Hlavní obsah
Finance

Coinbase letos vzrostl o více než 60 % a možná teprve začíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Coinbase to od svého vstupu na burzu neměl lehké, ale situace se možná mění.

Článek

Coinbase Global (COIN) je jednou z nejvýznamnějších kryptoburz na světě a na rozdíl od mnoha jiných amerických společností je jednoduše veřejně obchodovatelnou společností, jejíž obchodní model závisí výhradně na kryptoměnách.

Nelze popřít, že Coinbase je v USA lídrem v oboru, ale to, že je lídrem, nemusí nutně znamenat, že se její akcie vyplatí kupovat - to by se však mohlo změnit.

Pozoruhodný pokrok

Již delší dobu jsem byl opatrný ohledně nákupu Coinbase z mnoha důvodů. Za prvé, hospodářský výsledek společnosti se během kryptografických medvědích trhů potýká s problémy. Vzhledem k tomu, že se spoléhá na transakční poplatky, které jí slouží jako primární zdroj příjmů, když na burze probíhá méně obchodů, dosahuje méně zisků.

Společnost se však zaměřila i na jiné obchodní modely generující příjmy než jen transakční poplatky, což svědčí o její inovativnosti. Coinbase se nyní může pochlubit rozmanitým souborem produktů přinášejících příjmy. Mezi ty nejlukrativnější patří služba staking, která uživatelům pomáhá snadno sázet jejich kryptoměny, rozšíření nabídky pro institucionální klienty a dokonce i spuštění vlastního blockchainu 2. vrstvy s názvem Base, který mohou vývojáři používat k vytváření decentralizovaných aplikací.

Dokonce se proslýchá, že společnost chce vyvinout kryptoměnu navázanou na míru inflace v USA a nabídnout držitelům způsob, jak si udržet své bohatství, i když inflace zůstává na několikadenních maximech.

Tyto inovace jsou skutečně nové a zaslouží si uznání. Navzdory těmto novým produktům jsem se však nedokázal přimět k tomu, abych se stal kupcem Coinbase, a to ze dvou větších a mnohem závažnějších důvodů: zvýšeného tlaku regulačních orgánů a nepříznivého kryptografického prostředí v USA.

Nepříznivá regulace v USA

Od pádu FTX - tehdy jedné z největších kryptoměnových burz na světě - v listopadu 2022 regulační orgány v USA stupňují úsilí, aby se kryptoměnovému průmyslu postavily čelem. Jen během prvních měsíců roku 2023 se na kryptoměnové společnosti působící v Americe zaměřilo několik obvinění, vyšetřování a žalob.

Jedním z nejznepokojivějších případů byla další kryptoměnová burza Kraken. V únoru jí Komise pro cenné papíry (SEC) uložila pokutu 30 milionů dolarů a donutila ji přestat nabízet svůj produkt pro sázení (velmi podobný produktu Coinbase), protože byl považován za splňující kritéria neregistrovaného cenného papíru.

Zatím nejhorší překážkou pro Coinbase může být oznámení Wells, které obdržela od SEC koncem března 2023. Zjednodušeně řečeno, oznámení Wells znamená, že SEC dokončila vyšetřování a plánuje zahájit formální řízení proti společnosti.

Po této zprávě se zdálo, že celá perspektiva činnosti společnosti Coinbase je ohrožena. Proto jsem s jejími akciemi nechtěl mít nic společného.

Nová strategie se dostává do popředí

To se však téměř úplně změnilo z jednoho hlavního důvodu: Coinbase přechází na mezinárodní trh. Ještě před oznámením Wells měla společnost určité kořeny v jiných zemích. Nyní však existuje jednotná snaha rozšířit svou nabídku ve více zemích přátelských ke kryptoměnám.

V březnu letošního roku oznámila Coinbase osmitýdenní globální expanzi Go Broad, Go Deep zaměřenou na ekonomiky šesti dalších kontinentů. V oznámení se uvádí, že Coinbase bude přednostně nabízet produkty v zemích, jako je Velká Británie, Brazílie, Švýcarsko, Hongkong, Singapur, Spojené arabské emiráty, Austrálie, Japonsko a Kanada. Tedy ve všech zemích, kde je pozice kryptoměn příznivější než v USA.

Od oznámení uplynula už nějaká doba, ale právě tento měsíc Coinbase konečně pokročila ve své snaze o globalizaci. S odvoláním na vysoké objemy obchodů (a potenciál zisků) spustila vlastní mezinárodní derivátovou burzu, která uživatelům umožní obchodovat s kryptoměnami s až pětinásobnou pákou. Pokud je to znamení věcí příštích, považujte mě za kupce.

Podstatné je, že Coinbase má v této jedinečné ekonomice prokazatelně úspěšné výsledky. Od roku 2012 společnost prošla bouřlivými kryptoměnovými zimami, ale po návratu býčího trhu nějakým způsobem našla pevnou půdu pod nohama.

Vzhledem k tomu, že se společnost nyní rozhodla posílit svou přítomnost v celosvětovém měřítku, zdá se, že hrozby nepříznivé regulace jejího obchodního modelu zde v USA jsou jen malou překážkou, protože Coinbase zkoumá nové příležitosti v zahraničí, čímž zvyšuje svou potenciální zákaznickou základnu o miliardy.

Pravděpodobně bude ještě nějakou dobu trvat, než se přínosy těchto snah začnou projevovat ve výsledcích hospodaření, ale to z dnešního nákupu akcií dělá potenciálně výhodné rozhodnutí. V rámci příprav na to, že se Coinbase stane globálním lídrem na trhu s kryptoměnami, mohou investoři dnes vycpat svá portfolia, zatímco se akcie obchodují o 80 % levněji, než je jejich historické maximum. Pokud se býčí trh s kryptoměnami vrátí a Coinbase dokáže vybudovat svou globální přítomnost, společnost (a investoři) by mohla mít zaděláno na ziskovou budoucnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz