Hlavní obsah
Finance

Je čas prodat Bitcoin?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Než se investoři rozhodnou, zda je čas prodat bitcoin, musí si položit tyto otázky.

Článek

Jen za poslední měsíc vzrostl Bitcoin (BTC) o více než 50 % a v pondělí zaznamenal nové historické maximum téměř 73 000 USD. Když to přiblížíme ještě více, za poslední rok vzrostla tato přední světová kryptoměna o více než 225 %.

Bez ohledu na typ aktiva, když jeho hodnota vzroste za tak krátkou dobu, může to vyvolat obavy, že je možná čas na prodej. Než se však rozhodnete se svým drahocenným bitcoinem rozloučit, položte si několik otázek.

Ujistěte se, že máte plán

První bod je možná nejdůležitější: Dosáhli jste svých investičních cílů?

Finanční a investiční situace každého člověka je jiná. Pokud jste nakupovali bitcoiny od dna medvědího trhu a jste ve finanční tísni, mohlo by se vám vyplatit vybrat část zisku. Odměníte se tak za přesvědčení, které jste měli, když se všichni ostatní během kryptozimy báli Bitcoin vlastnit.

Možná jsou vaše cíle vznešenější a nemáte žádné naléhavé finanční záležitosti. V takovém případě bude možná nejlepší zůstat trpělivý.

Chci tím říct, že je životně důležité, nezbytné a nanejvýš důležité mít vypracovaný herní plán. Pokud se podíváte zpět na minulé býčí trhy, zjistíte, že Bitcoin může klesat stejně rychle jako stoupat.

Jednoho dne Bitcoin dosáhne vrcholu tohoto cyklu a byla by škoda, kdyby vaše portfolio rostlo, dosáhlo některých vašich finančních cílů a pak jste propásli příležitost uzamknout zisky, protože nemáte výstupní strategii. Udělejte si laskavost a vymyslete si plán.

Bitcoin vypadá, že má prostor pro růst

Nyní méně osobní otázka: Jste ochotni prodávat před vrcholem býčího trhu?

Toto není výzva, abyste se snažili časovat trh; kdykoli tak učiníte, nevyhnutelně selžete. Opět je to jen další důvod, proč mít připravenou strategii odchodu. Ale to odbočuji.

Z analýzy metrik na řetězci a historických vzorců vyplývá, že Bitcoin se nachází v pozici, která je obvykle spojována s ranými fázemi sektorových býčích trhů. Jednou z nejjednodušších statistik, která to kvantifikuje, je poměr tržní hodnoty k realizované hodnotě neboli MVRV.

Tržní hodnota se vypočítá vynásobením nabídky bitcoinu v oběhu jeho aktuální cenou. (Je to totéž jako tržní kapitalizace.) Na druhé straně realizovaná hodnota měří cenu každého Bitcoinu při poslední transakci. To může poskytnout podrobnější vhled do dynamiky trhu, protože odstraňuje zobecnění, že každý bitcoin v oběhu byl zakoupen za poslední cenu.

Rozdělením těchto dvou hodnot získáte MVRV a mnohem lepší pohled na aktuální pozici bitcoinu. MVRV se historicky osvědčila jako včasný ukazatel toho, kdy se blíží vrchol cyklu. Při současné hodnotě pouhých 2,65 má Bitcoin ještě nějaký prostor, než dosáhne úrovně kolem 3,5, kdy býčí trhy začínají ztrácet dech. Jednoduše řečeno, Bitcoin se možná pouze zahřívá před tím, co přijde.

Co to vlastně znamená vlastnit Bitcoin?

Poslední otázka je pravděpodobně nejdůležitější: Jste ochotni prodat to, co se možná zapíše do historie jako nejvzácnější a nejtrvanlivější aktivum vůbec?

Bitcoin je v mnoha ohledech nejen vynikající kryptoměna, ale pravděpodobně i téměř dokonalá forma peněz. Je snadno dělitelná, odolná vůči cenzuře, deflační, decentralizovaná a hlavně přísně konečná. Na trhu nikdy nebude více než 21 milionů bitcoinů.

Z těchto a některých dalších důvodů několik teorií vytvořených lidmi mnohem chytřejšími než já naznačuje, že existuje prokazatelná pravděpodobnost, že Bitcoin jednoho dne dosáhne 1 milionu dolarů. Pokud se chcete dozvědět víc, doporučuji oprášit aplikaci mocninného zákona na Bitcoin od bývalého profesora fyziky Giovanniho Santostasiho.

Možnost, že Bitcoin dosáhne 1 milionu dolarů - nemluvě o dalších cílových cenách, které jsou mnohem vyšší než dnes - může působit jako senzace. Než je však vyloučíte, zamyslete se nad tím, jak daleko se již dostal.

Představte si, že byste někomu řekli, že za 15 let se hodnota Bitcoinu zvýší z několika haléřů za digitální minci na hodnotu osmého nejcennějšího aktiva na planetě. A teď si představte, co by mohlo být možné za dalších 15 let.

Musíme skutečně ocenit vzácnost Bitcoinu a použít ji jako primární hledisko při rozhodování, zda je čas prodat, nebo ne. Možná nejzásadnější otázka, kterou bychom si měli položit, zní: Co by vám vaše budoucí já řeklo, abyste udělali?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz