Hlavní obsah
Finance

3 chyby na medvědím trhu, kterým se v roce 2023 vyhněte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pochopení těchto rizik může pomoci zabránit zbytečným ztrátám, zejména v obdobích zvýšené volatility.

Článek

Investování je stejně tak o učení se z chyb jako o výběru kvalitních společností a jejich dlouhodobém držení.

Nikdo neví, zda rok 2023 bude na akciovém trhu nakonec lepší než rok 2022. A až přijde další býčí trh, je stejně obtížné určit, které akcie nebo sektory povedou tuto rally.

Místo krátkodobých spekulací by bylo přínosnější zaměřit se na to, abychom se vyvarovali chyb během dlouhodobého medvědího trhu. Zde jsou tři chyby, které by se mohly ukázat jako katastrofální během jakéhokoli tržního cyklu, ale zejména během medvědího trhu.

Nechat nejistotu převážit nad analýzou

Den za dnem klesající hodnota aktiv si vybírá daň na každém investorovi. Medvědí trhy mají schopnost vyvolat naše největší obavy a pochybnosti i v těch nejjistějších investičních tezích. Když akcie klesají a jejich konec je v nedohlednu, je pochopitelné, že si člověk začne v duchu rozmýšlet, zda něco nepřehlédl. Někdy je odpověď kladná. Ale pokud je váš výzkum správný, pak možná investiční teze jen potřebuje čas, aby se naplnila.

Příliš mnoho strachu a pochybností člověku zabrání udělat téměř cokoli. Když se budete příliš obávat nehody, nikdy nebudete řídit auto ani létat letadlem.

Zůstaňte při investování vyrovnaní, bez ohledu na tržní cyklus, což je dobrý způsob, jak zpracovat výhody a nevýhody, aniž byste si rozmysleli rozumnou investici nebo investovali příliš mnoho do jedné myšlenky.

Stavět se do nepříjemných situací

Učinit promyšlené rozhodnutí a utrpět ztrátu je bolestivé. Mnohem horší pocit však je, když se omylem stanete investorem ve společnosti, které plně nerozumíte nebo jí nevěříte - nebo si jednoduše uvědomíte, že vaše portfolio neodpovídá vaší toleranci k riziku.

Když ceny akcií klesají, je těžké se cítit pohodlně. Pokud je však vaše investiční portfolio v souladu s vašimi cíli a tolerancí k riziku, máte mnohem větší šanci přežít delší období volatility.

Investování je stejně tak psychologický jako strategický boj. Zmírnění tlaku na vaše portfolio tím, že se zaměříte na nejlepší a nejperspektivnější nápady, vám usnadní snášet ztráty, protože vám umožní převzít odpovědnost za svá rozhodnutí, místo abyste se cítili bezmocní nebo zmatení.

Změna přístupu ve snaze překonat trh

Každý rok se objeví různé sektory, akcie, burzovně obchodované fondy (ETF) a intuitivní investoři, kteří jsou chváleni za to, že překonali trh díky jedinečné strategii. V roce 2020 se propadly akcie ropných a plynárenských společností, zatímco velmi dobře si vedly akcie obnovitelných zdrojů energie, technologie, spotřebitelské a komunikační společnosti. ETF Cathie Woodové rostly, zatímco Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) Warrena Buffetta v roce 2020 nedosáhly celkového výnosu indexu S&P 500 o 16 procentních bodů.

V letech 2021 a 2022 však byla energetika nejvýkonnějším odvětvím. Síla hodnotových akcií ve srovnání s růstovými akciemi pomohla indexu Dow Jones Industrial Average překonat index Nasdaq Composite s největším rozdílem od roku 2000. A akcie společnosti Berkshire Hathaway skončily v kladných číslech, zatímco index S&P 500 klesl přibližně o 20 % a Nasdaq Composite o více než 33 %.

Přeskakování a vyskakování z toho, co momentálně funguje, je skvělý způsob, jak nechat nejistotu převážit nad analýzou, a zároveň se dostat do nepříjemné situace tím, že vlastníte společnosti, kterým dlouhodobě nevěříte. To však neznamená, že se nemůžete poučit z výkyvů na akciovém trhu a využít tyto informace k lepšímu sladění své tolerance k riziku s vašimi investicemi.

Například rychlá expanze hodnoty a následný pokles mnoha hyperrůstových akcií by mohly být pro investory s nízkou tolerancí k riziku příliš volatilní. Stejně tak mohou být pro lidi v době medvědího trhu útočištěm robustní nízkorůstové společnosti. Ale i když tyto akcie dosahují dobrých výsledků, mohou být pro investory s delším časovým horizontem nebo pro investory s vyšší tolerancí k riziku příliš konzervativní.

Zlepšete své finanční zdraví v roce 2023

Když investor pochopí, že různá aktiva budou mít v různých obdobích lepší výkonnost než trh (často nepředvídatelným způsobem), může si uvědomit, že snažit se předvídat, co se stane v krátkodobém horizontu, nemá cenu. Lepším přístupem je spíše hledání společností, které se vám líbí a které mohou dlouhodobě plnit své investiční cíle. Někdy je cílem skládat růst rychleji než trh. Jindy není cílem překonat trh, ale spíše najít bezpečné akcie za dobrou cenu s rostoucí dividendou, které mohou doplnit příjem v důchodu.

Během medvědího trhu není třeba se schovávat a čekat, až skončí. Naopak, můžete odfiltrovat krátkodobé nástrahy a zůstat informováni, aniž byste nechali každodenní cenovou akci drasticky změnit vaši investiční strategii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz