Hlavní obsah
Finance

Proč se Federální rezervní systém tolik zajímá o inflaci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Úkolem Fedu je dohlížet na měnovou politiku a podporovat hospodářskou stabilitu.

Článek

Pokud jste si všimli, že vzít si osobní půjčku nebo si půjčit peníze prostřednictvím zůstatku na kreditní kartě vás nyní stojí více peněz, má to svůj důvod. Federální rezervní systém od začátku roku 2022 zvyšuje úrokové sazby ve snaze ochladit inflaci. V důsledku toho se zvýšily obecné náklady na půjčky.

Ale proč se Fed vlastně tolik zajímá o inflaci? A proč je ochoten potenciálně přivést ekonomiku do recese jen proto, aby inflaci zchladil?

Ve hře jsou dobré úmysly

Úkolem Federálního rezervního systému je řídit měnovou politiku v USA a podporovat prosperující a stabilní ekonomiku. A Fed je přesvědčen, že tomuto cíli nejvíce napomáhá 2% inflace.

Při 2% inflaci se Fed domnívá, že spotřebitelé mohou bez obav utrácet. Centrální banka se rovněž domnívá, že 2% inflace přispívá ke zdravé úrovni zaměstnanosti.

V dubnu byla podle indexu spotřebitelských cen naměřena meziroční inflace ve výši 4,9 %. Je tedy zřejmé, že nejsme tam, kde by nás Fed chtěl mít, pokud jde o inflaci. A to je důvod, proč Fed tolik trvá na zvyšování úrokových sazeb.

Není to tak, že by Fed chtěl trestat spotřebitele tím, že jim zdraží půjčky. A cílem Fedu rozhodně není podnítit recesi a zvýšit úroveň nezaměstnanosti.

Fed je spíše přesvědčen, že v dlouhodobém horizontu je nejlepším cílem 2% inflace. A tak se snaží udělat vše pro to, abychom se tam vrátili.

Nezapomínejme, že právě nyní má mnoho Američanů kvůli prudké inflaci problémy s placením základních účtů. Někteří z nich mají problémy se splácením hypoték. Jiní mají potíže s jídlem na stole. Nižší inflace by mohla mnoha lidem tuto zátěž ulehčit.

Povede zvýšení úrokových sazeb k recesi?

Bohužel tento potenciál existuje. Pokud budou spotřebitelé unaveni vysokými úrokovými sazbami, mohou jejich výdaje klesat, dokud se náklady na půjčky nesníží. Pokud spotřebitelské výdaje poklesnou ve znatelné míře, mohlo by to stačit k vyvolání recese.

Fed samozřejmě doufá, že spotřebitelé omezí své výdaje natolik, aby zmírnili inflaci, ale ne natolik, aby přivedli ekonomiku do recese. Zda se tak stane, se teprve ukáže.

Ale aby bylo jasno, ne každá hospodářská recese je strašlivě bolestivá a vleklé. Existuje něco jako mírná recese - a právě s tou má Fed americké spotřebitele v nejbližší době počítat.

To však neznamená, že mírná recese nepovede k nárůstu nezaměstnanosti a nepřinese další nepříznivé důsledky. Je však také spravedlivé říci, že v tuto chvíli byli spotřebitelé řádně varováni.

Zvýšení zůstatku na spořicím účtu by bylo rozumné udělat právě teď. Nevíme, jaká bude politika Fedu ve zbytku roku 2023, pokud jde o zvyšování úrokových sazeb. Pokud se však Fed rozhodne pro další zvýšení sazeb v tomto roce, mohlo by nás to přivést blíže ke zpomalení ekonomiky, které si nikdo nepřeje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz