Hlavní obsah
Finance

Je bezpečné investovat již nyní, když akciový trh v roce 2023 vzrostl o 3 %?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Navzdory současné převládající rétorice finančních médií se situace pro akcie skutečně zlepšuje.

Článek

Ještě před několika týdny byl index S&P 500 za celý rok o 9 % výše. Od té doby index ustoupil a nyní se nachází na skromných 3 % a mnoho akcií se stále prodává. Možná přece jen nejsme na začátku nového býčího trhu. Nenechte se odradit letošní vlažnou býčí aktivitou od vstupu do nových dlouhodobých pozic. Je možné, že na konečné dno medvědího trhu si ještě počkáme. Pro skutečné investory typu „kup a drž“ je to však jedno. Nikdo to nikdy nečekáJe to zajímavé. Analýze krátkodobých - a dokonce každodenních - výkyvů trhu je věnováno mnoho času a energie. Protože však tyto krátkodobé výkyvy a proudy pramení z emocí a nestálého vnímání, jsou nepředvídatelné. Dlouhodobější trendy na trhu, které mají kořeny v ekonomických faktorech, jsou mnohem předvídatelnější. Investoři však jen zřídkakdy dávají ekonomické informace do správné dlouhodobé perspektivy.

To je velká chyba, zejména v současné době. Navzdory současné převládající rétorice finančních médií se situace pro akcie skutečně zlepšuje. Ano, inflace je stále vysoká a ano, Federální rezervní systém právě opět zvýšil úrokové sazby na úroveň, která nebyla zaznamenána od roku 2007, kdy byly na cestě dolů. Rusko je stále ve válce s Ukrajinou, zatímco napětí na Blízkém východě opět roste. Americké banky se možná potýkají s nedostatkem likvidity. Postavení Číny jako ekonomické velmoci roste, zatímco postavení USA může slábnout. Všechny tyto faktory mohou potenciálně narušit globální ekonomiku, která se stále snaží otřepat z dopadů pandemie COVID-19.

Zde je ne tak úplně malý detail, který by měli mít všichni investoři v této době na paměti: Trh neposkytuje žádné předběžné varování před dlouhodobým oživením. Obrat se jednoduše dostaví, jakmile se dostatečný počet investorů nevědomky shodne na tom, že to nejhorší z případného oslabení je již započítáno a situace se v dohledné budoucnosti bude pouze zlepšovat. Stačí být na trhu v době tohoto kliknutí, abyste mohli těžit z obvykle silného začátku nových býčích trhů.Tato skutečnost sice neusnadňuje otevírání nových pozic v současné době. Jak již bylo uvedeno, současné titulky novin vykreslují chmurný obrázek.Několik údajů však může tuto obavu změnit v optimistický optimismus.Dva býčí argumenty pro akcieV první řadě vězte, že ačkoli Fed právě zaznamenal deváté zvýšení sazeb za poslední rok, je možné, že se blíží konec této série. Federální výbor pro volný trh se domnívá, že inflace je zkrocená natolik, že si možná vyžádá pouze jedno další zvýšení v tomto roce, než bude základní sazba federálních fondů - která ovlivňuje úrokové sazby na všech finančních trzích - v příštím roce a v roce 2025 snížena. S alespoň trochu větší jistotou, že se zvyšování úrokových sazeb vyrovná a pak možná i ochladí, si investoři mohou dovolit přemýšlet a obchodovat sebevědoměji.A mají k tomu dobrý důvod.

Údaje společnosti BlackRock, která se zabývá správou investic, ukazují, že akcie během prvního roku po skončení cyklu zvyšování úrokových sazeb rostou v průměru o 17 % a během prvních tří let po dosažení vrcholu úrokových sazeb získávají v průměru 57 %; sazby dokonce ani nemusí nutně klesat, aby široký trh rostl.

Další údaj, který by vám mohl pomoci při rozhodování, zda investovat (nebo zůstat investorem), spočívá v samotných výnosech a následném ocenění širokého trhu. V nejnovější prognóze společnosti S&P Global se předpokládá, že společnosti v indexu S&P 500 letos vydělají 219,17 USD na akcii, což je o 11,3 % více než loni. V příštím roce analytici očekávají růst zisku o 12,2 % na 245,99 USD na akcii. To je impozantní za předpokladu, že tyto společnosti mohou dosáhnout těchto ziskových cílů. Není to však zdaleka tak působivé jako skutečnost, že cena indexu S&P 500 je jen o něco málo vyšší než 18násobek odhadovaných letošních zisků a jen něco málo přes 16násobek předpokládaných zisků v příštím roce. To je tak levné, což naznačuje, že většina potenciálních problémů trhu se již promítla do cen akcií. Je bezpečné investovat, nebo ne? Otázkou však zůstává… je bezpečné investovat na akciovém trhu právě teď, když se březen mění v duben? Odpověď závisí na vaší definici pojmu „bezpečný“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz