Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Popravit, ať je nemusíme živit!“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pxfuel

Ilustrační foto

Zastánci trestu smrti často argumentují tím, že by se ušetřilo, kdyby odsouzenci nezatěžovali státní rozpočet. To ano, ušetřilo. Ale skoro nic.

Článek

Téměř 35 let od poslední popravy na našem území poprvé převážil počet odpůrců trestu smrti nad jeho zastánci, jak vyplývá z nedávného zjištění Centra pro výzkum veřejného mínění. Už když jsem tento článek četl, bylo mi jasné, že debata pod ním bude nechutná, přesto jsem neodolal a otevřel ji. Jak se dalo čekat, drtivě tam dominovali zastánci. Jeden bez uzardění prohlašoval, že je „potřeba popravovat denně“, druhý už rovnou psal jména těch, které by na popraviště poslal - k nevelkému překvapení to byli současní členové vlády. Jiní pak neváhali ostatním diskutujícím přát, aby se jejich příbuzní stali obětmi vraha, protože „pak mi zkus tvrdit, že bys ho nezabil!“. Našli se tam i techničtí optimisté, kteří na upozornění, že může dojít k justičnímu omylu, reagovali velice odvážnou vizí, podle které za pár let budou díky umělé inteligenci veškeré omyly spolehlivě a jednou provždy vyloučeny (čemuž bych rád věřil, ale reálné to není).

Nejčastěji se tam ale objevovala stará dobrá hláška, která je nadpisem tohoto článku. Tento evergreen zastánců nejvyššího trestu však nestojí vůbec na ničem, snad jen na závisti. Některé lidi nejspíš ovládá tento smrtelný hřích natolik, že by snad byli schopni závidět i mrtvému, že měl hojnou účast na pohřbu. V tomto případě nejspíš závidí odsouzencům, že mají přístřeší a stravu na státní útraty. O tomto tématu by se dalo diskutovat dlouho a z různých úhlů pohledu, já se teď ale omezím na tu ekonomickou stránku věci. Náklady na vězeňství sice nejsou zrovna malé, nejsou ale ani astronomické. Pojďme si to vyčíslit.

  • K poslednímu dni minulého roku sedělo v českých věznicích 1034 vrahů.[1]
  • Jeden den jednoho odsouzeného ve vyšším stupni zabezpečení vyjde na cca 2500,- Kč.[2]
  • Celkem tedy adepti na nejvyšší trest ročně stojí státní kasu zhruba 943 525 000,- Kč.

Může to znít hrozně, ale z hlediska státního rozpočtu necelá jedna miliarda rozhodně není moc. Pro srovnání:

  • Zrušením superhrubé mzdy pánové Fiala a Babiš vyhodili z okna zhruba 100× více.[3]
  • Pochybný a kritizovaný dotační program Oprav dům po babičce vyjde daňové poplatníky na 40násobek této sumy.[4]
  • Za tuto částku by se dalo postavit zhruba 6,5 km dálnice. A nebo také jen jeden km.[5]
  • Kdybychom tyto peníze rozdělili rovným dílem mezi všechny občany, každý by si přišel asi na 8,20 Kč měsíčně.

Pokud bychom tedy všechny vrahy popravili, žádná obrovská úspora by se nedostavila. A jedna miliarda korun ročně je dle mého přijatelná daň za to, že v naší zemi nehrozí riziko nevratného justičního omylu, nebo hůře - justiční vraždy.

Zdroje:

[1] Vězeňská služba ČR; [2] Česká justice.cz

[3] , [4] Český rozhlas; [5] Seznam Zprávy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz