešením skutečně je odebrat Maďarsku předsednictví pro zásadní nezpůsobilost hájit evropské hodnoty a zájmy. Jinak činnost EU bude v průběhu příštího pololetí zcela paralyzována, což se již do značné míry děje.

Vrána k vráně sedá

Příznačné je, že se hnutí ANO, aktuálně převlečené do národoveckých krojů, Orbánovy mise zastalo, a to ústy stínového ministra zahraničí a zvoleného europoslance Jaroslava Bžocha, který řekl: „Ta cesta není hodna kritiky, protože Viktor Orbán je jediný, kdo dokáže jednat jak s Putinem, tak se Zelenským.“ Přitom jaksi opomněl, že do Kyjeva samozvaný mírotvorce přijel předložit Putinův diktát a do Moskvy pak stvrdit Putinovi svou podporu výměnou za případné dodávky ruského plynu a ropy.

Lze předpokládat, že politický hokynář a trhovec Andrej Babiš přišel se záměrem na vytvoření národovecké frakce zejména s marketingovým výhledem na příští české parlamentní volby. Prostě vyhovět české poptávce po protievropských postojích a získat tak v příštím roce co nejvíce hlasů. Jak Viktor Orbán, tak zejména Vladimír Putin si jeho iniciativy směřující k vytvoření silné proruské páté koloně vysvětlili po svém. Jestliže v souvislosti s Orbánovou cestou do Kyjeva pěl na jeho hlavu oslavné chvalozpěvy, potom byl následnou cestou Viktora Orbána do Moskvy a jeho dalšími aktivitami jaksi zaskočen. Asi nemile, a tak mlčel, jelikož od svého marketingového týmu neměl připraveno, co má v této situaci jako hokynář na politickém trhu nabízet, aby se to dobře „prodalo“. Dokonce se časem od některých aktivit Viktora Orbána poněkud distancoval.

Za záchrannou brzdu se aktuálně snaží zatáhnout i stínový ministr zahraničních věcí Jaroslav Bžoch, že tedy jako v žádném proruském uskupení nebude. Tím tak trochu naplňuje očekávání, že právě on by nakonec mohl politického hokynáře Babiše opustit jako první. Zároveň Bžoch přiznal, že projekt Patrioti pro Evropu upekl sám Babiš se svým marketingovým týmem. A že tedy hnutí ANO má do vnitrostranické demokracie daleko, jelikož o všem v něm rozhoduje samotný vůdce Andrej Babiš a ostatní to dostanou již upečeno na talíři. V souvislosti s tím nelze pominout z prvotního Bžochova vyjádření závěr, že nečekaná Orbánova cesta do Moskvy nebude mít konečný efekt.

Putin si však marketingové záměry kolegy Bureše vyložil po svém

V tom se Jaroslav Bžoch zásadním způsobem mýlil. Jak již bylo napsáno, Putin si Babišovy aktivity směřující k marketingovému národoveckému uskupení v rámci Evropského parlamentu a zejména pak Orbánovy mírové iniciativy vyložil po svém. A jak příhodně konstatoval autor jednoho článku, Putin samou radostí nad posílením proruské páté kolony v rámci evropských struktur a nad osobní návštěvou předsedy Evropské rady nechal nemilosrdně vybombardovat kyjevskou dětskou nemocnici a porodnici. Výsledkem aktivit Andreje Babiše a Orbánovy „mírové mise“ jsou tedy další zmařené lidské životy včetně dětí. Dle prozatím dostupných údajů si pondělní brutální a zákeřný útok na Kyjev a Dněpropetrovskou oblast dosud vyžádal nejméně 36 mrtvých.

Orbán a Babiš se spoluviny za oběti pondělního ruského útoku na Ukrajinu nezbaví

Nejen na rukou Viktora Orbána v souvislosti s pondělním útokem ulpěla krev nevinných obětí. Na svých rukou jí mají i Andrej Babiš a jeho poslušní straničtí soukmenovci. Z toho se či jeho stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch nevykroutí ani náhodou.

Prostě Vladimír Putin z nich, jakož i z Viktora Orbána, udělal užitečné idioty. Putin, posílen kartami sice rozdanými Andrejem Babišem a Viktorem Orbánem, využil příležitost a učinil další pokus krvavě srazit „vzpurné“ Ukrajince na kolena. Útoky na civilní cíle a infrastrukturu včetně zdravotnických zařízení jsou bezesporu základní Putinovou strategií. Jenom v letošním roce Rusko provedlo více jak 175 útoků proti zdravotnickým zařízením a od počátku války jich WHO eviduje více jak 1700. Nezapomeňme na zákeřnou ruskou taktiku dvou raket. Nejprve první napadnout civilní cíl a v okamžiku, kdy jsou zahájeny záchranné práce na místo zcela řízeně dopadne druhá raketa.

O mírových podmínkách musí rozhodnout samotní Ukrajinci

Hned 24. února 2022 jsem po zahájení bezprecedentní agrese konstatoval, že tato válka dopadne špatně. Tím jsem měl na mysli zmařené lidské životy, dopady války na ekonomiku, ale i postupný nárůst míry otupení veřejnosti vůči ruské agresi, tj. vůči zlu, a naopak pokles podpory bojujícím Ukrajincům. To zákonitě vede ke tvorbě podhoubí pro vznik názorů, že válka by měla skončit za každou cenu, což ve svých důsledcích znamená, že Ukrajina by se měla podvolit, ať už je klid od toho zabíjení. Masakrování nevinných dětí a zabíjení civilistů tedy zároveň představuje chladný Putinův kalkul, že proruští „chcimírové“ v Evropě budou mít pro veřejnost další argumenty pro volání na ukončení války za každou cenu.

Nedávná historie nám připomíná, že kapitulantství a ústupky agresorovi k míru nevedou

V souvislosti s tím pouze připomínám, že v roce 1938 kapitulantské ústupky ze strany evropských velmocí, ale i Benešovy vlády, které vyústily ve zrádnou Mnichovskou dohodu, světu mír nezajistily, ale naopak přispěly k rozpoutání nejkrvavější války. Hitler v důsledku Mnichovské dohody k jejímu rozpoutání získal bez boje kompletní československou vojenskou výzbroj, ale i výrobní kapacitu českých zbrojovek. Nejen všem našim „chcimírům“ tedy připomínám kapitulantská slova premiéra Chamberlaina pronesená dne 27. září 1938 v britském rozhlase: „Jak je to hrozné, fantastické, neuvěřitelné, mají-li Britové připravovat zákopy a zkoušet plynové masky v Anglii pro spor v daleké zemi a mezi lidem, o němž nevíme nic. A i kdybychom měli sebevětší sympatie s malým národem, proti němuž stojí mocný a velký soused, nemůžeme jednat za všech okolností tak, abychom přivedli celou britskou říši do války jen kvůli němu.“ Čím se kapitulantský Chamberlain snažil uchlácholit Brity, k tomu nakonec stejně došlo a tehdejší britská říše byla zatažena do války jak z hitlerovským Německem a fašistickou Itálií, tak i na dálném východě s Japonskem.

Putinovské Rusko potřebuje získat čas, aby se v budoucnosti pokusilo obnovit sovětské impérium

Na závěr všem „chcimírům“ vzkazuji, že není pravda, že čas hraje pro Rusko. Naopak putinovské Rusko nutně potřebuje získat čas k vybudování a vyzbrojení bojeschopné armády, aby se následně pokusilo o revanš za rozpad Sovětského svazu útočnou operací vedenou západním směrem. S ohledem na aktuální vývoj lze hlasy odevzdané v eurovolbách hnutí ANO vnímat jako bianco šek pro Andreje Babiše k případnému budoucímu zavlečení Česka z civilizované Evropy směrem na východ, ale i jako podpis pod nový zvací dopis pro hordy ruských vojáků. Putin se na to třese, aby nejen zlobivé Česko podmanil svému impériu.

Kdo to s budoucností Česka v Evropě myslí dobře, měl by zvážit, zda se nepřipojí k finanční sbírce na podporu Ukrajiny. Tj. na obnovu vybombardovaných nemocnic, ale i na zbraně hrdinným ukrajinským vojákům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz