Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kde soudili Bin Ládina? Hned u místa činu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nick Youngson / Pix4free / CC BY-SA 3.0

Ilustrační foto

Usáma Bin Ládin nikdy nestanul před soudem. Kdyby se tak ale stalo, kde by to bylo? Nejspíš přímo na Manhattanu, dvě ulice od dějiště jeho majstrštyku.

Článek

Je poměrně známý fakt, že Usáma Bin Ládin nebyl nikdy odsouzen. Z útoků 11. září 2001 nebyl dokonce ani oficiálně obžalován - údajně prý Bushova administrativa měla nezvratné důkazy, které však bylo nemožné u soudu použít. Poté, co byl roku 2011 zabit americkým komandem v Pákistánu, se tak objevily hlasy, že šlo o tzv. mimosoudní popravu a že Ládin byl jen „sprostým podezřelým“. Nicméně neplatí tvrzení, že by se o něj americké soudy vůbec nezajímaly. Ovšem v souvislosti s úplně jiným činem.

Poté co al-Káida „oslavila“ osmé výročí příjezdu amerických vojsk do Saúdské Arábie útoky na ambasády USA v Nairobi a Dar es Salaamu, začaly proti ní americké orgány podnikat právní kroky a dne 5. listopadu 1998 byla vznesena obžaloba proti Bin Ládinovi a dalším prominentním členům. A tato obžaloba byla vznesena doslova ve stínu Dvojčat - necelý kilometr od komplexu WTC.

Ve všech relevantních časech vedl al-Káidu její emír, obžalovaný Usáma bin Ládin. Členové al-Káidy skládali přísahu věrnosti (tzv. „baját“) obžalovanému Usámovi bin Ládinovi a al-Káidě…
velká porota při obvodním soudu pro jižní New York

Jakožto naprostý laik v oblasti amerického práva skutečně nedokážu říci, proč k tomu došlo právě tam, kde k tomu došlo (v  ČR by byl v takovém případě příslušný „soud, v jehož obvodu čin vyšel najevo“, viz §18 trestního řádu), nicméně z nějakého důvodu to byl právě United States District Court for the Southern District of New York, který tento případ řešil. Tento soudní dvůr má v americkém soudnictví významné postavení, dokonce tak významné, že si zasloužil označení „mother court“, tedy „matka všech soudů“. To zejména díky tomu, že má v působnosti Manhattan se sídly všemožných podniků a institucí, a hrál tak hlavní roli ve stíhání zločinů bílých límečků.

A přestože Usáma Bin Ládin před tímto soudem sám nikdy nestanul, jeho zločiny zde potrestány byly. Na konci května 2001 byli čtyři jeho stoupenci shledáni vinnými z afrických atentátů, při kterých zemřelo 224 lidí včetně 12 Američanů. Když byl tento rozsudek vynášen, nikdo neměl ani zdání, co se stane o pouhých 103 dní později o dvě ulice vedle. A že to bude mnohem horší…

Zdroje: Wikipedie, iDnes

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz