Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vynikající zázvorový likér proti nachlazení, chřipce a dalším neduhům

Foto: Matěj Kačaba

Zásoby zázvorového likéru se v domácí lékárně i přes jeho užívání po malém ťapíku tenčí . Nutno připravit další várku.

Bylinný zázvorový likér je nedílnou součástí naší domácí lékárny.

Článek

Venku panuje zima a chřipkové epidemie a další respirační nemoci stále hrozí, ale zásoby domácího zázvorového likéru se v domácí lékárně tenčí. Ne, že bychom měli v průběhu letošní zimy nadměrnou spotřebu, ale pět lahví zázvorového likéru bylo použito jako vánoční dárek. Prostě, když si navzájem přejeme o vánočních svátcích i zdraví, tak jsme svým blízkým kromě domácí ořechovice darovali na podporu zdraví i domácí zázvorový likér.

Pokud člověk nemusí hned po ránu vyjet autem, lze bylinný zázvorový likér s ohledem na jeho široké spektrum účinků použít v množství jedné polévkové lžíce nebo malého ťapíka (půlčíka) jako prevenci k posílení celkového zdravotního stavu. Jelikož zázvor všeobecně podporuje správnou funkci lidského organismu a jeho obranyschopnost. A je lepší používat přírodní přípravky než do sebe zbytečně cpát na podporu farmaceutického průmyslu velké množství prášků.

Jinak zázvor pomáhá léčit chřipku a nachlazení a jeho projevy jako je rýma a kašel, přičemž obzvláště pak v kombinací s lipovým květem a květem černého bezu umožní nemocnému pořádně se vypotit. Svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky se dokáže vypořádat i s bolestí v krku. Určitě bych zázvorový likér použil jako kloktadlo v případě bolesti v krku, pokud by mne něco takového postihlo. Je účinný při bolestech hlavy a krční páteře, a to včetně migrén. Pomáhá při žaludečních nevolnostech. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy.

Opatrně by zázvor měly užívat těhotné ženy, a to nejlépe po dohodě s lékařem. Některým lidem pak může způsobit zažívací potíže, pálení žáhy nebo bušení srdce. Jelikož již samotný zázvor není vhodný pro děti, potom ve formě likéru s obsahem alkoholu je pro děti zapovězený. Vyhnout by se měli zázvoru i diabetici a lidé užívající léky na překyselení žaludku, na srdce a snížení krvácení. Nevhodný je rovněž pro ty, kteří mají alergii na některou složku. Pokud se nejedná o alergii na samotný zázvor, lze pak přípravu zázvorového likéru řešit tak, že se příslušná složka (např. květ černého bezu) vypustí.

Co potřebujeme k přípravě bylinného zázvorového likéru

Základem pro přípravu domácího zázvorového likéru je samozřejmě čerstvý zázvor a kvalitní vodka (můžeme použít i jinou lihovinu). Obojí jsme pořídili pomoci aplikace Kupi.cz ve slevových akcích. Zázvor v Tescu za 120,- Kč/kg a vodku v Kauflandu za 199 Kč/l. Ve slevě jsme pomocí této aplikace pořídili i lesní med a citrony ve kvalitě BIO, ze kterých se používá pro přípravu zázvorového likéru nastrouhaná kůra, ale i citronová šťáva.

Med lze za účelem vyladění chuti nahradit cukrem, ale mějme na paměti léčivé účinky samotného medu. Ty od cukru nemůžeme očekávat. Základní štiplavou příchuť dodává tomuto likéru samotný zázvor. Dále se na chuti podílí citronová kůra (používá se pouze vrchní žlutá část) a citronová šťáva. Konkrétní chuť zázvorového likéru je pak odvislá od preference každého uživatele. Osobně při výrobě zázvorového likéru přidávám celou skořici, hřebíček, badyán, anýz a fenykl, a to nejen za účelem vyladění chutí likéru, ale i z důvodů léčivých účinků silic z těchto přísad. Pro zvýšení léčivého účinku používám i lipový květ a květ černého bezu, resp. i bulharský horský čaj (směs pirinských bylin), pokud jej mám k dispozici.

Výtažky ze skořice podporují krevní oběh, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu. Zároveň podporují chuť k jídlu, zlepšují trávení a metabolismus tuků a cukrů. Skořice má stejně jako zázvor antibakteriální účinky a pomáhá léčit nachlazení, chřipku a kašel. Hřebíček má desinfekční účinky, hřebíčková silice tlumí citlivost zubního nervu a je účinná při potlačení zánětu zubu. Anýz a fenykl jsou výborným prostředkem podporujícím odkašlávání, urychlují trávení a omezují nadýmání.

Nezapomeňme, že hlavním účelem je příprava likéru s léčivými účinky s obvyklým dávkováním po polévkových lžicích, a nikoliv příprava konzumního alkoholického nápoje. Byť se tedy běžně dávkuje po lžíci, nesmíme však vzhledem k obsahu alkoholu opomenout, zda se v dohledné době nechystáme vyjet jako řidiči s autem.

Suroviny pro přípravu bylinného zázvorového likéru

Pro přípravu zázvorového lihového macerátu:

1 kg čerstvého zázvoru, kůra a šťáva ze čtyř citronů BIO kvality, 1,5 l vodky nebo jiné lihoviny s cca 40 % obj. alkoholu, špetka soli.

Pro přípravu bylinné složky:

a) Příprava odvaru

1 l vody, vyluhovaná nastrouhaná směs zázvoru s dalšími přísadami, 2 kusy celé skořice, 8 hřebíčků, 2 badyány, po 2 polévkových lžící anýzu a fenyklu.

b) Příprava bylinného nálevu:

Po hrsti sušené lipového květ, květu černého bezu a bulharského horského čaje (mateřídouška, divizna a další byliny), 0,7 kg medu.

Na dochucení po smíchání lihového macerátu a bylinné složky:

Šťáva z dalších citronů, další med nebo cukr.

Příprava domácího bylinného zázvorového likéru

Čerstvý zázvor pečlivě omyjeme a očistíme. Potom jej nastrouháme, nejlépe do velké mísy schopné pojmout veškerý nastrouhaný zázvor. Můžeme strouhat i nahrubo nebo dokonce lze zázvor k maceraci nakrájet na tenká kolečka, avšak difuze (vyluhování) složek ze zázvoru bude tím účinnější, čím tenčí a menší budou částečky nastrouhaného či nakrájeného zázvoru. Jelikož zázvor obsahuje tuhá vlákna, musíme při jeho případném strouhání na robotu počítat s tím, že tato vlákna budou robot ucpávat. Tzn. při nastrouhání 1 kg zázvoru, budeme muset robot dvakrát až třikrát vyčistit. Avšak vlákna nebo jiné hrubé kusy zázvoru vzniklé při strojním nebo ručním strouhání v žádném případě nevyhazujeme, ale přidáme je k nastrouhanému zázvoru.

Po pečlivém opláchnutí citronů nastrouháme najemno citronovou kůru, kterou přidáme k nastrouhanému zázvoru. Dále přidáme vymačkanou citronovou šťávu a špetku soli. Takto připravený základ přemístíme do nádoby určené k maceraci lihem. Nejlépe se pro tyto účely hodí sklenice o objemu 3 litry se šroubovým uzávěrem. Nastrouhanou směs zázvoru, citronové kůry a šťávy se špetkou soli ve sklenici pak přelijeme 1,5 l vodky nebo jiné lihoviny a sklenici uzavřeme. Za případného protřepání necháme směs macerovat (vyluhovat) minimálně 24 hodin.

Následně směs přecedíme přes plátno, přičemž z nastrouhané směsi vymačkáme, co největší množství macerátu (lihovina s obsahem silic). Vymačkanou nastrouhanou směs po maceraci dáme do varného hrnce, přidáme celou skořici, hřebíček, badyán, anýz a fenykl a přelijeme 1 l horké vody. Směs přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 20 minut, čímž získáme odvar ze zpracovávané směsi, která bude obsahovat další silice, a to ze zázvoru, které se z něho uvolní při vyšší teplotě.

Při přípravě nálevu dáme do další nádoby sušené byliny: lipový květ, květ černého bezu, přičemž já přidám i bulharský horský čaj. Na nádobu s bylinami dáme větší sítko s plátnem, přes které do připravené bylinné směsi přecedíme horký odvar. Nádobu překryjeme pokličkou a bylinnou směs necháme vyluhovat 10 minut. Získaný nálev potom přecedíme do nádoby s objemem min. 3 litry, přidáme do něj med a necháme jej zchladnout. Po zchlazení přidáme lihový macerát zázvoru, dokonale zamícháme a případně dochutíme dalším přídavkem medu, popřípadě citronové šťávy. Následuje poslední operace, tj. přelití do skleněných lahví pomocí trychtýře a uskladnění v chladu.

Jestliže kombinace alkoholu a zázvorových silic zvyšuje léčivý účinek zázvoru, potom postup dvojí macerace (dvojího vyluhování) přináší další výhody pro konečný účinek takto připraveného zázvorového likéru. Při maceraci lihem (vodkou) za studena nejsou vysokým teplotám vystaveny vitamíny obsažené jak v citronové šťávě (zejména vitamín C 3,5 – 8 mg/100 g), tak i v samotném zázvoru (vitamín C v množství 5 mg/100 g, B3– niacin 0,75 mg/100 g, E 0,26 mg/100 g a B5 0,2 mg/100 mg). Z bilance vitamínu C vyplývá, že větší množství se do zázvorového likéru dostane ze samotného zázvoru, než z citronové šťávy (běžná hmotnost 4 citronů ve kvalitě BIO je 500 g). Pouze připomínáme, že obsah alkoholu v takto připraveném likéru je zhruba 24 % obj., tzn. jedná se o alkoholický nápoj.

Byť palčivá chuť je pro zázvorový likér typická, potom bezprostředně po přípravě má likér vysloveně ostrou palčivou chuť. Ta však v krátké době několika dní mizí do obvyklé chutě. Pouze opakujeme, že účelem je příprava léčivého likéru, který se dávkuje jako prevence jednou denně v množství jedné polévkové lžíce nebo v případě onemocnění třikrát až pětkrát denně ve stejném množství polévkové lžíce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz