Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jogurt se skořicí: přehled jeho léčivých účinků

Foto: Matěj Kačaba

Miska jogurtu se skořicí je každodenní součásti snídaně. Společně s ovocem, zeleným čajem a stopičkou zázvorového likéru či deckou červeného vína.

Jogurt se skořici s případným přídavkem kurkumy může i vám zlepšit zdravotní stav.

Článek

Domácí jogurt si připravuji jednoduchým způsobem již sedmnáctým rokem. Prakticky každý týden vyrobím ze dvou litrů farmářského mléka čtyři medovky hustého domácího jogurtu. Lahodný domácí jogurt je tak každodenní součásti naší snídaně.

Jak se však dostala do jogurtu skořice?

Může za to babský recept na škodlivý cholesterol. Ten spočíval v rozmíchání čajové lžičky mleté skořice ve sklenici vlažné vody za účelem vypití takto připravené suspenze. Jelikož čajová lžička mleté skořice váží zhruba 2 g, pak je tento babský recept v souladu s odbornými údaji, že pravidelné užívání skořice v množství 1 až 5 g za den má mj. vliv na pokles celkového cholesterolu a „zlého“ cholesterolu LDL a na zvýšení hladiny „hodného“ cholesterolu HDL.

Problémem v preventivním užívání mleté skořice byla zejména příprava vodní suspenze. Jelikož jsem si však při zahájení skořicové kúry míchal do ranního jogurtu od roku 2019 let předepsanou odměrku přípravku na klouby, nahradil jsem přípravu skořicové suspenze tak, že čajovou lžičku mleté skořice, tj. denní dávku, prostě a jednoduše zamíchám i s kloubním přípravkem do jogurtu.

Přehled léčivých účinků jogurtu se skořicí s malým přídavkem kurkumy

Co se týče škodlivého cholesterolu, uplatňuje na mě praktická lékařka nižší, přísnější limit, jelikož prakticky již deset let užívám léky na vysoký tlak, ačkoliv ten mám obzvláště pak po odchodu do důchodu na celý úvazek v normě, tzn. nepřekračuji stanovené hodnoty. O tom, jak pravidelné užívání mleté skořice ve formě skořicového jogurtu ovlivňuje či neovlivňuje hladinu mého cholesterolu, nemám směrodatné a zejména pak dlouhodobé objektivní údaje.

Navíc jsem koncem roku 2024 jaksi podlehl několikaletému tlaku praktické lékařky a začal jsem užívat léky na cholesterol. Takže by bylo pravděpodobně na disertační práci precizně rozlišit, jak aktuálně ovlivňuje hladinu cholesterolu skořice zamíchaná do jogurtu a jak případně užívaný medikament. Abych vše ještě více zkomplikoval, od listopadu 2024 si do ranního jogurtu přidávám i polovinu čajové lžičky mleté kurkumy.

Pominu-li tedy vliv jogurtu se skořicí na škodlivý cholesterol, potom jeho zřetelné účinky na můj zdravotní stav jsem zaregistroval již v lednu 2024, tj. zhruba jeden měsíc od zahájení ranní konzumace jogurtu s přídavkem jedné lžičky mleté skořice. Tehdy jsem si uvědomil, že pokožka na chodidlech včetně pat je výrazně elastičtější, pružnější a pevnější, což se zejména projevilo v eliminaci bolestivého praskání kůže na patách.

Jako laik si tento pozitivní účinek pravidelného užívání skořice ve formě skořicového jogurtu vysvětluji tím, že záhřevné složky obsažené ve skořici přispěly k roztažení vlásečnic a tím ke zlepšení krevního oběhu i v periferních částech těla. Podle mého laického pohledu je podkoží na chodidlech včetně pat v důsledku zlepšeného krevního oběhu lépe vyživováno a tím dochází i ke zlepšení regenerace vlastní kůže.

V tom mě utvrzuje i ta skutečnost, že při několika loňských zahraničních cestách jsem užívání skořice vypustil, což vedlo v jejich závěru k opakovanému obnovení praskání kůže na patách. To však vždy odeznělo bezprostředně po návratu domů a obnovení užívání mleté skořice. Po návratu z italské Neapole v polovině loňského října jsem prasknutí kůže na obou patách zaregistroval k dnešnímu dni, tj. za více než šest měsíců, pouze jednou, a to po čtyřech měsících po celodenním výšlapu v mrazivém počasí.

Navíc toto ojedinělé prasknutí kůže nebylo tak bolestivé jako ta v období bez konzumace jogurtu se skořicí, jelikož nebylo tak rozsáhlé, a především tak do hloubky. Jestliže k bolestivým praskáním kůže na patách předtím u mě docházelo permanentně, tj. prakticky jednou za týden, bilančně považuji zásadní snížení tohoto zdravotního problému za významné zlepšení kvality svého života. Tomu zejména porozumí ti, kteří se rovněž potýkají s praskáním kůže na patách.

Odborníci radí na tento problém aplikaci mastí s obsahem urey nebo kyseliny salicylové. Babičky např. banánovou léčebnou kůru. Mast s ureou jsem používal, ale kůže na patách stejně praskala. Takže na základě vlastních zkušeností doporučuji vyzkoušet jogurt se skořicí, o jehož účinku mám laickou představu, že pomáhá odstranit příčinu praskání kůže na patách a nesnaží se pouze eliminovat následky. Za podstatné však považuji i to, že i v období konzumace jogurtu se skořicí nadále pečuji o své paty broušením ztvrdlé kůže a na paty nadále aplikuji mast s ureou. Takže se de facto v případě mých pat jedná o kombinovanou péči.

Ale skořice však nabízí celou řadu dalších blahodárných zdravotních účinků, pokud však člověk vzácně netrpí alergií na skořici. Osobně jsem doposud zaregistroval zásadní zlepšení u dalších zdravotních potíží, které všechny spojuji s oběhovým systémem. Prostě při pohledu na datum narození v občanskému průkazu jsem si již po řadu let uvědomoval, že stav opotřebení cév, tj. jejich zanesení ve spojení s jejich křehnutím, odpovídá mému věku.

Obdobně jako případě praskající kůže na patách, ale i na palcích u nohou, k významnému zlepšení došlo i v případě četnosti a intenzity křečí v nohách. Ačkoliv jsem zanechal užívání šumivého magnesia, došlo v období konzumace jogurtu se skořicí k zásadnímu snížení četnosti výskytu křečí v nohách. Odhadem minimálně o devadesát procent. Tzn. zhruba na desetinu původního stavu. Navíc se významně snížila zároveň intenzita bolesti těchto křečí, kdy v minulosti tyto křeče občas končily i vnitřním krvácením do stehenních svalů v důsledku prasknutí nějaké cévy.

Znatelné zlepšení stavu pozoruji v období konzumace jogurtu se skořicí i v případě šelestu v uších (tinnitus). Subjektivně vnímám, že se snížila intenzita „pískání“ v uších. Dokonce jsem zaznamenal i období, kdy jsem byl několik dní po sobě zcela bez šelestu v uších. Opět toto znatelné zlepšení připisuji užívání skořice v jogurtu.

Posledním, avšak velmi významné zlepšení kvality života pozoruji, co se týče hemeroidů. Tj. problému, který postihuje zhruba polovinu populace, ale z pocitu studu, že člověka občas potrápí „zlatá žíla“ v konečníku, se o tomto problému spíše nemluví. Při zpětném pohledu na období denní konzumace jogurtu se skořicí, tj. nyní již období sedmnácti měsíců, jsem si uvědomil, že si vlastně ani nepamatuji, kdy mě hemeroidová ataka naposledy potrápila. Raději to hned zaťukám na dřevo. Předtím mě to občas postihlo, ačkoliv i tehdy byly součásti mé stravy zakysané potraviny, jakož i potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kdy jsem si byl vědom rodinné dispozice k tomuto neduhu a dbal jsem především v této oblasti na zvýšenou hygienu.

Jestliže jsem konzumaci jogurtu s přídavkem skořice dospěl jaksi náhodou, subjektivně vnímám zlepšení zdravotního stavu u řady výše popsaných neduhů. U některých problémů se jedná o zásadní zlepšení (praskání kůže na patách, hemeroidy), v případě křečí v nohou pak došlo k významnému zlepšení a co se týče šelestu v uších, alespoň ke znatelnému částečnému zlepšení.

Přehled možných účinků skořice je uveden v již publikovaném článku „Léčivé účinky jogurtu se skořicí“. V něm jsou popsány i blahodárné účinky samotného jogurtu. Jelikož zhruba půl roku si přidávám do ranního jogurtu i kurkumu, je nutno vzít v patrnost i léčivé účinky toho zázračného koření:

  • vynikající protizánětlivé účinky, silné přírodní antibiotikum
  • prokazatelný antioxidant, brání tvorbě nádorů a zpomaluje šíření nádorových buněk
  • účinně působí proti nachlazení a chřipce
  • významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí, jelikož chrání mozek před degenerativními onemocněními, jako je např. Alzheimerova choroba
  • příznivě působí na žaludeční problémy, např. při zánětech v trávicím traktu, zmírňuje plynatost a podporuje tvorbu žluče
  • podporuje správné fungování srdce, protože příznivě působí na membránu, která pokrývá vnitřní část srdce a cév, jež má klíčovou úlohu při regulaci krevního tlaku

Výše uvedený přehled zahrnuje účinky kurkumy při vnitřním použití. V našem případě jako přísada do jogurtu se skořicí. Pravidelné užívání tohoto zázračného koření je nejen prospěšné, ale nemělo by činit žádné potíže. Při použití do jídla se doporučuje kombinovat s pepřem, který má zlepšovat vstřebání kurkumy a tím i zvýšení jejího účinku. Zda toto zastane i skořice, jest otázkou. Kurkuma má však i řadu příznivých účinků při zevním použití, např. na vlasy, pokožku i zuby.

Pomocí každodenní konzumace jogurtu se skořicí s přídavkem kurkumy se snažím podpořit svůj zdravotní stav. Když zohledním zdravotní účinky samotného jogurtu, jakož i přípravku na klouby a vitamínů v ovoci, které si přidávám ráno do jogurtu, v podstatě se jedná o zdravotní pětikombinaci. Přitom však nelze vyloučit ani případnou synergii jednotlivých složek. Jako je tomu prokazatelně v případě přípravku na klouby, na jehož etiketě je informace, že jeho účinek zvyšuje vitamín C, který je v tomto případě obsažen zejména pak v pomerančích či mandarinkách přidávaných do jogurtu. Toliko námět na případné odzkoušení jogurtu se skořicí za účelem zlepšení zdravotního stavu a tím i kvality života. Osobně bych uvítal, pokud jeho pravidelná konzumace případně zlepší kvalitu života dalších lidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz