Hlavní obsah
Finance

Investujete poprvé během volatilního trhu? Zde jsou tři tipy, jak začít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Je to náročné. Zde je návod, jak začít

Článek

Index S&P 500, který je obecně považován za měřítko širokého akciového trhu, od začátku roku vzrostl přibližně o 3,5 %. Za poslední rok však také poklesl o 13,5 %.

To proto, že se stále nacházíme uprostřed volatilního akciového trhu. A i když se situace možná začíná uklidňovat, faktory jako potíže bankovního sektoru, inflace a zvyšování úrokových sazeb by mohly vytvořit pro investory turbulentní kulisu po celý rok 2023.

Dá se tedy říci, že nyní je docela náročná doba na to, abyste začali investovat. Je však také dobré začít investovat, protože čím dříve tak učiníte, tím více času dostanou vaše peníze na růst.

Pokud si letos otevíráte svůj první makléřský účet, zde je několik klíčových tipů, které byste měli mít na paměti.

1. Zaměření na diverzifikaci

Dobře diverzifikované portfolio vám může pomoci omezit ztráty v obdobích volatility akciového trhu a zároveň vás připravit na pěkné zisky v obdobích, kdy trh roste. Proto se při prvním nákupu akcií zaměřte na široký mix společností z různých segmentů trhu.

Do svého portfolia můžete také zařadit některé fondy ETF (burzovně obchodované fondy). Pokud si například koupíte akcie ETF S&P 500, investujete do 500 největších veřejně obchodovaných společností na trhu.

2. Využijte výhody dílčích akcií

Když je akciový trh nestabilní, přílišné spoléhání na jednotlivé akcie může být receptem na katastrofu (i když, abychom byli spravedliví, totéž platí i v obdobích s menší volatilitou). Proto nechtějte vázat příliš mnoho peněz v jediné akcii, ale raději se rozptylte.

Některé akcie mají mnohem vyšší cenu než jiné. Dobrým způsobem, jak do svého portfolia přidat akcie s vyšší cenou, aniž byste vytvořili příliš velkou nerovnováhu, je však využití frakčních akcií.

Mnoho makléřských účtů dnes umožňuje nakupovat akcie po částech. Řekněme tedy, že máte 2 000 dolarů na vytvoření počátečního portfolia a chcete investovat do společnosti, jejíž cena akcií je 500 dolarů. Nákup celé akcie znamená vložit 25 % svého portfolia do jedné společnosti, a to by mohlo být riskantní. Pokud byste však koupili čtvrtinu nebo třetinu akcie, omezili byste své riziko.

3. Nekontrolujte zůstatek v portfoliu každý den

Akciový trh má tendenci prudce kolísat - a to i v nejlepších časech a rozhodně v době, kdy je situace obecně neklidná. Proto je důležité zavázat se, že nebudete své portfolio kontrolovat denně. To by vám mohlo nejen způsobit zbytečný stres, ale také vás přimět k unáhleným rozhodnutím, která vám finančně uškodí, jako je například vyřazení akcií při poklesu jejich hodnoty a následné zablokování ztrát.

Dá se říci, že pokud začínáte investovat právě nyní, děláte to ve složité době. Pokud se však budete řídit těmito radami, můžete se dostat do správné pohody a připravit se na dlouhodobý úspěch.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz