Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Rozvod Ivety Vítové mě inspiroval k zamyšlení, proč je tolik mužské nevěry?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: create vista .com

Zpráva o Ivetě Vítové, někdejší úspěšné topmodelce, mě přivedla na otázku mnohých z nás, proč je na vině tak často mužská nevěra? Odchází z takového vztahu více poražený muž nebo žena?

Článek

Z veřejných článků se zdá, že Iveta zažívá klasický model moderní doby. Záletný manžel, nevěra, který vztah neustojí a končí to rozvodem. Iveta nemá na drahé dovolené pro děti, protože rodina je náročná instituce.

Připomnělo mi to obrázek, který kdysi putoval, a dost možná stýle stále po sociálních sítích, a já ho někdy v legraci připodobňuji k sobě. Jeho vzkaz zněl zhruba takto:

Foto: create.vista.com

meme 20 vs 40

Samozřejmě je to míněné ve vtipu, ale takovéto scénáře jsou každodenní praxí. Z veřejných článků se zdá, že Iveta zažívá typický rozvod moderní doby. Jak dobře známé mi toto téma je.

Nejen z vlastní zkušenosti, ale ještě více z okolí. Vlastně nevím, jestli se těm mužům divím, jakkoli je to necharakterní. Muž si vezme mladou krásnou partnerku a po dětech se zkrátka žena neubrání změně svého charakteru a denního režimu. Večerní milování pomalu a rychle pod peřinou, není to, na co byl muž zvyklý. Časová flexibilita bere za své nástupem dětí do školy, příslib večerního vínka a televizní pohody končí usnutím manželky po deseti minutách filmu. A muž, který je unavený z práce, toužící po rozptýlení, začne jednoho dne lovit jinde.

Jakkoli svou ženu miluje, nevidí motivaci, proč by jeho život měl skončit na prahu čtyřicítky, a tak přijde rozvod a nový vztah.

Může se zdát, že žena je na tom v tomto scénáři mnohem hůře, ale čas ukáže. Děti nejsou malé donekonečna, možná potká někoho, kdo je více rodinný typ, což v případě pěstované čtyřicítky není zdaleka vyloučené, a chytí druhý dech. Nový začátek.

Muž v tomto případě, kdy odchází svobodný, nemá za sebou břímě : ráno škola, školka, odpoledne kroužky, být brzy doma. Volí také druhé kolo. Loví se jim mnohem snáz, mohou si lépe vybírat, mají více času, jsou flexibilnější. Často si vyberou mladší model, svobodnou a nezávislou ženu. Jenže mladší partnerce přibývají roky, touží po rodině, a tak muži často zapadnou znovu do koloběhu rodinného života.

Ve svém okolí znám mnoho podobných případů a skutečně ani jeden rozvod nenavrhoval muž. Muži svou nevěru neberou tolik vážně a mají rádi svůj domov. Jsou si vědomi toho, kolik peněz práce a úsilí stál celé to vybudovat. Své ženy i děti mají rádi, jen se z jejich rozverných partnerek staly starostlivé maminky, a ještě nikdo nevymyslel, jak tento proces zastavit. Nevěra je pro ženy bolestná a nespravedlivá, vždyť rodinu zakládali oba. Domácnost a děti jsou přeci společné. Je to pro ně nedůstojné a ponižující.

Ale téměř žádný rozvod není pro nikoho výhrou a už vůbec ne pro děti. Je škoda, že v dnešní době není rodině věnovaná dostatečná důležitost a takovýchto scénářů přibývá jako hub po dešti. Netvrdím, že za každým rozvodem stojí mužská nevěra, s kým také by muži byli nevěrní že? Ale takovýchto případů je velká spousta.

Osobně jsem zastáncem tradičního stylu rodiny a se zkušenostmi co mám dnes, bych v zájmu zachování rodiny zvažovala odpuštění nevěry i za cenu, že by to mělo znamenat těžké období.

A co vy? Jaký máte názor na mužskou nevěru? Dá se odpustit a těžké období překlenout?

Anketa

Dokázali byste kvůli udržení rodiny odpustit něveru?
Ne, je to zrada, udělal to jednou, udělá to zas
47,2 %
Pokud by partner/ka slíbil/a, že se nebude opakovat, dala bych mu/jí šanci
21,8 %
Ano, už jsem odpustil/a a fungujeme zase jako dřív
20,2 %
Ne, už jsem odpustil/a a jen to prodloužilo mou bolest
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 193 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Iveta Vítová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz