Hlavní obsah
Finance

3 důvody, proč začít investovat v roce 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Začněte chytře plnit svá novoroční předsevzetí.

Článek

Pokud jste novým investorem, rok 2022 pro vás byl nepříjemným probuzením.

Býčí trh, který trval více než 12 let, se zhroutil a indexy S&P 500 a Nasdaq zakončily rok 2022 nejhorším rokem od roku 2008.

To by vás však nemělo odradit od toho, abyste začali investovat již nyní. Rok 2023 by totiž mohl být skvělým rokem pro zahájení investování. Zde je důvod.

1. Akcie klesají

Když je většina věcí levná, spotřebitelé jich chtějí kupovat více, ale u akcií klesající ceny kupující spíše odrazují.

Pro akcie však platí stejný princip jako pro cokoli jiného. Když je něco levné, můžete si toho za stejnou cenu koupit více, a proto je rok 2023 skvělou dobou pro zahájení investování. Při použití poměru cen akcií k podnikovým ziskům jako měřítka ocenění se index S&P 500 nyní obchoduje nejlevněji za poslední roky.

Pokud jste čistým kupcem akcií, měli byste si uvědomit, že klesající ceny akcií jsou dobrou věcí, protože vám umožňují koupit více akcií, o které máte zájem.

Je třeba si také uvědomit, že zatímco široký trh klesl o 20 %, řada akcií klesla ještě výrazněji. Patří mezi ně populární akcie FAANG, jako jsou Alphabet a Amazon, které ztratily 40 %, resp. 50 %, a přední růstové akcie v oboru, jako jsou Shopify a Roku, které v roce 2022 klesly o více než 70 %.

Ačkoli neexistuje žádná záruka, že se tyto akcie v roce 2023 zotaví, všechny se obchodují na historicky nízkých hodnotách, což dává investorům dobré šance na návrat.

2. Úrokové sazby rostou

Ceny akcií a úrokové sazby mají inverzní vztah. To znamená, že mají tendenci pohybovat se opačným směrem, a prudký nárůst úrokových sazeb v roce 2022 byl hlavní příčinou poklesu akcií v loňském roce. V podstatě jsou investoři ochotni platit za akcie více v prostředí nižších sazeb, protože výnosy dluhopisů - hlavní alternativy k akciím - jsou nižší, a v prostředí vyšších sazeb mají investoři tendenci přesouvat peníze z akcií do dluhopisů.

Ve svém posledním prohlášení z počátku prosince Federální rezervní systém předpověděl mírné zvýšení základní sazby federálních fondů a požadoval další zvýšení o 75 bazických bodů, aby se inflace vrátila na cílovou úroveň 2 %. V dlouhodobém horizontu však centrální banka očekává, že po roce 2023 dojde k opětovnému poklesu úrokových sazeb, který se s normalizací inflace zpomalí do „dlouhodobějšího“ pásma 2,3 % až 2,5 %.

To znamená, že akcie by měly v nadcházejících letech těžit z toho, že úrokové sazby začnou klesat.

3. Trh nelze načasovat

Pokud máte strach investovat v roce 2023, je to pravděpodobně proto, že se obáváte dalšího poklesu akcií. To by mohla být pravda, protože většina ekonomů předpovídá na rok 2023 recesi, ale je obtížné předpovědět dno trhu, protože akciový trh jako předstihový ukazatel má tendenci se odrazit dříve než ekonomika. Možná budete mít štěstí, ale důsledně načasovat trh je v podstatě nemožné a snažit se o to je obecně ztráta času.

Nejlepší investoři, jako například Warren Buffett, se zaměřují na nákup kvalitních akcií za přiměřenou cenu, což se ukázalo jako lepší přístup než časování trhu.

Pokud budete s nákupem akcií čekat příliš dlouho, můžete také promeškat zotavení, což může být mnohem větší chyba než příliš brzký nákup akcií předtím, než trh dosáhne dna.

Jak se říká, čas na trhu je lepší než časování trhu, a pokud jste nový investor, nejlepší způsob, jak využít bohatství vytvářející sílu akciového trhu, je začít nyní a nechat kouzlo akciového trhu pracovat za vás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz