Hlavní obsah
Finance

Dvě akcie pro investice do virtuální reality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnosti Nvidia a Apple by mohly v budoucnosti VR hrát klíčovou roli.

Článek

Virtuální realita (VR) není v žádném případě nová technologie, v posledních třech desetiletích se objevuje v různých zařízeních. Technologický pokrok však teprve nedávno umožnil společnostem poskytnout zážitek z VR, který byl slibován již před mnoha lety. V důsledku toho má trh obrovský růstový potenciál, přičemž Fortune Business Insights předpokládá, že toto odvětví bude do roku 2029 expandovat složenou roční mírou růstu 45 % a dosáhne objemu 227 miliard dolarů.

Trh s virtuální realitou je sice teprve v počátcích, ale není špatný nápad zvážit zařazení akcií VR do svého portfolia. Společnosti, které toto odvětví posouvají kupředu, budou mít dobrou pozici, aby z jeho rozvoje výrazně profitovaly, stejně jako jejich investoři.

Takže bez dalších okolků vám přinášíme dvě akcie, do kterých můžete tento měsíc investovat v oblasti virtuální reality.

1. Nvidia

Společnost Nvidia (NVDA) již několik let neúmyslně pohání různé VR headsety. Spotřebitelská řada počítačových komponent této společnosti je v herní komunitě mimořádně oblíbená a její grafické procesory (GPU) pohánějí herní počítače postavené na zakázku po celém světě.

Mnoho náhlavních souprav na trhu může být po připojení ke konzoli nebo počítači výkonnějších a využívat výkon grafického procesoru počítače. Čím výkonnější GPU, tím lepší zážitek z VR. Společnost Nvidia je přitom jednou z mála firem, které vyrábějí čipy schopné provozovat intenzivní zátěž VR.

Jedním z nejoblíbenějších VR zařízení je řada headsetů Quest společnosti Meta. Nejvýkonnější verzí je Meta Quest Pro, která je v současné době poháněna čipem Snapdragon XR2 Plus Gen 1, což je ekvivalent čipu používaného v high-endových smartphonech v roce 2020. V důsledku toho se v podstatě jedná o tři roky starý čip pro chytré telefony, který je požádán o spuštění náročných úloh VR. I když se to společnosti Meta zatím daří, k tomu, aby se její náhlavní soupravy dostaly na další úroveň, budou zapotřebí výkonnější čipy, a právě zde by mohla přijít na řadu společnost Nvidia.

Společnost Nvidia již vyvíjí vlastní systémy na čipu (SoC) pro různé technologické společnosti, přičemž jedním z jejích nejznámějších klientů je společnost Nintendo, která používá hardware Nvidie ve své konzoli Switch. Jinými slovy, Nvidia je dobře připravena poskytovat své čipy různým společnostem zabývajícím se VR a pohánět novou generaci náhlavních souprav.

Spolu s poměrem forwardové ceny a zisku k růstu ve výši 0,2 představuje Nvidia atraktivní způsob investice do VR, protože tato metrika naznačuje, že její akcie jsou ve srovnání s předpokládaným růstem podhodnocené.

2. Apple

Apple (AAPL) je v současnosti jedním z největších hráčů na poli virtuální reality, a to jeho první headset ještě ani nebyl uveden na trh. Na své celosvětové vývojářské konferenci 5. června představila očekávaný Vision Pro. Náhlavní souprava dokáže přepínat mezi virtuální a rozšířenou realitou (AR), oficiálně bude uvedena na trh začátkem roku 2024 a její cena bude začínat na 3 499 dolarech. Vysoká cena pravděpodobně odradí většinu zákazníků. Zdá se však, že společnost hraje dlouhodobou hru, a pokud je její historie něčím výmluvná, bude v nadcházejících letech pravděpodobně dominovat v tomto rychle rostoucím odvětví.

V minulosti společnost Apple často uváděla své produkty první generace za vysoké ceny a následnými aktualizacemi snižovala jejich cenu. Tuto strategii společnost použila u iPhonu, Apple Watch a iPadu. Pravděpodobně využije tento čas k tomu, aby vytvořila humbuk kolem náhlavní soupravy, zdokonalila technologii VR a za několik let uvedla na trh verzi pro masy.

Navzdory ceně se zdá, že Vision Pro udělal velký skok v inovacích VR. Kromě funkcí rozšířené reality má headset stejný čip jako současný MacBook Air, takže může fungovat jako plnohodnotný počítač. Ať už jde o zpracování textu, prohlížení webu, střih videa nebo videohovory, Vision Pro se zdá být na tento úkol připraven. Takové schopnosti dosud u náhlavní soupravy pro virtuální realitu nebyly k vidění.

Kromě toho bude mít Vision Pro jako zařízení Apple obrovskou výhodu. Je vybaven veškerým populárním softwarem, který si uživatelé MacBooků a iPhonů oblíbili, od FaceTime po Messenger a další. Při správné ceně by operační systém společnosti Apple mohl být hlavním motorem růstového potenciálu společnosti na trhu a mohl by přesvědčit více spotřebitelů, aby přijali VR do svého každodenního života.

Nákup akcií společnosti Apple kvůli vyhlídkám na VR bude dlouhodobou investicí. Mohla by to však být také včasná investice do budoucího lídra tohoto odvětví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz