Hlavní obsah
Finance

Umělá inteligence přinese do roku 2030 americké ekonomice 200 bilionů dolarů, tvrdí ARK Invest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Obrázek vytvořen umělou inteligencí

Umělá inteligence by mohla být nejproměnlivější technologií, jakou kdy svět zažil.

Článek

Společnost ARK Investment Management pod vedením Cathie Woodové je známá svým neochvějně býčím postojem k technologickému sektoru. Má portfolio burzovně obchodovaných fondů (ETF), jako je ARK Innovation ETF, které se zaměřují na nákup inovativních technologických společností s dlouhodobým růstovým potenciálem.

Firma právě vydala zprávu Big Ideas 2023, která obsahuje řadu odvážných předpovědí týkajících se elektromobilů, robotiky, letectví a (samozřejmě) umělé inteligence. Podle předpovědí společnosti ARK by poslední jmenovaná mohla mít na ekonomiku obrovský finanční dopad.

Znalostní pracovníci jsou připraveni na prudký nárůst produktivity

Znalostní pracovník je obvykle člověk s odbornými dovednostmi, jako je právník, inženýr nebo počítačový programátor. Společnost ARK Invest odhaduje, že tito pracovníci dostávají ročně na mzdách dohromady asi 32 bilionů dolarů, ale do roku 2030 by mohli s pomocí umělé inteligence vytvářet ekonomický výkon v hodnotě 200 bilionů dolarů ročně.

To je dvojnásobek hodnoty celého světového hrubého domácího produktu (HDP) ve výši 97 bilionů dolarů v roce 2021.

Společnost ARK se domnívá, že náklady na výcvik modelů umělé inteligence a kódovacích asistentů (jako je ChatGPT) budou do konce tohoto desetiletí každoročně klesat o 70 %, což je základem pro výrazné zvýšení produktivity. Odhaduje, že například počítačoví programátoři budou v roce 2030 desetkrát produktivnější než dnes, protože umělá inteligence bude tak snadno dostupná, že se sníží množství kódu, který je třeba psát ručně.

Některé společnosti již pomáhají svým firemním zákazníkům využívat sílu umělé inteligence a zaznamenávají neuvěřitelné úspěchy. Pokud se předpovědi společnosti ARK vyplní, mohly by být v celém odvětví k mání tržby ve výši 14 bilionů dolarů a zde je důvod, proč se na tomto obrovském koláči budou podílet společnosti Confluent (CFLT) a Splunk (SPLK).

1. Confluent je lídrem v oblasti streamování dat

Streamování dat zní jako složitý koncept, ale ve skutečnosti je poměrně jednoduché (alespoň na první pohled). Moderní podniky stále častěji fungují online pomocí technologií, jako je cloud computing. V důsledku toho generují více dat než kdy dříve, ale nejsou nutně vybaveny k tomu, aby z nich čerpaly hodnotu.

Podnik potřebuje okamžitě získat data z bodu A do bodu B a analyzovat je v reálném čase, protože to může být rozdíl mezi udržením zákazníka a rozloučením se s ušlými příjmy. Bodem A může být zkušenost zákazníka a jeho nákupní zvyklosti v internetovém obchodě podniku. Bodem B může být centrála společnosti, kde probíhá analýza za účelem zlepšení. Díky datovým tokům nyní celý tento proces trvá vteřiny namísto dnů či týdnů.

Proto více než 4 500 firem, včetně společnosti Walmart a globálního výrobce pneumatik Michelin, používá Confluent k automatizaci správy zásob, zvýšení spolehlivosti své online infrastruktury a zefektivnění provozu.

Strojové učení začíná a končí u schopnosti uživatele využívat data, a proto je technologie Confluent pro streamování dat klíčovým mostem k vytváření takových modelů. Společnost uvádí, že zákazníci mohou efektivně streamovat strojové učení a vytvářet tak nástroje pro prediktivní údržbu nebo dokonce identifikovat bankovní podvody v reálném čase.

Confluent byl v roce 2022 jednou z nejrychleji rostoucích technologických společností. Její tržby meziročně vyskočily o 51 % na 585,9 milionu dolarů, ale zatím jen poškrábala povrch toho, co dnes považuje za příležitost v hodnotě 60 miliard dolarů. Společnost se odvolává na studii společnosti International Data Corporation, podle níž bude do roku 2025 90 % z 1000 největších světových společností využívat technologii datových toků. Z tohoto pohledu se akcie Confluent jeví jako atraktivní nákup, a to i bez ohledu na prognózy společnosti ARK Invest.

2. Společnost Splunk je poskytovatelem technologie strojového učení

Strojové učení je dílčí obor umělé inteligence, který se zaměřuje na inteligenci strojů a počítačových systémů. Opírá se o značné množství dat (stejně jako trénování jazykových modelů) a v podnikové sféře je již široce využíváno. Společnost Splunk je předním poskytovatelem této technologie.

Závodní tým McLaren Formule 1 používá Splunk ke zpracování 1,5 terabajtu dat z 300 senzorů, kterými jsou jeho vozy vybaveny každý závod. Ruční analýza těchto dat za účelem získání jakýchkoli cenných informací je v reálném čase nemožná, bez ohledu na to, kolik členů týmu na ní pracuje. Pomocí strojového učení však Splunk okamžitě vyplivne užitečné informace, takže McLaren může provádět úpravy vozu i v průběhu závodu.

To se podobá obrovskému zvýšení produktivity, které je podle společnosti ARK Invest schopna zajistit umělá inteligence. Extrapolujte to na tisíce zákazníků společnosti Splunk v různých odvětvích - včetně 90 ze stovky společností Fortune - a je snadné si představit výrazné zvýšení ekonomického výkonu.

V posledním čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2023 (skončilo 31. ledna) utrácelo u společnosti Splunk 790 firem alespoň 1 milion dolarů ročně, přičemž 422 z nich utratilo tuto částku jen za cloudové služby. Společnost našla bohatou žílu růstu tím, že své nástroje nabízí v cloudu, takže k nim zákazníci mohou přistupovat odkudkoli.

Její roční opakující se příjmy (ARR) dosáhly ve fiskálním roce 2023 výše 3,67 miliardy dolarů. Cloudová část tvořila více než polovinu této částky, ale meziročně rostla o 64 %, což je trojnásobek tempa růstu necloudových ARR. Rovnice je jednoduchá: Cloudová strategie společnosti Splunk přispívá k rozšíření pokročilých nástrojů strojového učení mezi podniky.

Akcie společnosti Splunk v současné době klesly o 58 % oproti svému historickému maximu v rámci širšího výprodeje v technologickém sektoru. To může být pro investory skvělý dlouhodobý vstupní bod, zejména pokud se naplní předpovědi společnosti ARK.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz