Hlavní obsah
Jídlo a pití

Léčivé účinky jogurtu se skořicí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matěj Kačaba

Nedílnou součástí naší snídaně je jogurt s přídavkem čajové lžičky skořice.

Jogurt se skořici může i vám zlepšit zdravotní stav.

Článek

Příznivé zdravotní účinky má i samotný jogurt. Prvotně nelze pominout vysoký obsah vápníku, kdy 250 g jogurtu obsahuje zhruba polovinu doporučené denní dávky tohoto minerálu. Jogurt tak představuje vhodnou potravinu zejména pro děti a starší osoby. Podobně jako ostatní kysané mléčné výrobky je i jogurt velmi dobře stravitelný. Jogurt díky obsahu využitelného vápníku pomáhá udržovat dobrý stav kostí a zubů a je výborný jako prevence proti řídnutí kostí (osteoporóza).

Jogurt dále slouží jako účinná prevence kardiovaskulárních chorob, přičemž pozitivně ovlivňuje normální stav krevního tlaku. Zároveň podporuje metabolické procesy v našem těla, v důsledku čehož spálíme více kalorií a jogurt tak může pomáhat při snižování tělesné váhy a s jejím udržením v potřebných mezích. Pokud jogurt obsahuje probiotika, což však splňují pouze některé jogurty, dochází k podpoře střevní mikroflóry, čímž se jednak zlepší naše zažívání a vyprazdňování, ale i dojde ke zvýšení naší imunity. Jogurt má rovněž blahodárný účinek na syndrom dráždivého tračníku a zmírňuje alergické reakce, ekzémy a kožní onemocnění. Dále se uvádí, že bílý jogurt může snižovat riziko rakoviny trávicího traktu, ale i riziko výskytu depresí.

Vlastní domácí jogurt si připravuji jednoduchým způsobem již šestnáct let. Prakticky každý týden vyrobím ze dvou litrů farmářského mléka čtyři medovky hustého domácího jogurtu. Jelikož jako násadu používám Selský jogurt Hollandia, který zraje přímo v obalu a k tomu využívá jogurtovou kulturu BiFi, žiju v přesvědčení, že i mnou připravovaný domácí jogurt rovněž obsahuje žádoucí probiotika. Navíc jsem si v souvislosti s tím na internetu vyhledal, že kultura BiFi by měla kombinovat probiotický účinek vybraných kmenů Bifidobacterium a Lactobacillus. A pokud pominu dobu zrání mnou připravovaného jogurtu, čas jeho přípravy nepřesáhne včetně úklidu dvacet minut.

Prvotním impulsem k domácí přípravě byla snaha obohatit jídelníček směrem ke zdravé výživě a domácí jogurt je tak po řadu let nedílnou součástí naší snídaně. Navíc domácí jogurt přijde ve srovnatelně velkém balení zhruba na polovinu než kupovaný. A tak jeho příprava má i protiinflační charakter.

Jak se však do jogurtu dostala skořice? Může za to babský recept na škodlivý cholesterol. Ten spočíval v rozmíchání čajové lžičky mleté skořice ve sklenici vody za účelem vypití takto připravené suspenze. Jelikož čajová lžička mleté skořice váží zhruba 2 g, pak je tento babský recept v souladu s odbornými údaji, že pravidelné užívání skořice v množství 1 až 5 g má mj. vliv na pokles celkového cholesterolu a „zlého“ cholesterolu LDL a na zvýšení hladiny „hodného“ cholesterolu HDL-C. Problémem v preventivním užívání mleté skořice byla zejména příprava vodní suspenze. Jelikož jsem si však při zahájení skořicové kúry míchal již několik let do ranního jogurtu předepsanou dávku kloubního přípravku Alavis, nahradil jsem přípravu skořicové suspenze tak, že čajovou lžičku mleté skořice prostě a jednoduše zamíchám do jogurtu.

O tom, jak pravidelné užívání mleté skořice ve formě skořicového jogurtu ovlivňuje, či neovlivňuje hladinu mého cholesterolu, nemám směrodatné a zejména pak dlouhodobé údaje. Jelikož jsem začal konzumovat jogurt se skořicí v průběhu loňského prosince, zřetelný blahodárný účinek jsem zaregistroval již zhruba za měsíc v lednu. Tehdy jsem si uvědomil, že pokožka na chodidlech včetně pat je jaksi elastičtější, pružnější a pevnější, což se zejména projevilo v eliminaci bolestivého praskání kůže na patách.

Jako laik si tento pozitivní účinek pravidelného užívání skořice ve formě skořicového jogurtu vysvětluji tím, že složky obsažené ve skořici přispěly k roztažení vlásečnic, a tím ke zlepšení krevního oběhu i v periferních částech těla jako je kůže na patě. Podle mého laického pohledu je pokožka na chodidlech včetně pat v důsledku zlepšeného krevního oběhu lépe vyživována, a tím dochází i ke zlepšení její regenerace. V tom mě utvrzuje i ta skutečnost, že při několika letošních zahraničních cestách jsem užívání skořice vypustil, což vedlo k opakovanému obnovení praskání kůže na patách v průběhu těchto cest. To však vždy odeznělo bezprostředně po návratu domů a obnovení užívání mleté skořice. Po posledním návratu z italské Neapole jsem nyní již prakticky měsíc bez bolestivého prasknutí pat, ačkoliv před skořicovou kúrou jsem se s tímto zdravotním problémem musel vypořádat jednou až dvakrát za týden. A moc nepomáhaly ani speciální masti s obsahem urey.

Takže pokud by se účinek jogurtu se skořicí projevil pouze v eliminaci praskání pat, znamená to významné zlepšení kvality života. To mohou ocenit zejména ti, kteří trpí tímto problémem. Ale skořice nabízí celou řadu dalších blahodárných zdravotních účinků, pokud však člověk netrpí alergií na skořici.

Kromě již zmíněné regulace hladiny cholesterolu a zlepšení krevního oběhu, jakož i dosud nepopsané eliminace bolestivého praskání kůže na patách, se jedná o tyto zdravotní účinky skořice:

  • snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu a silné menstruace
  • zlepšuje trávení – štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukrů u lidi s cukrovkou
  • zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti, nadýmání
  • podporuje chuť k jídlu
  • zevně se používá proti revmatizmu
  • má dezinfekční a antibiotické účinky, ničí bakterie
  • používá se jako prostředek proti nachlazení, kašli, chřipce
  • má vliv na pokles plazmatické glukózy na lačno.

Z výše uvedeného přehledu příznivých účinků skořice vyplývá, že některé jsou identické jako v případě samotného jogurtu. Je tedy otázkou, zda v případě konzumace jogurtu se skořicí nedochází v tomto případě ke synergii příznivých účinků.

Jak již bylo uvedeno výše, kromě skořice do ranního jogurtu zamíchám i předepsanou dávku kloubního přípravku Alavis, a to po dobu již šesti let. Bez něho bych se možná dnes pouze belhal s berlemi a zejména bych ve věku sedmdesáti let mohl zapomenout na chození po horách. Takže součástí mé snídaně je miska domácího jogurtu se zamíchanou skořicí a kloubním přípravkem a dále pak dostatek ovoce, kdy základ tvoří jablka a citrusy, které doplňují další druhy ovoce podle toho, co je zrovna v akci. Samozřejmě zelený čaj a pokud vím, že nebudu muset vyjet s autem, pak občas decka červeného vína či teď spíše jako prevence ťapík bylinného zázvorového likéru. Tímto se snažím podpořit svůj zdravotní stav a zároveň eliminovat finanční podporu farmaceutického průmyslu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz