Článek
Vznik medu je složitý proces na kterém včelky pracují společně.
Všechno začíná sběrem sladké šťávy. Tou může být nektar z květů rostlin, nebo medovice kterou produkuje hmyz - hlavně mšice. Včela nasaje až 1g nektaru či medovice sosáčkem do medového váčku. Medový váček je v trávicím traktu včely před žaludkem a jedná se technicky vzato o součást jícnu. Je to specializovaný orgán určený přímo k tomu, aby v něm včely transportovaly základ pro med. Od žaludku je medový váček oddělen jednocestnou chlopní a nemůže tedy dojít k natrávení. Takto uloženou šťávu včela donese k úlu, kde sladinu předá další včele. Tento proces se nazývá trofalaxe a kapka jím putuje přes několik včel. I když jde o formu vyvrhování, rozhodně se nejedná o zvracení!

Anatomie včely medonosné
Každá včela do směsi přidá několik vlastních enzymů a aminokyselin. Sladina se také odpařuje a zahušťuje a když se dostane na cca 30% vody, je uložena do buňky plástve. To už v ní naplno probíhá chemicko – fyzikální proces přeměny cukrů. Takto „ošetřený“ med v buňce dozrává. Teplota v úlu spolu s cirkulací vzduchu zapracuje na dalším odpařování. Když je buňka plástve plná medu s vlhkostí kolem 17%, včely ji zavíčkují voskem. Vytváří tak prakticky medovou konzervu. Dostat se z původní 70% vlhkosti na 17% je obdivuhodný výkon a včelky jsou skutečné mistryně. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem právě odpařování. Vzhledem k nízkému počtu volných molekul vody v něm nemají mikroorganismy vhodné podmínky k množení.
Hlavní složky medu
fruktóza 30 až 38 %
glukóza 26 až 33 %
sacharóza 1 až 10 %
vyšší cukry 1 až 10 %
voda 17 až 20 %
enzymy 0,1 až 0,6 % (glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
vitamíny 0,1 % (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin, C)
minerálie 0,1 až 1,0 % (mj. draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, mě?)
organické kyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová)
aminokyseliny 0,1 až 0,5 % (mj. fenylalanin, prolin, alanin, valin)";i:10;s:97:"hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky)";i:11;s:39:"barviva (mj. rutin, kverutin, akacetin)";i:12;s:63:"vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších)
Zdroje:
https://www.honeybeesuite.com/monday-morning-myth-honey-is-bee-poop/
https://www.pleva.cz/a/jak-vcely-vyrabeji-med-kde-vznika