Hlavní obsah
Finance

Investiční banky mají za sebou těžký rok: Mohou se v roce 2023 zotavit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Aby se odvětví investičního bankovnictví vzpamatovalo, musí se stát následující.

Článek

Pro investiční banky jako JPMorgan Chase (JPM), Goldman Sachs (GS) a Morgan Stanley (MS) to byl těžký rok. Na tomto trhu nikdo nechce vstoupit na burzu - alespoň ne za podmínek, kterým čelily v uplynulém roce. Goldman Sachs nedávno oznámila, že kvůli propadu své divize investičních bank propustí 3 200 zaměstnanců.

Inflace, úrokové sazby a geopolitická nejistota se podílely na vytváření nepříznivého prostředí pro investiční banky. V těžko předvídatelném prostředí společnosti vyčkávají se vstupem na burzu. Naděje by však mohla být na obzoru - zde je popis toho, co se musí stát, aby se investiční banky brzy vrátily zpět.

Jak taktika Federálního rezervního systému v boji proti inflaci způsobuje vlnové efekty na trhu

Trh je náročný a má dalekosáhlé dopady na společnosti, které získávají peníze. Kořenem problému je inflace a kroky Federálního rezervního systému, které ji mají snížit.

Inflace se pohybuje na vysoké úrovni již téměř dva roky a Fed začal jednat až v loňském roce. Jedním ze způsobů, jak se Fed snaží inflaci omezit, je zvyšování úrokových sazeb. Vychází z toho, že zvýšení úrokových sazeb by podpořilo větší spoření a menší utrácení, čímž by se z ekonomiky odstranila hotovost a střadatelé by byli odměněni vyššími výnosy.

Zvýšené úrokové sazby ovlivňují emisi dluhu, zejména pokud se společnosti nechtějí zadlužit za tyto vyšší sazby. Rostoucí sazby ovlivňují také ocenění společností, protože investice s pevným výnosem se stávají atraktivnějšími kvůli jejich vyšším výnosům s nízkým rizikem.

Upisování akcií je zasaženo poklesem aktivity v oblasti IPO

Úrokové sazby rostou tempem, jaké nebylo zaznamenáno po celá desetiletí. V důsledku toho jsme byli svědky drastičtějšího přecenění cen napříč akciemi, včetně soukromých společností. To vytvořilo podmínky, které zneklidňují společnosti při vydávání dluhových cenných papírů nebo při vstupu na burzu prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií (IPO).

Tento dopad si můžeme ověřit při pohledu na nedávné hospodářské výsledky některých významných amerických investičních bank. Příjmy z investičního bankovnictví banky JPMorgan Chase se během roku snížily o 52 %. Mezitím Morgan Stanley a Goldman Sachs zaznamenaly pokles příjmů z IB o 49 %, resp. 48 %.

Největší příčinou těchto poklesů bylo téměř neexistující upisování akcií, protože aktivita v oblasti IPO prudce poklesla. Podle celosvětové společnosti EY, která poskytuje odborné služby, dosáhly IPO v USA dvacetiletého minima z hlediska celkového objemu získaných prostředků. Ve společnosti Morgan Stanley poklesly příjmy z upisování akcií o 81 % a ve společnosti JPMorgan o 69 %.

Sentiment a výhled jsou klíčem k oživení investičního bankovnictví

Finanční ředitel JPMorgan Chase Jeremy Barnum říká, že aby se investiční bankovnictví zvedlo, musí se lidé „vyrovnat s oceněním a úrovní trhu“. V uplynulém roce došlo k velké volatilitě a společnosti by rády viděly stabilnější trhy, než začnou jednat.

Pokud se trhy stabilizují, společnosti by se mohly cítit pohodlněji při ocenění i pod předchozími úrovněmi a konečně se rozhýbat. Paul Go, globální lídr EY pro IPO, říká, že investiční banky začnou v roce 2023 pravděpodobně pomalu.

V druhé polovině roku by však mohly nastat příznivější podmínky. Tyto podmínky by mohla přinést pomalejší inflace a menší zvyšování úrokových sazeb - nebo ještě lépe, pokud by Fed jejich zvyšování pozastavil. V neposlední řadě by se musel zlepšit sentiment, protože společnosti čekají na vhodnou příležitost ke vstupu na burzu nebo ke zvýšení dluhu.

Podle Barnuma je nabídka transakcí JPMorgan silná a mnoho společností chce získat kapitál. Až se podmínky zlepší, bude to pro odvětví investičního bankovnictví dobrý vítr do plachet, který podpoří akcie těchto společností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz