Hlavní obsah
Finance

Elon Musk investoval 50 milionů dolarů do OpenAI, nyní má ale dvě zásadní obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Elon Musk v nedávném rozhovoru prohlásil, že právě on je důvodem existence společnosti OpenAI, tvůrce ChatGPT

Článek

Elon Musk, zakladatel, generální ředitel a miliardář společnosti Tesla, v nedávném rozhovoru pro televizi CNBC uvedl, že do společnosti OpenAI investoval 50 milionů dolarů a že díky němu tato společnost existuje.

Pokud jste o společnosti OpenAI ještě neslyšeli, možná jste slyšeli o jejím stěžejním produktu ChatGPT, což je nástroj generativní umělé inteligence, který dokáže vytvářet širokou škálu obsahu, včetně konverzací, které jsou nápadně přesné a připomínají běžné lidské chování.

Musk tvrdí, že vymyslel název OpenAI a najal klíčové inženýry, ale nakonec společnost v roce 2018 opustil kvůli střetu zájmů s prací ve společnosti Tesla. Objevily se také zprávy, že se Muskovi nelíbilo, jakým směrem se společnost ubírá. Zde jsou dva do očí bijící problémy, které má Musk nyní s OpenAI.

1. Bezpečnost není dostatečnou prioritou

Jednou z Muskových hlavních obav ohledně společnosti OpenAI a jejího produktu umělé inteligence ChatGPT je, že společnost nedala přednost bezpečnému vývoji této technologie.

Existuje mnoho důvodů, proč se lidé obávají generativní technologie AI. Za prvé, existuje reálná otázka, jaké jsou ochranné prvky, které zabrání tomu, aby ChatGPT vytvářel škodlivý obsah, který je využíván k páchání podvodů, shromažďování dat a generování kódu, který by mohli využít hackeři nebo lidé se špatnými úmysly. Očekává se také, že neuvěřitelné schopnosti ChatGPT povedou k automatizaci mnoha pracovních míst, podle ekonomů z Goldman Sachs potenciálně až 300 milionů.

Musk spolu s mnoha dalšími technologickými lídry podepsal otevřený dopis Institutu pro budoucnost života, který vyzval k pozastavení technologií, jako je ChatGPT, které mohou napodobovat lidské chování a inteligenci. V dopise se uvádí: „Současné systémy umělé inteligence se nyní stávají konkurenceschopnými lidem v obecných úkolech a my si musíme položit otázku: Měli bychom nechat stroje zaplavit naše informační kanály propagandou a nepravdou?“.

Musk také tvrdil, že Microsoft, který je investorem společnosti, má nad OpenAI příliš velkou kontrolu. Podle Muska má společnost práva na veškerý software a modelové váhy, což je podle něj skutečný problém, zejména pokud ChatGPT vytvoří nějakou technologii digitální superinteligence.

Generální ředitel společnosti Microsoft Satya Nadella Muskova tvrzení popřel a uvedl, že Microsoft vlastní nekontrolní podíl.

2. Sporný model „omezeného zisku“

OpenAI původně začínala jako nezisková společnost, ale v roce 2019 se změnila na společnost s omezeným ziskem, kde jsou výnosy investorů po určité době omezeny. V případě OpenAI je návratnost omezena na stonásobek. Výnosy nad tuto částku se posílají neziskové části společnosti, která je spravuje.

V roce 2019, kdy k tomuto kroku původně přistoupila, uvedla společnost OpenAI ve svém blogovém příspěvku:

V nadcházejících letech budeme muset investovat miliardy dolarů do rozsáhlých cloudových služeb, získávání a udržení talentovaných lidí a budování superpočítačů s umělou inteligencí. Chceme zvýšit naši schopnost získávat kapitál a zároveň sloužit našemu poslání a žádná z nám známých existujících právních struktur nenajde správnou rovnováhu.

Musk se v podstatě domnívá, že je to neupřímné a ve skutečnosti to není v duchu původního poslání společnosti, když vznikla jako nezisková organizace. Pokud můžete začít jako nezisková organizace a pak vzít duševní vlastnictví, převést ho na ziskovou společnost a vydělávat na něm, proč by to nemohl udělat každý, argumentuje Musk a dodává, že si ani není jistý, zda je to legální.

Společnost OpenAI nedávno uzavřela nové kolo financování od největších osobností rizikového kapitálu, které ocenilo společnost na 27 až 29 miliard dolarů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz