Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti Apple: Míří na 220 dolarů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jeden z analytiků se domnívá, že prodeje v Číně a Indii by mohly být světlým bodem ve zprávě o výsledcích společnosti Apple za třetí fiskální čtvrtletí, která bude zveřejněna tento týden

Článek

Přestože akcie společnosti Apple (AAPL) letos vzrostly již o více než 50 %, jeden z analytiků se domnívá, že v příštích 12 měsících mají ještě spoustu možností růstu. Konkrétně se analytik společnosti Piper Sandler Harsh Kumar domnívá, že akcie se během tohoto období mohou dostat až na 220 USD. Tato cílová cena by pro akcie znamenala přibližně 12% nárůst, navíc k již tak působivému zisku od 1. ledna.

Jsou dnes akcie společnosti Apple skutečně vhodnou koupí, a to i přes ohromující výsledky za prvních sedm měsíců roku 2023? Podívejme se blíže na to, proč je Kumar ohledně akcií Apple tak optimistický, abychom zjistili, zda má pravdu.

Cesta k 220 dolarům

V poznámce investorům tento týden Kumar uvedl, že zvyšuje svou 12měsíční cílovou cenu pro akcie Apple ze 180 na 220 USD. Na podporu svého názoru se domnívá, že prodeje iPhonů v Číně by mohly být pozoruhodné pro třetí fiskální čtvrtletí technologické společnosti, jehož výsledky Apple oznámí ve čtvrtek.

V telefonátu k výsledkům společnosti Apple za druhé fiskální čtvrtletí generální ředitel Tim Cook poznamenal, že i když společnost v tomto období vykázala 3% meziroční pokles tržeb ve Velké Číně, tržby na tomto trhu meziročně vzrostly na bázi konstantní měny. Kromě toho se meziroční vývoj tržeb v tomto čtvrtletí zlepšil ve srovnání s třemi měsíci končícími v prosinci 2022. Vzhledem k tomu, že čínská ekonomika pokračuje ve svém znovuotevírání po přísných opatřeních COVID-19, která narušila prodeje společnosti Apple, je možné, že ve druhém fiskálním čtvrtletí dojde k dalšímu zlepšení. Pokud jde konkrétně o trendy v prodeji iPhonů, Cook citoval údaje třetích stran, které odhadují, že modely iPhone představují čtyři nejprodávanější chytré telefony v městské Číně. Společnost Apple má tedy na trhu rozhodně dobrou pozici.

Ačkoli vzhledem k nedávným titulkům v médiích o pomalejším oživení v Číně, než se očekávalo, se někteří investoři obávají, jak se společnosti Apple ve třetím fiskálním čtvrtletí dařilo v oblasti prodeje ve Velké Číně. Kumar se však zdá být přesvědčen, že prodeje společnosti Apple na tomto trhu se mohou ukázat jako odolnější, než se předpokládalo.

Kumar dále uvedl, že i kdyby se ukázalo, že prodeje v Číně jsou slabé, rychle rostoucí prodeje společnosti Apple v Indii by mohly tuto slabinu kompenzovat. Cook proto poznamenal, že prodeje společnosti Apple v Indii rostly ve druhém fiskálním čtvrtletí silným dvouciferným tempem. „Do střední třídy přichází spousta lidí a já mám opravdu pocit, že Indie je v bodě zlomu,“ dodal generální ředitel.

Proč jsou akcie Apple stále výhodné k nákupu

Analytik má sice několik dobrých postřehů o tom, že prodeje v Číně jsou potenciálně odolnější, než se předpokládalo, a že Indie je pro výrobce iPhonů včasným katalyzátorem, ale větší otázkou je, zda jsou akcie Applu skutečně dobrou koupí při 33násobku zisku - prémiové ocenění, za které se akcie obchodují dnes.

Ačkoli by bylo obtížné označit akcie Apple za výhodnou koupi, lze říci, že investor, který je dnes koupí, má slušnou šanci, že z dlouhodobého hlediska vydělá poměrně dobře. Technologický gigant strávil desítky let budováním výkonného ekosystému hardwaru, softwaru a služeb a loajální zákaznické základny. Díky výjimečné rozvaze, která se může pochlubit větším množstvím hotovosti než dluhu, a výkazu cash flow, který vykazuje roční volný peněžní tok ve výši přibližně 100 miliard USD, může Apple i nadále intenzivně investovat do udržení své atraktivní pozice u spotřebitelů prostřednictvím inovací produktů, nových služeb a neustálého zlepšování stávajícího softwaru a služeb. Obrovský rozsah společnosti a její loajální zákaznická základna jí v konečném důsledku dávají konkurenční výhodu, která by jí měla pomoci zvyšovat zisk i v příštích letech.

I když se akcie společnosti Apple blíží ke 200 USD, pravděpodobně se stále zdají být atraktivní. To samozřejmě neznamená, že akcionáři nebudou muset snášet hrbolatou jízdu s občasnými velkými poklesy ceny akcií. I přes tyto důvody k býčímu postoji by samozřejmě investoři měli provést vlastní průzkum a sami se rozhodnout, zda se jim akcie vyplatí koupit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz