Článek
Významná část tradičních receptů je spojena s adjektivem babiččin. Tím je současná kuchyně propojena s dobou Magdaleny Dobromily Rettigové, jelikož v mém případě, co se týče dat narození babiček, se dostáváme na přelom 19. a 20. století. Samotná Magdalena Dobromila Rettigová se v mém případě občas obrací v hrobě, jelikož obzvláště pak v období chřipek prakticky ze všech polévek vytvářím poctivou česnečku.
Vyjma tedy ovocných polévek. Pravdou je, že letošní rok díky příznivým klimatickým podmínkám na jaře přál ovocným polévkám navýsost. Prakticky bez rozdílu na druh a geografickou polohu se letos urodilo v české kotlině hodně ovoce. Počínaje jablky, přes třešně, višně, meruňky, broskve až po podzimní švestky. Při řešení otázky, co uvařit, se nabízí nejen ovocné polévky, kompoty, ale i nákyp s jablky či švestkami, ovocné knedlíky, klasický štrúdl, jablečno – pudingový dort s piškoty aj. Dokonce letos došlo i staročeské křížaly a jablečnou šťávu. Takže i pro přípravu ovocné polévky je základní suroviny dostatek. Stačí pouze zvolit, pro jakou ovocnou polévku se rozhodneme.
Co se týče ovocné polévky, v tomto případě jsem na internetu nedohledal babiččinu ovocnou polévku. Ve vztahu k době Magdaleny Dobromily Rettigové jsem však na internetu našel recept na staročeskou ovocnou polévku, pro kterou jsou na 4 porce potřeba následující suroviny: 100 g švestek, 400 g jablek, 1 lžíce cukru krupice, 1 ks skořice celá, 1 lžička Solamylu, 40 g švestkových povidel.
V duchu kréda našeho třídního z průmyslovky, že každý chemik je poloviční kuchař, jsou v mém repertoáru i ovocné polévky. Počínaje klasickou z jablek a konče švestkovou, rovněž klasikou. Dokonce jsem před třiceti léty při řešení zásadní otázky, co uvařit k obědu, narazil v prodejně velkoobchodu s ovocem a zeleninou na velice levné přezrálé kiwi, které jsem úspěšně použil jako základ pro ovocnou polévku. Jelikož se tímto považuji za „vynálezce“ ovocné polévky z kiwi, dál jsem jí název kejvácká polévka. Od těch dob jsem ji připravoval ještě dvakrát. Zajisté by šla chutná ovocná polévka připravit i např. z přezrálého kaki či manga. Ale, co se týče ovocných polévek, přednostně se držíme především dostupných a levnějších surovin. Prostě, co s pokřikem: „A mám to zadarmo!“ seberu nebo utrhnu na zahradě.
Recept na osm porcí dědečkovy ovocné polévky
Co je třeba na přípravu dědečkovy ovocné polévky? Pro základní jablečnou verzi dědečkovy ovocné polévky je třeba:
cca 1,5 kg jablek,
půl hrníčku ovesných vloček,
1 ks celé skořice,
4 ks hřebíčku,
půl hrníčku rozinek
litr vody
a pro dochucení ca 2 polévkové lžíce cukru krupice a šťáva z 1 citronu,
na talíři můžeme přidat, ale nemusíme, zakysanou smetanu a případně džem (meruňkový, třešňový, višňový, rybízový) či povidla.
Nejprve opláchneme rozinky a necháme je v hrníčku namočit. Do polévkového hrnce dáme vařit vodu s celou skořici a hřebíčkem. Omyjeme jablka, která neloupeme, ale pouze je rozčtvrtíme a zbavíme jadřinců, bubáků a případně pomačkaných či jinak poškozených částí, jelikož přednostně pro přípravu ovocné polévky používáme padaná jablka. Jablka dáme do vroucí vody, přidáme ovesné vločky a vše vaříme společně s celou skořicí a hřebíčkem asi 15 minut.
Poté vyjmeme skořici a hřebíček a povařená jablka společně s ovesnými vločkami rozmixujeme ponorným mixerem. Přidáme namočené vločky a cukr a vaříme dalších 5 až 10 minut. Po odstavení uvařené polévky přidáme na dochucení šťávu z jednoho citronu. Polévku lze podávat jak teplou, tak i studenou, přičemž na talíři ji můžeme dochutit zakysanou smetanou a případně džemem či povidly. Na úvodním snímku je kromě zakysané smetany použit meruňkový džem. Samozřejmě vše po závěrečném dochucení na talíři zamícháme lžicí a můžeme se pustit do jídla. Každý si dochutí polévku podle svého.
Když už jsem v úvodu vzpomenul unikátní kejváckou ovocnou polévku, hotová polévka měla konzistenci zelené hmoty s černými jadérky. Již tento vzhled u některých strávníků vzbuzoval jakousi nedůvěru, ale když jsem s gustem přidal do polévky na talíři zakysanou smetanu, a ještě s větším gustem jsem jí zamíchal, někteří se závěrečného vzhledu lekli natolik, že ji ke své škodě odmítli jíst. Ale mi gurmáni jsme si na ní pochutnali, až jsme měli boule za ušima.
Co se týče jiných druhů ovocných polévek, jablka lze samozřejmě nahradit švestkami, meruňkami, broskvemi, třešněmi či kiwi, přičemž opět dostává přednost to padané ovoce. Jelikož letos se ovoce skutečně urodilo dostatek, při přípravě ovocných džemů jsem dal a zavařil do větších sklenic i ovocný základ (meruňky a třešně) pro přípravu jiných druhů ovocných polévek v zimě.
Takže pokud souběžně řešíte otázku, co uvařit a otázku, a otázku, co s nadbytkem padaných jablek či jiného ovoce, vězte, že společným řešením obou otázek může být chutná ovocná polévka. Dobrou chuť.









