Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Dumpster diving na Islandu: Co všechno se dá objevit v popelnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matyáš Steiner

Dumpster diving, doslova „popelnicové potápění“, je pojem označující hledání a sběr potravin a jiných užitečností z popelnic a kontejnerů. Jak taková kratochvíle vypadá na Islandu a co vše lze nalézt?

Článek

Tato činnost je v Česku méně známá a běžně se s ní nesetkáte. V severských státech je to ovšem jinak. Ačkoliv to potravinové řetězce nerady vidí, tak vzhledem k vysokým cenám potravin a příznivým klimatickým podmínkám je lovení z popelnic relativně populární věc, a to zejména jak u cizinců, tak i u místních. Během dumpster divingu lze nalézt potraviny, které se dají podle moji zkušenosti rozdělit do tří kategorií:

Poškozené: potraviny nejsou nijak prošlé, ale mají například poškozený obal, nebo je část potravin znehodnocena (např. jedno rozbité vajíčko z celého plata), v takovém případě je obchod nucen ony potraviny vyhodit;

Best before: aneb nejlepší před, potravina není vyloženě zkažená, ale je nejlepší ji zkonzumovat do určitého data, prodejce takové produkty může prodávat dát se slevou, nebo je vyřadit;

Spotřebujte do: v takové situaci je potravina spíše nevhodná ke konzumaci po určitém datu, prodejce ji může opět nabídnout se slevou, nebo vyřadit.

Ačkoli je toto rozdělení víceméně platné, tak v terénu zkrátka berete, co popelnice dá, a až doma opravdu zjistíte, zda je potravina ještě poživatelná, nebo ne. Lovení napomáhá již výše zmíněné klima, protože zima je zde na Islandu dlouhá a nekonečné teploty pod bodem mrazu pomáhají potraviny v popelnici konzervovat. Hrabání se v popelnici taky zní jako nechutná činnost, ale pravda je to jen zřídka. Popelnice tady se zdají býti čistší a málokdy narazíte na něco, z čeho se vám udělá špatně.

Konec teorie a můžeme se vrhnout na praxi.

Ovoce a zelenina

Popelnice na ovoce a zeleninu bývají často oddělené od ostatních. Milovníci zdravého jídla si tu přijdou na své, dá se tu najít všechno. Z ovoce od jablek a hrušek po balení borůvek, jahod nebo hroznového vína. Ze zeleniny od cibulí a česneku po květák nebo balení polního salátu. Nevyhazují zde jenom plesnivé zboží, ale i trochu potlučené nebo jinak kosmeticky nevyhovující.

Foto: Matyáš Steiner

Ovocná a zeleninová mísa na islandský způsob

Foto: Matyáš Steiner

Krabice hroznového vína, tehdy jsme vzali několik balení a bez závady

Základní potraviny

Takové těstoviny třeba zakoupíte v obchodě za podobnou cenu, jako v ČR, ale co k nim? Různé konzervy, omáčky nebo i koření, to vše je možné nalézt v popelnici. Pečivo všeho druhu jakbysmet, zejména toustový chléb se tu vyhazuje ve velkém. A pokud vás vaření nebaví, tak lze celkem běžně najít i celé hotovky, které jsou lehce po datu spotřeby.

Výjimku netvoří ani všemožné sladké a slané neřesti. Celé balení sušenek, sladkých croissantů, bonbónů anebo brambůrků. Člověk si tu dokáže přijít na své. Za svoje nejúspěšnější objevy v tomto směru považuji několik bonboniér a několik poškozených balení jedlého papíru s kyselým práškem (známé jako UFO).

Foto: Matyáš Steiner

UFO přistálo z popelnice rovnou na náš stůl

Živočišné produkty

Při sběru masa a masných výrobků je třeba dbát zvýšené opatrnosti, nicméně v zimních měsících to není problém. Našli jsme všechno: párky, šunky, mleté maso na burgery, mořské plody, žebra, lososy a další. Krom masa jsme byli také hrdí majitelé asi 10 kg sýra, spousty jogurtů, kartonů mléka nebo několika balení vajíček.

Závěrem lze dodat, že krom potravin můžete najít i užitečné věci do domácnosti, např. my jsme si nedávno odnesli XXXL balení pracího prášku.

Pokud vás lovení z popelnic netáhne a přesto byste rádi ušetřili nějakou korunu, tak v Akureyri funguje sdílená lednice, kam každý může přinést jakýkoliv přebytek svého jídla a může si vzít cokoliv, co je zrovna k dispozici. Také: pokud se rozhodnete pro dumpster diving, tak se vší slušností. Nenechávejte po sobě bordel a ani jinak neznehodnocujte dané místo.

A takto může vypadat nadílka po cca dvou hodinách dumpsterování na Islandu.

Foto: Matyáš Steiner

Bohatství z popelnice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz