Hlavní obsah
Finance

Tři chyby, kterých se dopouštějí i ti nejzkušenější investoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Když s investováním začínáte, je snadné udělat několik chyb, kvůli kterým přijdete o peníze. Možná ale předpokládáte, že jakmile investujete na svém makléřském účtu pět, deset nebo více let, jste vůči těmto chybám v podstatě imunní.

Článek

Bohužel tomu tak nemusí být. Zde je několik rizik, jejichž obětí se mohou stát i ti nejzkušenější investoři.

1. Načasování trhu

Vaším cílem jako investora je obecně nakupovat na minimu a prodávat na maximu. Za tímto účelem můžete být v pokušení načasovat trh, tj. snažit se využít poklesů nákupem akcií v době, kdy si myslíte, že dosáhly svého nejnižšího bodu.

Problémem tohoto přístupu je, že je těžké určit, kdy akcie skutečně dosáhly minima. A pokud se nutíte čekat na nejnižší cenu, můžete propásnout příležitost získat dobrou cenu, i když není nejlepší.

Proto je mnohem vhodnějším přístupem k investování zprůměrování nákladů v dolarech. Tento systém vás nutí investovat do konkrétních aktiv v předem stanovených intervalech bez ohledu na podmínky na trhu. Je to dobrý způsob, jak se vyhnout pasti časování trhu a nevyužít příležitosti k dlouhodobému zisku na akciích.

Takto by to mohlo fungovat. Řekněme, že na základě svého příjmu jste schopni uvolnit 100 dolarů měsíčně pro účely investování. Místo toho, abyste se snažili investovat na nízké úrovni tím, že budete každý den kontrolovat hodnotu indexu S&P 500, raději se zavážete, že 15. dne v měsíci nakoupíte ETF S&P 500 v hodnotě 100 USD.

V některých měsících to bude pravděpodobně znamenat nákup na vrcholu. V jiných měsících to bude pravděpodobně znamenat nákup na minimu. Postupem času byste měli finančně vyjít vstříc, pokud si pořídíte více akcií, když jsou ceny nižší, a vyhnete se tržním šumům, které by vás jinak mohly od investování odradit. Čas na trhu je důležitější než načasování trhu.

2. Panický prodej, když se něco nepovede

Pokud investujete již několik let, pak jste pravděpodobně zažili svůj díl volatility trhu. Přesto je těžké ovládat své emoce, když vidíte, jak hodnota vašeho portfolia prudce klesá.

Jednu věc však nechcete udělat, a to prodat investice se ztrátou v okamžiku, kdy jejich hodnota klesá. Takový postup vám pouze zaručí, že ztrátu oficiálně zafixujete, zatímco vyčkávání může způsobit, že vůbec nebudete ztrácet.

Dobrý způsob, jak se vyhnout panickému prodeji? Připomeňte si, proč investujete. Pokud je vám 45 let a máte tendenci v panice prodávat akcie, které máte určené na důchod, možná si budete chtít připomenout, že vaše portfolio má ještě mnoho let na to, aby se zotavilo.

3. Příliš častá nebo zřídkavá kontrola zůstatku na účtu

Každodenní kontrola zůstatku na makléřském účtu by mohla být pro vaše duševní zdraví docela špatná. Hodnoty akcií se totiž mohou přes noc dramaticky změnit. A pokud je budete kontrolovat příliš často, může se stát, že v panice budete prodávat se ztrátou.

Podle společnosti Betterment by kontrola portfolia jednou za čtvrt roku místo jednou denně mohla snížit pravděpodobnost mírné ztráty 2 % nebo více z 25 % na 12 %. A menší počet ztrát by mohl vést k menšímu impulzivnímu prodeji.

Zároveň nechcete své portfolio ignorovat celé měsíce. Je možné, že se hodnota vašich investic v průběhu času změní, takže kontrola jednou za čtvrt roku vám může pomoci udržet si přehled o vašich aktivech a učinit strategická rozhodnutí týkající se změny vyvážení.

To, že jste dlouhodobým investorem, vám nezaručí, že nikdy neuděláte špatné rozhodnutí, pokud jde o vaše portfolio. Snažte se však udělat vše pro to, abyste se těmto chybám vyhnuli, protože by vás mohly přijít draho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz