Hlavní obsah
Finance

Nejdůležitější události v roce 2022 a co lze čekat v roce 2023?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Rok 2022 se do paměti investorů nesmazatelně zapíše svou vysokou volatilitou a významnými událostmi, které se odehrály v bezprecedentním počtu.

Článek

Co bylo

Samotný začátek roku byl poznamenaný rostoucí energetickou krizí, kdy extrémně rostly ceny plynu a následně i ceny dalších energetických komodit. To celé bylo umocněno 24. 2. 2022 vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Zde také přišlo první velké překvapení letošního roku, kdy se agrese, které měla během několika dnů dosáhnout svých cílů, střetla s tvrdým odporem. A to nejen samotné Ukrajiny, ale i západu.

Následovalo několik otřesů trhu způsobených uvalením nevídaných sankcí na RF, které několikrát zahýbaly cenami energetických komodit, ale jak se trh naučil tyto zprávy absorbovat a přikládat jim reálnou váhu, tak každá další vlna růstu cen byla mírnější a mírnější.

Dalším faktorem, který měnil pravidla hry, byla extrémně rychle rostoucí inflace, která donutila jindy holubičí FED i ECB k rapidnímu zvyšování úrokových sazeb. Po počátečních šocích a několika ne zrovna šťastným proslovům šéfa FEDu Jerome Powella, se ale trhy naučili počítat i s touto realitou a další zvyšování úrokových sazeb v příštím roce už i částečně započítali do svých odhadů.

Ve stínu těchto událostí zůstaly i další, které by jindy samy o sobě vyvolaly značné pohyby. Namátkou lze vybrat úmrtí Královny Velké Británie, několikanásobnou výměnu na postu premiéra UK a stále sílící hlasy, které volají po zpětném připojení UK do EU.

V neposlední řadě nelze opomenout agresivní rétoriku Severní Koreji, které se pravděpodobně podařilo vyvinout vlastní jaderné zbraně nebo dramatické volby v Brazílii, kde kontroverzní president Jair Bolsonaro neobhájil svůj mandát proti bývalému prezidentu Lula da Silvovi.

Trhy tedy po letech klidu a prosperity musely čelit významným událostem v počtu dosud nevídaném. I přesto se však tato doba vysoké volatility neprojevila katastrofálními kolapsy ať už kapitálových trhů nebo jednotlivých států a nepotvrdily se tak nejčernější předpovědi nejskeptičtějších analytiků.

Co nás čeká

Podle předních bankovních domů Jefferies, Morgan Stanley nebo Bank of America se v první polovině roku mají investoři připravit na zvýšenou volatilitu a to hlavně v případě, kdy by FED nečekaně zvýšil úrokové sazby nad 5.2 procentního bodu. Ovšem s blížící se druhou polovinou roku 2023 se stále více analytiků přiklání k tomu, že získají zpět na síle a lze čekat návrat do býčího trendu.

Odhady pro zisk indexu SP 500 se u těchto bankovních domů pohybují mezi 195 až 220 USD s cílovými cenami kolem hranice 4200 USD.

Navíc lze operovat podle dalších analytiků s tím, že se konsolidují dodavatelské řetězce hlavně v oblasti energetických komodit. Pak lze čekat, že trhy nebudou nuceny absorbovat další významné cenové otřesy a to může vést k opětovnému býčímu trendu na akciových titulech.

Ve stručnosti, lze očekávat další růst u akcií amerického zbrojařského sektoru a to nejen díky rostoucím zakázkám proudícím z Evropy, ale také díky plánovanému masivnímu zvětšení armády Japonska, která tak reaguje na sílící tlak ze strany Ruska, Číny a Severní Koreji.

Závěrem

Podle analytiků lze tedy očekávat, že stejně jako byl rok 2022 náročným, tak rok 2023 se může investorům, kteří prokáží trpělivost a odvahu, odměnit skutečně mimořádnými příležitostmi. Zároveň je ale na stole řada problémů, které mohou přinášet nervozitu a situaci stěžovat. Aktuální kombinace vysoké míry inflace, zvyšujících se úrokových sazeb, dlouhá válka na východě Evropy a vysoké ceny energií, to dohromady postupně tlačí ekonomiku do poklesu a na hranu recese, které se asi řada zemí v tomto roce nevyhne. Do jaké míry je však již tento předpoklad v cenách akcií započítán se teprve ukáže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz