Hlavní obsah
Finance

Jsou akcie Amazonu a Nvidie opravdu tak nesmyslně předražené, jak se zdá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tyto akcie jsou díky rozmachu umělé inteligence velmi populární

Článek

Amazon (AMZN) a Nvidia (NVDA) jsou v kurzu. Cena akcií obou společností prudce vzrostla o více než 50 %, resp. 180 %.

Tyto masivní zisky také vyhnaly ocenění akcií do stratosféry. Akcie společnosti Amazon se obchodují s poměrem forwardové ceny k zisku 73,5×. Násobek forwardových zisků společnosti Nvidia dosahuje 56,8násobku. Jsou však akcie Amazonu a Nvidie skutečně tak absurdně nadhodnocené, jak se zdá?

Co si myslí Wall Street?

Wall Street si zřejmě nemyslí, že by některá z těchto akcií byla nyní příliš drahá. Naopak, analytici se domnívají, že Amazon i Nvidia mají po svých obrovských ziscích ještě prostor k růstu.

Konsensuální roční cílová cena pro Amazon odráží potenciál růstu o více než 6 %. To ovšem není nijak závratně býčí úroveň. Naznačuje však, že mnoho lidí na Wall Street není znepokojeno oceněním společnosti Amazon.

Patnáct ze 47 analytiků oslovených společností Refinitiv v červnu hodnotilo Amazon jako silně kupující. Dalších 28 analytiků doporučuje nákup akcií. Pouze tři analytici doporučují akcie držet, přičemž jeden z nich je hodnotí jako „underperform“.

Příběh společnosti Nvidia je o něco složitější. Průměrná cílová cena akcií je téměř o 15 % vyšší než současná cena akcií. Jeden z analytiků dokonce předpovídá, že by akcie Nvidie mohly v příštích 12 měsících vzrůst o dalších 74 %.

Ohledně společnosti Nvidia však na Wall Street nepanuje zdaleka taková shoda jako v případě společnosti Amazon. Z 38 analytiků, které v červnu oslovila společnost Refinitiv, jich 21 hodnotí akcie jako kupní nebo silně kupní. Dalších 15 doporučuje akcie držet, přičemž jeden analytik hodnotí Nvidii jako „underperform“ a další doporučuje prodej.

Ne všichni souhlasí s nadšením Wall Street z Amazonu a Nvidie. To platí zejména pro druhou jmenovanou.

Na světě pravděpodobně neexistuje lepší odborník na oceňování než Aswath Damodaran. Je profesorem financí na Stern School of Business na New York University. Damodaran napsal několik knih o určování ocenění akcií.

Co si Damodaran myslí o společnosti Nvidia? Nedávno na Twitteru napsal, že vlastní její akcie. Po propočítání čísel se však expert na oceňování domnívá, že i při desetinásobném nárůstu tržeb společnosti a provozních maržích kolem 40 % mají akcie ve skutečnosti hodnotu spíše 240 dolarů než více než 400 dolarů.

Damodaran se v poslední době k ocenění společnosti Amazon nevyjádřil. Jiní se však vyjádřili. Například tým společnosti Alphaspread, která provozuje platformu pro oceňování akcií, provedl analýzu diskontovaných peněžních toků (DCF) společnosti Amazon. Závěr byl, že akcie mají ve skutečnosti hodnotu zhruba poloviny své současné ceny.

Když Damodaran určí, že akcie je nadhodnocená, věřím mu. Na Twitteru však napsal, že existuje scénář, kdy by Nvidia mohla mít hodnotu vyšší než 400 dolarů, ale tento scénář je „nepravděpodobný“.

S touto analýzou souhlasím. Mohly by akcie Nvidie dále růst? Jistě. Akcie mohou zůstat nadhodnocené po dlouhou dobu. Mohla by mít Nvidia za deset let mnohem vyšší hodnotu? Opět je to docela možné. Trh s umělou inteligencí by mohl explodovat větším způsobem, než kdokoli očekává.

Co se týče Amazonu, nemyslím si, že by jeho akcie byly v současnosti nesmyslně předražené. Za prvé, metriky ocenění založené na zisku byly u této akcie vždy téměř k ničemu. Amazon v minulosti nalil tolik peněz do růstu, že jeho zisky neodhalovaly celý příběh. Modely DCF mohou být nespolehlivé také kvůli obtížnosti přesné předpovědi růstu Amazonu.

Můj osobní názor je, že cloudové služby společnosti Amazon Web Services by mohly v příštím desetiletí přinést dostatečný růst, takže by akcie mohly při současné ceně vypadat levně. Plně také očekávám, že společnost Amazon bude v budoucnu generovat mnohem vyšší volný peněžní tok v důsledku svých iniciativ na snižování nákladů.

Někdy jsou akcie, které se zdají být předražené, ve skutečnosti předražené. Jindy jsou však prémiové ocenění oprávněné. Mám podezření, že jsme svědky obou scénářů u společností Amazon a Nvidia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz