Hlavní obsah
Finance

Býčí trh přichází: Vezměte si k srdci rady Warrena Buffetta týkající se investování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

V době, kdy se finanční svět zmítá ve strachu, je vhodná doba zvážit rady Warrena Buffetta týkající se akciového trhu.

Článek

V loňském roce zasáhl ekonomický vítr akciový trh jako demoliční koule a výsledky byly pro mnoho investorů naprosto zničující. Indexy S&P 500, Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite se propadly do medvědího trhu, protože Wall Street reagovala na rychle rostoucí inflaci a zvyšující se úrokové sazby. Všechny tři indexy zaznamenaly nejprudší pokles od finanční krize v roce 2008.

Bohužel se situace může ještě zhoršit, než se zlepší. Inflace se stále pohybuje poblíž čtyřicetiletého maxima a představitelé centrální banky očekávají, že úrokové sazby budou v letošním roce dále stoupat. Tyto síly by mohly americkou ekonomiku uvrhnout do recese a tato možnost bude pravděpodobně v nejbližší době udržovat akciový trh na nízké úrovni.

Trpěliví investoři však mohou najít útěchu v jedné nepopiratelné pravdě: každý minulý medvědí trh nakonec skončil novým býčím trhem a není důvod se domnívat, že by současný pokles byl něčím neobvyklým. To znamená, že další býčí trh je na cestě.

Do té doby by investoři měli zvážit tuto radu Warrena Buffetta.

Rozšířený strach vytváří nákupní příležitosti

Buffett se v dopise akcionářům Berkshire Hathaway z roku 2016 věnoval velkým poklesům na akciových trzích a jeden komentář z něj přímo vyčnívá: „Široce rozšířený strach je vaším přítelem jako investora, protože slouží k výhodným nákupům.“

Tato slova jsou dnes zcela aktuální. Mnohé akcie, které oplývají budoucím potenciálem, prudce klesly kvůli obavám z recese, ale hospodářské poklesy jsou dočasným jevem, který má jen malý vliv na dlouhodobou trajektorii růstu kvalitního podniku. To znamená, že posedlost možností recese je ztrátou času. Investoři by měli ignorovat krátkodobý šum a místo toho si položit otázku, které podniky na tom budou za deset let lépe. Nákup akcií těchto podniků dnes téměř jistě přinese v dlouhodobém horizontu pozitivní výsledek.

Stojí za zmínku, že Buffett se řídí svými vlastními radami. Berkshire Hathaway investovala do akcií za první tři čtvrtletí roku 2022 66 miliard dolarů, což je více, než společnost investovala za předchozí tři roky dohromady.

Tajemství vydělávání peněz na burze

Buffett kdysi shrnul tajemství vydělávání peněz na akciovém trhu do jediné věty: „Jediné, co je potřeba k investování, je vybrat si dobré akcie v dobrých časech a zůstat u nich tak dlouho, dokud zůstanou dobrými společnostmi.“

Právě teď je nepochybně vhodná doba pro investování; mnoho skvělých akcií se obchoduje za výhodné ceny. Ale tato znalost je jen polovinou úspěchu. Po identifikaci dobré akcie - podniku s trvalou konkurenční výhodou a velkou tržní příležitostí - se investoři musí zavázat, že tuto akcii udrží v dobrém i zlém, pokud jejich investiční teze zůstane zachována.

Proč? Nikdo nezná budoucnost, takže snaha o načasování trhu se rovná hazardu. Krátkodobě může cenu akcie ovlivnit nespočet proměnných, z nichž některé s ní nesouvisí, ale z dlouhodobého hlediska je důležitá pouze finanční výkonnost podniku. Jinými slovy, dlouhodobé myšlení eliminuje krátkodobý šum. To znamená, že investoři, kteří správně rozpoznají dobré akcie a zůstanou u nich, z toho budou určitě profitovat.

Samozřejmě je snadné být dlouhodobým investorem, když ceny akcií rostou, ale když ceny klesají, je třeba větší disciplíny. Proto by investoři měli zvážit tento Buffettův postřeh, když jsou v pokušení odchýlit se od strategie „kup a drž“: „Akciový trh je navržen tak, aby převáděl peníze od aktivních k trpělivým.“

Nejrozumnější způsob investování na akciovém trhu

Podle Buffetta je indexový fond S&P 500 pro průměrného investora nejrozumnějším způsobem, jak se dostat na akciový trh. Své důvody jednou vysvětlil takto: „Americký byznys - a tedy i koš akcií - bude mít v příštích letech prakticky jistě mnohem větší hodnotu.“

S&P 500 je index složený z 500 největších amerických podniků, včetně hodnotových a růstových akcií ze všech 11 tržních sektorů. Vzhledem ke svému rozsahu a rozmanitosti je index S&P 500 všeobecně uznáván jako měřítko pro širší americkou ekonomiku a indexový fond S&P 500 umožňuje investorům rozložit kapitál do koše amerických blue chip podniků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz