Hlavní obsah
Finance

Meta Platforms je jednou z nejúspěšnějších firem vůbec a měla by být nejlepší volbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Díky svým lukrativním aplikacím má společnost Meta finanční prostředky, aby mohla investovat do metaverse.

Článek

Pandemie koronaviru byla pro internetové podniky a nové technologie povzbuzením, i když jen dočasným. Jednou z takových inovací, které se před několika lety dostalo velké pozornosti, byla například metaverze. Kolem této myšlenky však rozhodně došlo k ochlazení, zejména proto, že rizikovější investice byly v průběhu roku 2022 odepsány v souvislosti s růstem úrokových sazeb.

Letošní rok je jiný a optimismus investorů ohledně technologických společností je opět v popředí zájmu. Možná je nyní vhodná doba vložit nějaký kapitál do neprověřených, ale potenciálně lukrativních technologických posunů.

Pokud chcete investovat do akcií s expozicí v metaversu, pak se poohlédněte po společnosti Meta Platforms (META). Tady je důvod.

Reality Labs

V roce 2020 Meta přejmenovala svou divizi zaměřenou na rozšířenou (AR) a virtuální realitu (VR) na Reality Labs. Její nabídku tvoří náhlavní soupravy Meta Quest, sluneční brýle Ray-Ban Stories, Horizon Worlds, což je bezplatný VR vesmír, který mohou uživatelé prozkoumávat, a Horizon Workrooms, místo, kde mohou spolupracovat kolegové. Uživatelé se mohou zapojit do různých aplikací souvisejících s hraním, sociálními službami, fitness, zábavou a produktivitou.

Mark Zuckerberg, zakladatel a generální ředitel společnosti Meta, doufá, že metaverze v příštím desetiletí osloví miliardu lidí a stane se další velkou počítačovou a internetovou platformou. Pokud se to nakonec podaří, mohla by se Meta dostat do skutečně výhodné pozice z hlediska zapojení a možností zpeněžení.

Společnost Reality Labs však již spálila obrovské množství peněz. V roce 2022 vykázal tento segment provozní ztrátu 13,7 miliardy dolarů při příjmech 2,2 miliardy dolarů. V prvních šesti měsících roku 2023 činila provozní ztráta této jednotky 7,7 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu, že se jedná o neprobádané území, je opravdu otázkou, kdy a zda vůbec se Reality Labs stane hlavním tahounem kladných finančních výsledků.

Ačkoli mnozí odpůrci mohou poukazovat na to, jak moc se již jedná o vyhozené peníze, je těžké si vsadit proti Zuckerbergovi. Facebook založil v roce 2004 a o necelých 20 let později se z něj stal podnik s obratem 760 miliard dolarů. To by mělo akcionářům dodat jistou důvěru, pokud jde o tento počin.

Rodina aplikací

Kromě společnosti Meta existuje několik dalších společností z oblasti metaverza, do kterých lze investovat, například Roblox, Unity Software a Cloudflare. Jejich nevýhodou ve srovnání s Metou je, že nemají další extrémně ziskový segment, který by pomohl kompenzovat obrovské investice a ztráty potřebné k rozvoji metaverza.

Meta má dva segmenty: Reality Labs, který je ztrátový, a segment, který nazývá „Family of Apps“ a který v posledním čtvrtletí zajistil 99 % příjmů společnosti a zahrnuje Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger. Jedná se o čtyři nejpopulárnější internetové služby na světě, které dohromady mají téměř 3,1 miliardy denně aktivních uživatelů (DAU).

Působivé je, že i při této neuvěřitelné penetraci vzrostl počet uživatelů služby Family of Apps ve druhém čtvrtletí meziročně o 7 %. A tento segment je mimořádně ziskový, když ve druhém čtvrtletí zaznamenal provozní zisk 13,1 miliardy dolarů. To vysvětluje, proč jsou rozvaha a finanční pozice společnosti tak silné, jak ukazuje 53 miliard dolarů hotovosti, peněžních ekvivalentů a obchodovatelných cenných papírů na účtech k 30. červnu oproti 18 miliardám dolarů dlouhodobého dluhu.

Jinými slovy, Meta má svůj hlavní segment, který produkuje velké množství volných peněžních prostředků a který jí umožňuje podnikat v dlouhodobých projektech, jako je metaverse. Díky tomu je Meta Platforms pravděpodobně nejlepší akcií metaverza, protože má finanční flexibilitu, aby tento rozsáhlý podnik skutečně dotáhla do konce, ať už to vypadá jakkoli, zatímco menší společnosti v této oblasti takové štěstí mít nemusí. Mohly by jim dojít zdroje, které by mohly věnovat metaverzu, než by se dočkaly nějakých významných výnosů.

Zuckerberg je navíc možná jediným manažerem s největší důvěryhodností, který by mohl investovat do tak ambiciózního projektu, jako je metaverse.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz