Hlavní obsah

Akcie největšího světového výrobce čipů třetích stran se od začátku roku téměř zdvojnásobily

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Je příliš pozdě na nákup akcií TSMC?

Článek

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) zaznamenala v roce 2024 hvězdné výsledky a její akcie během roku vzrostly o více než 80 %. Navzdory tak působivému růstu nemusí být pro investory pozdě chopit se příležitosti, neboť několik pozitivních trendů je připraveno přinést společnosti TSMC ještě větší růst. Polovodičový gigant, který je uznáván jako největší smluvní výrobce čipů na světě, hraje významnou roli v šíření umělé inteligence (AI).

Společnost TSMC, která působí v srdci technologického průmyslu, se specializuje na výrobu čipů, které navrhují zavedené technologické společnosti, jako jsou Apple, Nvidia a AMD. Díky tomu umožňuje svým zákazníkům zůstat relativně nenáročná na majetek a vyhnout se obrovskému kapitálu potřebnému k investicím do vysoce specializované infrastruktury nutné pro výrobu čipů. Tento obchodní model se proto ukázal jako výhodný i pro společnost TSMC.

Je zajímavé, že vítěz mezi čipy umělé inteligence (AI), elektromobily nebo chytrými telefony nemá na zisky společnosti TSMC vliv, protože vyrábí čipy pro téměř všechny přední technologické značky. Proto bez ohledu na to, která technologická společnost je v daném okamžiku vedoucí, TSMC z toho profituje. Od roku 2024 se umělá inteligence významně podílí na růstu společnosti TSMC, přičemž vedení společnosti na konferenčním hovoru v prvním čtvrtletí naznačilo, že příjmy společnosti související s umělou inteligencí porostou do roku 2028 složeným tempem 50 % ročně a na konci pětiletého období se budou podílet na celkových příjmech více než 20 %.

Tato prognóza růstu je významná vzhledem k tomu, že společnost TSMC za posledních 12 měsíců dosáhla tržeb přes 70 miliard USD, což znovu potvrzuje, že na obzoru jsou nové významné tržby. Dalším potenciálním krátkodobým katalyzátorem pro firmu je zvýšené využívání služeb umělé inteligence společnosti Apple, které budou dostupné pouze v jejích nejnovějších produktech. Vzhledem k tomu, že společnost Apple již tvoří přibližně čtvrtinu ročních příjmů společnosti Taiwan Semiconductor, mohl by nárůst upgradů mezi její věrnou uživatelskou základnou představovat nezanedbatelný impuls.

Ačkoli jsou takové katalyzátory růstu pro Taiwan Semi slibné, zásadní otázkou je, zda byl jejich potenciál již zohledněn v současné ceně akcií. Podle prognózy vedení společnosti, která sloužila investorům jako vodítko, očekává společnost v následujících letech 15% až 20% složený roční růst tržeb, což znamená potenciální zdvojnásobení tržeb na 144 miliard USD při 15% tempu růstu v následujících pěti letech.

Při zachování téměř 40% ziskové marže, kterou společnost TSMC v průměru dosahovala v posledních pěti letech, by tato prognóza příjmů znamenala zisk ve výši přibližně 56 miliard USD. Za posledních deset let se firma obchodovala v průměru za 20násobek zisku, což je považováno za spravedlivé pro společnost, která vykazuje nadprůměrnou výkonnost.

Pokud by společnost TSMC dokázala v příštích pěti letech udržet 15% složenou roční míru růstu, zachovat si ziskové marže a obchodovat se na úrovni průměrného ocenění za posledních deset let, její hodnota by na konci tohoto období činila 1,12 bilionu USD. Vzhledem k jejímu současnému ocenění ve výši přibližně 950 miliard USD by to tedy znamenalo, že složená roční míra růstu akcií by činila pouze 3,2 %.

Alternativně, při úpravě těchto předpokladů, pokud by společnost dokázala dosáhnout 20% míry růstu na horní hranici prognózovaného rozpětí managementu a obchodovala by se při nadprůměrném ocenění ve výši 25násobku zisku, mohla by dosáhnout roční míry růstu 12,7 % – což by potenciálně znamenalo tržní výnos.

Z hádanky pozdní investice do akcií TSMC tak vyplývají dva závěry: jeden, který od pozdní investice odrazuje, a druhý, který ji podporuje. Vezmeme-li však v úvahu klíčová fakta, TSMC se etablovala jako důležitý dodavatel pro různorodé technologické společnosti napříč různými specializacemi a může těžit z jejich růstu. Navíc, přestože vysoká růstová očekávání již byla do akcií započítána, měli by investoři přistupovat k akciím TSMC s opatrností a namísto okamžitého vstupu se vším všudy by bylo rozumné nakoupit část požadované konečné pozice. Tato strategie umožňuje investorům sledovat vývoj společnosti a otevírá jim cestu k lepším příležitostem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz