Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti Tesla: Míří k 280 dolarům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tento analytik se domnívá, že tato růstová akcie v příštích 12 měsících prudce vzroste.

Článek

Od začátku roku akcie společnosti Tesla (TSLA) vzrostly o téměř 40 %. Vzhledem k tomu, že index S&P 500 ve stejném období vzrostl o 8 %, investoři jsou pravděpodobně s tímto ročním výkonem spokojeni. Tento analytik si však myslí, že akcie mají ještě spoustu prostoru k růstu. Analytik Alex Potter ze společnosti Piper Sandler stanovil 12měsíční cílovou cenu pro akcie na 280 dolarů - což znamená, že od této chvíle by měly akcie posílit o více než 60 %.

Tento optimistický pohled na růstové akcie přichází v době, kdy mnoho analytiků v poslední době výrazně snížilo své cílové ceny s odkazem na nižší ziskovou marži společnosti díky agresivnímu snižování cen vozů Tesla v letošním roce.

Podívejme se, co stojí za Potterovým optimistickým pohledem na akcie.

Cesta k 280 dolarům

Především je třeba poznamenat, že Potter se připojil k mnoha dalším analytikům Tesly a po zprávě společnosti snížil svůj 12měsíční cílový cíl pro výrobce elektromobilů (ačkoli se tomu zpočátku bránil). Předtím, než minulý týden snížil cílovou cenu na 280 USD, měl analytik cílovou cenu pro akcie 300 USD. Jeho aktualizovaný výhled odráží jeho snížené odhady finančních výsledků společnosti v letech 2023 až 2025, protože Tesla zpracovává krátkodobý dopad nižších cen a rizik poptávky v nejistém makroekonomickém prostředí.

Cílová cena 280 dolarů je ovšem stále velmi optimistická. Na základě nedávných poznámek analytika pro investory Potter v býčím případě chválí schopnost společnosti Tesla financovat vlastní podnikání díky silnému volnému peněžnímu toku a očekává, že ziskové marže se nakonec opět zvýší díky prodeji softwaru s vysokou marží. Pozoruhodné je, že softwarové balíčky Tesla pro asistenty řidiče jsou extrémně drahé: Enhanced Autopilot stojí 6 000 USD a pokročilejší technologie společnosti pro asistenty řidiče, která, jak Tesla doufá, nakonec umožní jejím vozidlům řídit sama, stojí 15 000 USD. Pro ty, kteří nechtějí platit počáteční výdaje za software asistenta řidiče Tesla, jsou tyto balíčky dostupné také v rámci měsíčního předplatného.

Software by mohl odemknout obrovské zisky

Potterův názor se shoduje s názorem generálního ředitele společnosti Tesla Elona Muska. Generální ředitel v hovoru k výsledkům společnosti Tesla za první čtvrtletí roku 2023 uvedl, že věří, že společnost dosáhne plné schopnosti samostatného řízení ještě letos. To podle něj pomůže společnosti generovat obrovské zisky.

„Jsme jediní, kdo vyrábí automobily, které - technicky vzato - můžeme nyní prodávat s nulovým ziskem a v budoucnu díky autonomii přinášet skutečně obrovskou ekonomiku,“ řekl Musk během konferenčního hovoru.

Muskův plán je, aby plně samořídící vozidla nejen usnadňovala život svým majitelům, ale také jim vydělávala peníze, když svá vozidla nasadí do sítě autonomních taxíků. To je bezpochyby vzrušující vize. Neexistuje však žádná záruka, že se to Tesle v blízké budoucnosti podaří.

Pozoruhodné je, že ani Potter pravděpodobně nepředpokládá, že by Tesla dosáhla plné schopnosti samořízení v tomto roce. Generální ředitel má dlouhou historii nadměrných slibů a nedostatečných plnění, pokud jde o funkce autonomního řízení.

Monetizace samořízených vozidel je neprobádaným územím. Dokonce i prognóza, že software pro asistenci řidiče povede k výraznému zvýšení ziskovosti, je poněkud spekulativní. Existuje zkrátka mnoho rizik, která by mohla vést k tomu, že software povede v příštích letech k mnohem vyššímu zisku na vozidlo. Vzhledem k tomu všemu by akcie Tesly mohly vyletět vzhůru, pokud bude společnost schopna realizovat svou vizi samořídicího softwaru a softwaru pro vozidla tak dobře, jak vedení doufá, že se jí to podaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz