Hlavní obsah

Do třetice všeho dobrého: Upečte letos na Vánoce i cukroví nebeské hvězdy

Foto: Matěj Kačaba

Některé variace na nedostižné vánoční cukroví nebe v hubě včetně vykrajovaných tvarů a netradiční vánoční ozdoby v podobě ořechové hvězdy s bílou polevou

Vánoční stůl lze obohatit i další variací na nebe v hubě, a to vánočními nebeskými hvězdami, jakož i dalšími tvary, přičemž jednoduchou úpravou lze z tohoto cukroví vytvořit i ozdoby na stromeček.

Článek

Jestliže jsme v souvislosti s přípravou vánočních nebeských řezů zvládli vyválet těsto do tenké placky, lze tako připravené placky použít nejen k přípravě korpusů pro řezy, ale i pro vykrajování různých tvarů. Prvotně se nabízí vykrajovátka ve tvaru šesticípé hvězdy a tím se dostáváme k další variaci na nedostižné cukroví Nebe v hubě, pro které je zcela na místě pojmenování vánoční nebeské hvězdy nebo jen tak krátce nebeské hvězdy. Pro vytvoření dalších druhů vánočního cukroví se nabízí vykrajovátka ve tvaru srdce, čtyřcípé hvězdy, půlměsíce, kapky, kolečka apod (viz úvodní snímek). Avšak hvězdy a srdce nejvíce vystihují tradiční atmosféru Vánoc. Hvězdy poskytují naději jako ta před mnoha lety nad Betlémem a srdce jsou pak symbolem lásky.

Vánočními nebeskými hvězdami lze nejen obohatit na Vánoce sváteční stůl, ale jednoduchou úpravou je možno z nich připravit netradiční ozdoby na vánoční stromeček

Navíc jednoduchými úpravami lze vánoční nebeské hvězdy připravené z ořechového těsta upravit jako ozdoby na stromeček. Samozřejmě určené ke snědku. Například pro děti a další mlsné jazýčky místo čokoládových bonbonů. I k tomuto inovativnímu využití tradičního vánočního cukroví Nebe v hubě lze při dostatečné dávce kreativity dospět.

Dostatek vánočních hvězd či jiných tvarů upečeme již ze základní dávky ořechového těsta

I v případě vánočních nebeských hvězd či jiných tvarů je třeba mít na paměti, že se v podstatě jedná o kalorickou bombu. Od tohoto by se měla odvíjet i velikost zvoleného vykrajovátka. Osobně používám vykrajovátka ve tvaru hvězdiček a srdíček s roztečí 47 mm. Ostatní vykrajovátka pak v obdobné velikosti. Co se týče hvězd či srdcí, lze při této velikosti vykrajovátka s roztečí 47 mm ze základní dávky ořechového těsta ze 300 g mletých ořechů připravit až 100 kousků cukroví. Takže dostatek vánočních hvězd či srdíček, popřípadě jiných tvarů lze k obohacení vánočního stolu.

Foto: Matěj Kačaba

Suroviny na přípravu základní dávky těsta: 300 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru a 1 vejce

Základem pro vánoční nebeské hvězdy je těsto z vlašských ořechů – stejné jako pro nebe v hubě

Na přípravu jedné dávky ořechového těsta potřebujeme 300 g mletých vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru a jedno celé vajíčko. Samozřejmě nic nebrání tomu použít dvojnásobnou dávku či dokonce ještě větší. Stejně tak nic nebrání v tom použít větší dávku moučkového cukru, a to podle původního receptu až 300 g.

Ořechy osobně melu na jemno na starém ručním mlýnku, a to do hlubokého pekáče, který zároveň slouží na přípravu těsta. Navíc mletím ořechů na ručním mlýnku se tak trochu vracím o nějakých šedesát let do dětských let. K namletým ořechům přidáme 150 g moučkového cukru (můžeme i více) a obě sypké komponenty dokonale promícháme, přičemž zároveň rozmělníme případné hrudky moučkového cukru. K takto připravené sypké směsi přidáme jedno celé vajíčko.

Zpočátku zapracujeme vajíčko do sypké směsi nahrubo například pomoci vidličky. Potom do tohoto prvotního základu těsta zapracováváme ručním hnětením zbytek sypké směsi mletých ořechů a moučkového cukru. Na začátku může mít člověk dojem, že není možné, aby se veškerá sypká směs zapracovala do těsta. Pořád jí jaksi přebývá. Ale nakonec nezůstane ani drobeček a vše je zapracováno do těsta.

Vyválení ořechového těsta vyžaduje určité zkušenosti, přičemž se nesmí moc tlačit na váleček

Těsto připravené pouze z mletých ořechů, moučkového cukru a vajíčka necháme přes noc odležet v chladu. Odleželé těsto ze základní dávky ořechů pak rozdělíme před přípravou tenkých placek na polovinu. Jednak takové množství těsta lze dobře vyválet do potřebné velikosti placky. A jednak z jedné poloviny pak lze vykrajovat plné tvary a z druhé poloviny tvary s otvorem uprostřed, abychom pro konečné promazání měli plné tvary a tvary s vykrojeným kolečkem uprostřed v poměru zhruba jedna ku jedné.

Foto: Matěj Kačaba

Ořechové těsto ze základní dávky připravené k dalšímu zpracování

Úspěch při zpracování poněkud lepkavého těsta na tenké placky o tloušťce zhruba 2 mm zaručuje použití pečícího papíru a silikonového či nerezového válečku. Na vál si položíme pečící papír zhruba o rozměru plechu. Hroudu tvořenou v tomto případě z poloviny těsta důkladně prohněteme a zpracujeme do obdélníkového tvaru. V případě pečení vykrajovaných tvarů je pro nás podstatné, že nezáleží na konečném tvaru vyválené placky.

Podstatné však je sice vyválet poněkud lepkavé ořechové těsto ze středu směrem k okrajům, abychom, pokud možno, dosáhli zhruba stejné tloušťky v celé ploše, ale nesmíme tlačit moc na váleček. Obzvláště ke konci válení, když už je placka tenká, má těsto tendenci se nalepit i na silikonový váleček a roztrhnout se. V případě pečení vykrajovaných tvarů to však na rozdíl od přípravy korpusů pro vánoční řezy nevadí, jelikož roztrženou placku nemusíme zcelovat, ale prostě můžeme vykrajovat tvary ze dvou dílů.

Jak postupovat při vykrajování tvarů

Máme tedy dostatečně tenkou placku ořechového těsta vyválenou válečkem na pečícím papíře umístěném na klasickém kuchyňském válu. Vedle si umístíme plech, do kterého rovněž dáme papír na pečení, a to zejména z důvodu bezpečné manipulace s upečenými tvary. V případě, že bychom nedali pečící papír, upečené kousky, pokud by byly ještě horké, by se snadno deformovaly, a naopak, pokud by byly již vychladlé, při snímání z plechu by snadno praskaly, jelikož by byly vzhledem k lepivosti těsta přichycení k plechu, a navíc vychladlé cukroví je značně křehké.

Vzhledem ke zvýšené míře lepivosti ořechového těsta, je snazší vykrajovat srdíčka. S těmi se i lépe manipuluje při ukládání na plech. V ostrých špičkách šesticípé hvězdy se na rozdíl od převážně oválné formy ve tvaru srdce vcelku rychle zachycuje lepivé těsto. Občas to vede k tomu, že některý cíp hvězdy utrhne a nepovedený kus je nutno vrátit s odřezky k dalšímu zpracování. Tomuto lze předcházet průběžným mytím vykrajovátka.

Foto: Matěj Kačaba

Vykrájené tvary připravené k pečení společně s korpusem pro Nebeské řezy

I když se při předchozím válení těsta do tenké placky snažíme, aby měla stejnoměrnou tloušťku, ta se směrem do středu placky zvyšuje. V okamžiku, kdy zjistíme, že tloušťka je již významně větší, řešení je jednoduché. Odstraníme z blízkosti placky odřezky těsta vzniklé při vykrajování a část placky s větší tloušťkou opatrně převálíme a tím snížíme její tloušťku.

Co však s odřezky těsta? Jednoduše z nich vytvoříme další, menší hroudu, kterou hnětením upravíme do obdélníkového tvaru a následně z ní vyválíme další placku a může znovu vykrajovat. Konečný zbytek od první placky přidáme k druhé polovině těsta. A z konečného zbytku po zpracování veškerého těsta vytvoříme ručně ořechové rohlíčky pro klasické Nebe v hubě.

Foto: Matěj Kačaba

Vykrájená srdíčka připravená k pečení

Při použití vykrajovátek s roztečí 47 mm se na plech pohodlně vejde 48 kousků cukroví, osm řad po šesti kouscích. Pokud chceme pro následné promazaní a slepení dvou kousků tohoto cukroví do horního dílu vytvořit okénko, přičemž nejlépe se osvědčilo vykrojit malý kroužek, je lepší toto dělat až po umístění cukroví až na plechu. Vykrojené tvary pečeme při 150 °C zhruba 15 minut. A díky použití papíru na pečení lze hotové cukroví bez problému sundávat z plechu.

Promazání upečeného cukroví

Takto upečené cukroví pomažeme a slepíme zhruba 2 až 3 dny před konzumací, aby se dostatečně proleželo a zvláčnělo. Krém může být jakýkoliv. Osvědčený a oblíbený je ořechokaramelový krém připravený z karamelového Salka a jedné kostky kvalitního másla s přídavkem zhruba 100 až 150 g mletých ořechů. Pokud bychom na konečnou úpravu nepoužili polevu a zároveň bychom jako horní díl použili cukroví s vykrojeným otvorem, je nutno počítat s tím, že ořechokaramelový krém má prakticky stejnou barvu jako upečené cukroví. Tzn. nevzniká barevný kontrast.

Pro tento případ by lepší barevné rozlišení poskytl hořký kakaový krém používaný na zdobení klasického cukroví Nebe v hubě. Od věci není ani případné promazání rybízovým rosolem. Na úvodním snímku jsou některé kousky promazány černorybízovým rosolem. V každém případě se opět lépe promazávají srdíčka než šesticípé hvězdy.

Při konečném zpracování tohoto vánočního cukroví můžeme získat několik variací. Počínaje konzumací upečeného ořechového cukroví bez další úpravy, tj. bez promazávání a slepování. jakož i bez polevy. Pokud člověk nemá alergii na ořechy, tato varianta by měla vyhovovat těm, co mají bezlepkovou dietu, a navíc třeba i alergii na mléčné výrobky. Promazávané a slepované cukroví se může jednak lišit tím, zda jako horní díl použijeme tvar s vykrojeným středem či plný tvar a jednak použitým krémem či popřípadě marmeládou.

Jestliže i slepením dvou kousků může konečná úprava končit, další variace můžeme vytvořit z tohoto cukroví pomoci polevy. Ta může být tmavá. Na úvodním snímku je použita čokoládová poleva z 85% čokolády a lžíce kokosového oleje, který dodává polevě po zaschnutí patřičný lesk. Dále lze použít i bílou polevu. V případě aplikace polevy platí, že snazší je ozdobit cukroví slepené ze dvou plných tvarů, jelikož u cukroví s horním dílem s vykrojeným otvorem musíme dávat pozor, abychom polevou nezakryli i tento otvor.

Jako bonus si při pečení cukrová vánoční nebeské hvězdy můžeme vytvořit i netradiční ozdoby na stromeček

Toto řešení mě napadlo při posledním pečení, když jsem měl jednak z dvojnásobné dávky těsta připraveny čtyři korpusy na Nebeské řezy a jednak z jednoduché dávky těsta pak vykrájeny šesticípé hvězdy či i jiné tvary, jakož i vytvořené z konečného zbytku těsta rohlíčky na Nebe v hubě. V ten okamžik jsem dostal nápad, že, pokud by vykrojená hvězdička měla u jednoho cípu malou dírku, šlo by jí inovativně použít jako ozdobu na vánoční stromeček.

Od nápadu byl k realizaci kousek. K vytvoření potřebné dírky jsem použil čínskou hůlku, přičemž se v tomto případě nejednalo o vykrojení, ale vytlačení těsta tak, aby vznikla požadovaná dírka. Po upečení jsem pouze zkontroloval, zda jsou všechny dírky průchozí, přičemž pouze jedna z celkem 24 kousků vykazovala neprůchozí dírku, což jsem pěkně za tepla opravil pomoci grilovací jehly. Taky jsem tuto upečenou hvězdičku mohl prohlásit za nepovedenou a jednoduše jí na místě sníst.

Následně jsem dírkou provlékl bavlnku a vánoční hvězdy jsem celé ponořil do bílé polevy. Možná mě v budoucnu napadne i jiné řešení. Po odkapání jsem takto ozdobené hvězdy nechal uschnout pověšené na tyčce, přičemž jsem pod ně položil papírovou utěrku pro případné zbytkové úkapy. Následně budou takto vytvořené hvězdy použity při zdobení vánočního stromku.

Těsto určené pro přípravu lahodného cukroví nebe v hubě tedy poskytuje k obohacení vánočního stolu celou řadu variant a variací

Možnosti využití těsta vytvořeného v základní verzi z 300 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru a jednoho vajíčka vyplývají z úvodního snímku, který kromě různých variací nebeských hvězd či jiných tvarů zachycuje i nebeské řezy a rohlíčky na nebe v hubě. Jak lze upravit tyto rohlíčky, vyplývá z níže vloženého snímku. Takže přeji všem hospodyňkám, ať se jim dílo vydaří a přát ostatním dobrou chuť je možná nadbytečné, jelikož alespoň u nás toto cukroví zmizí jako první. Prostě dobré zboží se nabízí samo. A nezapomeňte Vánoce se blíží.

Foto: Matěj Kačaba

Ukázka úpravy a zdobení rohlíčků pro nebe v hubě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz