Hlavní obsah

Očekáváte, že Tesla do roku 2029 vzroste na dvojnásobek? Co se musí stát?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Tento dominantní hráč na automobilovém akciovém trhu je v současnosti devátou nejhodnotnější společností na světě

Článek

Společnost Tesla Inc. (TSLA) je bezesporu jednou z nejúspěšnějších investic v posledním desetiletí. K dnešnímu dni lze pozorovat, že akcie od konce roku 2013 výrazně vzrostly na 2 330 %. Tento dominantní hráč na automobilovém akciovém trhu je v současnosti devátou nejhodnotnější společností na světě. Neuvěřitelný růst tržní kapitalizace společnosti Tesla, která v současné době dosahuje 750 miliard USD, svědčí o její roli průkopníka v odvětví elektromobilů a o její důslednosti v technologických inovacích.

K tomu, aby se hodnota akcií během příštích pěti let zdvojnásobila, je třeba splnit určité podmínky a dosáhnout značného pokroku. Jedním z rozhodujících prvků bude udržení ziskového růstu. Během pěti let od 3. čtvrtletí 2018 do 3. čtvrtletí 2023 společnost působivě zvýšila své tržby z 6,8 miliardy USD na 23,4 miliardy USD. To je ohromující složená roční míra růstu 28 %. Tento výrazný růst příjmů se stal klíčovým faktorem prudkého růstu cen akcií.

Do budoucna bude společnost Tesla potřebovat neustále zvyšovat tržby. Toto tvrzení se nezdá být přitažené za vlasy. Podle společnosti Canalys se v první polovině roku 2023 podílely elektromobily na celkovém celosvětovém prodeji lehkých vozidel 16 %. Podle prognóz by se toto číslo mohlo do roku 2030 vyšplhat až na 86 %. Pozici společnosti Tesla jako jasného lídra v tomto odvětví lze jen stěží zpochybnit.

Klíčovou strategií pro nadcházející roky by mělo být zvýšení ziskovosti. Společnost Tesla začala generovat kladný čistý zisk od roku 2020. Tento trend, který je v kontrastu se ztrátovými provozy konkurenčních společností v oblasti elektromobilů, zůstává stabilní. Růst hospodářského výsledku lze přičíst zlepšování výrobních kapacit a snižování výrobních nákladů.

Investoři se však musí vyvarovat předpokladu, že by podnik mohl snadno rozšířit své marže. Několik makroekonomických faktorů, jako jsou vyšší úrokové sazby a inflace – umocněné silnou konkurencí – vedlo během roku k několikanásobnému snížení cen vozů Tesla. Tím lze vysvětlit, proč byla provozní marže v uplynulém čtvrtletí, která činí 7,6 %, výrazně nižší než 17,2 % zaznamenaných ve stejném období předchozího roku.

Zajímavé však je, že potenciální zavedení globální služby robotaxi je významnou součástí investiční teze pro akcie společnosti Tesla. Generální ředitel Elon Musk se domnívá, že pokud by taková služba byla úspěšná, ziskovost by se díky „kvazi-nekonečné poptávce“, kterou by vyvolala, dramaticky zvýšila.

Navzdory velkým očekáváním a bez ohledu na to, zda se autonomie stane skutečností, je stále pravděpodobné, že Tesla bude i nadále vykazovat silný růst tržeb a zisků. Ty však možná nebudou růst tak rychle jako v předchozích letech.

V současné době představuje značnou výzvu současné ocenění akcií. Obchodování na úrovni 77násobku klouzavého zisku je považováno za vysokou cenu, kterou je třeba zaplatit i za tak převratnou společnost, jakou je Tesla. Úspěšné uvedení jejích plných samořídicích schopností na trh může být výrazným impulsem. Jeho realizace v příštích pěti letech však zůstává nejistá kvůli značné nejistotě, která jej obklopuje.

Historicky vzato, sázet proti Elonu Muskovi nebylo moudré rozhodnutí. Míra nadšení, kterou akcionáři vůči Tesle projevují, však naznačuje víru v nevyhnutelnost úspěšného zavedení robotické osy, která však zdaleka není jistá.

Závěrem lze říci, že ačkoli předchozí výnosy mohou investory svádět k přesvědčení, že se akcie společnosti Tesla v příštích pěti letech automaticky zdvojnásobí, není to zcela jisté. Navzdory působivým výsledkům společnosti Tesla zůstává budoucnost otevřenou otázkou. To podtrhuje důležitost kritické analýzy a opatrného optimismu při řešení slibného, ale nejistého prostředí nových technologií v rychle se rozvíjejícím světě elektromobilů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz