Hlavní obsah

Čínský vyhledávač Baidu má skvěle našlápnuto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Čínský vyhledávací gigant je v nemilosti, ale nebude trvat dlouho, než se tento názor změní…

Článek

Čínský vyhledávací gigant je v nemilosti, ale nebude trvat dlouho, než se tento názor změní.

Baidu (BIDU) se v těchto dnech příliš nelíbí. Akcie čínského lídra v oblasti vyhledávačů se od svého vrcholu před třemi lety propadly o více než 70 %. Je zjevně v nemilosti, ale to neznamená, že zde stále není mnoho zajímavého.

Baidu si zaslouží něco lepšího než tuto časovou kapsli velikosti během dot-com revoluce v Číně. Akcie by odtud mohla být velkým vítězem. Projděme si čtyři důvody, proč by nyní mohl být skvělý čas pro nákup tohoto bývalého miláčka růstových akcií.

Baidu je levné

Začnu argumentem hodnotového investora, protože to je kolonka, kterou Baidu v současné době nejlépe zaškrtává. Vzhledem k tomu, že ocenění předních internetových společností v případě amerických akcií raketově roste, možná vás překvapí, jak levný je čínský průkopník vyhledávání podle nejoblíbenějších oceňovacích ukazatelů.

Baidu se v současnosti obchoduje za 13násobek klouzavého vykazovaného zisku. Pokud se zaměříme na očištěné zisky, násobek Baidu klesne až na 9. Není mnoho technologických titánů, kteří by se obchodovali s jednociferným násobkem upraveného zisku. Mateřská společnost Googlu Alphabet (GOOG) (GOOGL), která byla před dvěma desetiletími, než se stáhla z Číny, tvrdým konkurentem Baidu, má v současnosti cenu 26násobku klouzavého zisku.

Pokud se zaměříme na horní linii, rozdíl se ještě zvětší. Baidu se obchoduje za hodnotu podniku, která je 1,3násobkem loňských příjmů. Násobek společnosti Alphabet je 5,8. To není výtka vůči společnosti Alphabet. Google je globálním lídrem mimo Čínu a zaslouží si tržní prémii. Chci jen ilustrovat, jak levná je společnost Baidu, když ji můžete koupit za 9násobek klouzavého upraveného zisku a hodnotu podniku, která je jen 1,3násobkem loňských dosažených příjmů.

Baidu není sice nejlevnější podle aktuálních prognóz, v dlouhodobém horizontu je to ale už jiná. Dokonce i v loňském roce, kdy akcie v podstatě přešlapovaly na místě, Baidu neustále přistávala výrazně nad upravenými cíli Wall Street v oblasti zisku.

Společnost Baidu v uplynulém roce poskytla pozitivní čtvrtletní překvapení ve výši nejméně 23 %. Pátým překvapením - negativním, ale oportunistickým - je, že se akcie obchodují o něco níže, než kde byly na začátku roku 2023.

Analytici vidí, že Baidu v roce 2024 vykáže upravený zisk na akcii ve výši 11,06 USD a příští rok 12,20 USD. Co když si Baidu udrží tuto sérii 23% nebo lepších výsledků hospodaření? Buď se akcie konečně probudí a začne růst, nebo získáte Baidu za méně než sedminásobek upraveného zisku v příštím roce.

Baidu se stále věnuje technologiím

Baidu byl vždy více než jen vyhledávač s rozvahou bohatou na hotovost. Vkládá peníze do různých rozvíjejících se technologických odvětví. Baidu již léta pracuje na strojovém učení, počítačovém vidění a robotice. Byla prvním průkopníkem v oblasti technologie autonomního řízení.

Ve zprávě o výsledcích hospodaření z minulého měsíce dokonce 62krát zmínila „umělou inteligenci“. Viděli jste bohaté násobky, které investoři dávají státním lídrům v oblasti umělé inteligence?

Problémem Baidu je nedostatečný růst. Musíte se vrátit do roku 2017, abyste našli, kdy naposledy překonala 20% růst tržeb. Loňský 9% nárůst nejvyššího příjmu investory do růstu nenadchne. Pokud se však začnou vyplácet jen některé z jeho technologií nové generace, je snadné si představit, že globální investoři budou Baidu opět nabízet.

Čínský protivítr se může stát tržním lídrem

Investování do mezinárodních akcií má svá rizika a tyto výmoly se rozšiřují, jakmile se dostaneme k Číně. V zemi, kde cenzura a antikapitalistické nálady mohou platformě ubírat na zisku, existují problémy. Je zde také rostoucí napětí mezi Čínou a USA a dalšími globálními obchodními partnery.

Pro investory ve Státech není v dnešní době populární nakupovat čínské akcie, ale geopolitické podmínky přicházejí a odcházejí. Růst si také najde cestu k růstu. Na této cestě máte osvědčeného technologického lídra, který se obchoduje za historicky nízké ocenění. Společnost Baidu je tak plná hotovosti, že její tržní kapitalizace ve výši 36 miliard dolarů se v důsledku silné pozice čisté hotovosti snižuje na hodnotu podniku pod 24 miliard dolarů. Sázka na Baidu může být tím nejkontroverznějším krokem, který můžete právě teď udělat, ale může to být také jedno z nejlepších rozhodnutí, které uděláte v roce 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz