Hlavní obsah
Finance

Technologie budoucnosti by mohly tyto dvě společnosti dostat do nejexkluzivnějšího klubu na burze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Na akciovém trhu zaujímá vedoucí pozice mnoho různých odvětví a dnes jsou na čele technologie.

Článek

V uplynulých dvou stoletích docházelo k neustálému střídání stráží mezi nejhodnotnějšími společnostmi světa. V roce 1901 byla hlavním tahounem hodnoty na burze ocel a United States Steel se stala vůbec první společností, jejíž hodnota přesáhla 1 miliardu dolarů.

Na konci století, v roce 1995, však General Electric vytvořil dominantní konglomerát, jehož tržní kapitalizace dosáhla 100 miliard dolarů. Byla to první společnost, která tohoto milníku dosáhla, a to díky působení v oblastech, jako je energetika, letectví, bílé zboží a finanční služby.

Technologie jsou dnes hlavní silou akciového trhu a jejich počet nikdy nebyl větší. Poté, co se Apple (AAPL) stal první společností, která v roce 2018 dosáhla ocenění 1 bilionu dolarů, má nyní hodnotu 2,5 bilionu dolarů. A do tohoto exkluzivního klubu se k ní přidala jen jedna další společnost - její rival z technologického sektoru, společnost Microsoft (MSFT), jejíž hodnota je o něco vyšší než 2 biliony dolarů.

Potenciál připojit se k nim by však mohl mít jen velmi malý seznam kvalitních společností. Podělím se o dva z těchto kandidátů; jeden je již relativně blízko, zatímco druhý by mohl investorům přinést monstrózní zisky, pokud se tam dostane.

1. Alphabet (Google)

Alphabet (GOOGL) (GOOG) je mateřskou společností významných technologických značek, jako jsou Google a YouTube, díky nimž má tato organizace k dnešnímu dni hodnotu 1,3 bilionu dolarů.

Společnost Google vlastní přední světový internetový vyhledávač a je také domovem jednoho z největších poskytovatelů cloudových služeb, služby Google Cloud. Jeho další oblastí je však umělá inteligence (AI), která by mohla v dlouhodobém horizontu zcela změnit obě tato odvětví a je hlavním důvodem, proč si myslím, že by se společnost Alphabet mohla brzy připojit ke společnostem Apple a Microsoft s hodnotou 2 biliony dolarů.

V současné době vyhledávač Google zobrazuje odkazy na relevantní webové stránky nebo aplikace na základě výrazů, které uživatel zadá. Chatboti s umělou inteligencí by se však mohli stát dominantní metodou vyhledávání informací na internetu. 21. března Google spustil beta verzi své platformy Bard pro uživatele v Americe a Velké Británii. Očekává se, že bude konkurovat službě ChatGPT společnosti OpenAI, která letos ohromila technologický svět svou schopností poskytovat podrobné odpovědi na složité otázky v širokém spektru témat.

Microsoft nyní vlastní významný podíl ve společnosti OpenAI a již integroval ChatGPT do svého vyhledávače Bing, což znepokojilo investory společnosti Alphabet. Google má však 93% podíl na trhu vyhledávání ve srovnání s 3% podílem Bingu, takže si zachovává značnou výhodu. Jak velká by však mohla být příležitost v oblasti umělé inteligence?

Podle jednoho z odhadů společnosti Ark Investment Management Cathie Woodové by generativní modely umělé inteligence (jako Bard a ChatGPT) mohly být do roku 2030 zodpovědné za příjmy ve výši 14 bilionů dolarů; vzhledem k tomu, že vyhledávač Google v roce 2022 vynesl 162 miliard dolarů, je to obrovská příležitost k růstu. Takové modely by také mohly zvýšit globální ekonomický výkon o 200 bilionů dolarů, a to například díky zvýšení produktivity pracovníků díky schopnosti AI psát počítačový kód.

Navíc by Google mohl získat větší část tohoto trhu prostřednictvím svých cloudových služeb, kde již nyní nabízí firemním zákazníkům přístup k pokročilým nástrojům umělé inteligence a strojového učení, které jim umožní zlepšit jejich provoz. V konečném důsledku je AI pro Alphabet možná největší příležitostí v historii společnosti a má dobré předpoklady k tomu, aby se ujal vedoucí role, což by pro investory vytvořilo značnou hodnotu.

2. Tesla

Stejně jako Google, i Tesla (TSLA) působí navzdory rostoucí konkurenci ve své vlastní lize. Je největším světovým výrobcem elektromobilů (EV), a protože je společnost v době psaní tohoto článku oceněna na 614 miliard dolarů, mohly by její akcie přinést investorům neuvěřitelný 225% zisk, pokud skutečně dosáhnou hranice 2 bilionů dolarů.

V loňském roce dodala Tesla svým zákazníkům 1,3 milionu vozů a v roce 2023 by jich mohla vyrobit až 1,8 milionu. Díky dvěma zbrusu novým giga továrnám v Berlíně a Texasu se roční výrobní kapacita společnosti zvýší na přibližně 2 miliony vozů. Ale tím to rozhodně neskončí. Tesla právě oznámila plány na výstavbu nového závodu v Mexiku a do roku 2030 by podle generálního ředitele Elona Muska mohla společnost provozovat až 12 továren vyrábějících 20 milionů vozů ročně.

Podíl společnosti Tesla na americkém trhu s elektromobily činí zhruba 65 %, a přestože se pomalu snižuje s tím, jak přibývá konkurence, velikost této příležitosti stále roste. Společnost Ark Investment Management předpovídá, že celosvětový prodej elektromobilů by mohl vzrůst ze 7,8 milionu kusů v roce 2022 na 60 milionů již v roce 2027, a to díky poklesu nákladů, protože se tato technologie stává dostupnější. Tesla by mohla časem získat menší kus podstatně většího koláče.

To ale není všechno. Tesla je také mocnou silou v oblasti umělé inteligence prostřednictvím svého autonomního softwaru pro samořízení. Nejenže je to přidaná hodnota k její stávající flotile vozidel ve vlastnictví spotřebitelů, ale také to společnosti otevírá cestu k tomu, aby vlastnila významný podíl na trhu autonomních robotických vozů. Ten je sice zatím (mírně řečeno) v plenkách, ale Tesla hodlá svůj první model uvést na trh v roce 2024 a podle společnosti Ark Invest by toto odvětví mohlo v příštích čtyřech letech představovat příležitost v hodnotě 14 bilionů dolarů.

Analytici z Wall Street očekávají, že Tesla v roce 2023 dosáhne příjmů ve výši 103 miliard dolarů. To by byl 51násobný nárůst oproti 2 miliardám dolarů, které Tesla vygenerovala před deseti lety, v roce 2013. Vzhledem k významným příležitostem, které společnost v příštích pěti až deseti letech čeká, je členství v klubu 2 bilionů dolarů jistě na místě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz