Hlavní obsah
Finance

2 akcie s umělou inteligencí, které za ten humbuk nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

V rozvíjejícím se světě technologií a inovací si akcie umělé inteligence (AI) letos získaly značnou pozornost investorů

Článek

V rozvíjejícím se světě technologií a inovací si akcie umělé inteligence (AI) letos získaly značnou pozornost investorů. Vzhledem k tomu, že se téměř každá firma snaží svézt na vlně umělé inteligence a uvádí na trh produkty a služby poháněné umělou inteligencí, je stále náročnější identifikovat životaschopné dlouhodobé investiční možnosti. Dvě obzvláště nejisté akcie, které v uplynulém roce přitahovaly investory do AI, Recursion Pharmaceuticals a C3.ai, se možná vyplatí obejít, aby se předešlo potenciálním ztrátám.

Recursion Pharmaceuticals, biotechnologická společnost, která byla po většinu letošního roku relativně pod radarem, zaznamenala po klíčovém červencovém oznámení výrazný posun v pozornosti investorů. Technologický gigant Nvidia, široce uznávaný pro svou roli v oblasti hardwaru pro umělou inteligenci, letos oznámil investici 50 milionů dolarů do společnosti Recursion. To znamenalo pro akcie zdravotnické společnosti významný zlom.

Toto odhalení rovněž odhalilo spolupráci mezi oběma společnostmi na objevování léků s využitím AI, což vyhnalo akcie Recursion Pharmaceuticals do nových výšin. Nicméně s tím, jak počáteční euforie kolem AI začíná opadat, vykazuje cena akcií společnosti podobný ústup. Kdysi se vyšplhala na vrchol s více než 100% růstem, ale v současné době se potácí v záporných hodnotách a za celý rok klesla o 4 %.

Jako výrobce léků v klinické fázi bez schválených produktů, které by generovaly stálé příjmy, je společnost Recursion náchylná k výrazné volatilitě akcií. Za posledních 12 měsíců utrpěla společnost ztrátu ve výši 260 milionů dolarů při příjmech necelých 50 milionů dolarů, a to především ze spolupráce. Stabilita akcií a jejich růstový potenciál zůstávají sporné.

Navzdory ambiciózním aspiracím společnosti na revoluci v objevování léků je důkaz konceptu společnosti Recursion netrpělivě očekáván. Dokud neprokáže důkazy o úspěchu, doporučujeme investorům, aby se akciím vyhnuli a předešli tak zbytečnému riziku.

Na rozdíl od Recursion Pharmaceuticals nabízí C3.ai zřejmější volbu pro investování do AI, kde je AI celou podstatou společnosti. Navzdory nedávné klesající výkonnosti akcie od začátku roku vzrostly o více než 120 %. Obavy však mohou vyvolávat očekávání investorů poháněná přehnaně horlivými růstovými prognózami společnosti.

Výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2024, které společnost zveřejnila minulý měsíc, přinesly poměrně nevýrazné tržby ve výši 72,4 milionu USD, což představuje meziroční nárůst o pouhých 11 %. Thomas Siebel, generální ředitel společnosti C3.ai, uvedl, že společnost „zažívá silnou trakci s našimi podnikovými aplikacemi AI a zejména generativní AI C3“. Přesto společnost neprokázala výrazný růst ani nepředpokládala výrazné zvýšení tržeb pro další čtvrtletí.

Dalším znepokojivým signálem pro potenciální investory je rozhodnutí společnosti odložit svůj cíl dosáhnout kladného upraveného zisku, který byl původně stanoven na čtvrté fiskální čtvrtletí. Tento krok je nutný kvůli dalším investicím do marketingu a úsilí o získání nových zákazníků. Pokud by C3.ai skutečně nabízela silná řešení AI, současný manický zájem o AI by k přilákání zákazníků stačil. Nutnost velkých investic do marketingu však vrhá skeptický stín.

Zatímco na začátku letošního roku se C3.ai mohla jevit jako atraktivní investice, současná situace představuje méně lichotivý obrázek. V průběhu roku mohou akcie čelit potenciálním poklesům hodnoty, což dále potvrzuje moudrost opatrných investic na volatilním trhu AI. Vzhledem k tomu, že na scénu AI vstupuje nespočet hráčů, je pro investory stále náročnějším úkolem rozlišovat mezi životaschopnými dlouhodobými investicemi a pomíjivými trendy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám