Hlavní obsah
Finance

Warren Buffett tento scénář předpověděl a mohl by se opakovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Nadšení investorů se vrací!

Článek

Všechny oči se upírají k indexu S&P 500, protože některá měření naznačují, že se vrací býčí trh. Referenční index se od minulého týdne oficiálně zvýšil o 20 % oproti svým nedávným minimům.

To však neznamená, že globální ekonomické turbulence skončily. Federální rezervní systém se stále snaží najít rovnováhu mezi ukončením vysoké inflace zvýšením úrokových sazeb, resp. jejich udržením na vysoké úrovni, aniž by vyvolal recesi. Po tomto laně kráčí již více než rok a mezitím je inflace stále vysoká, zatímco tři banky se zhroutily.

Jak to všechno ovlivňuje investory? Legendární investor Warren Buffett tento scénář skutečně předpověděl, když se trh v roce 2008 zhroutil, a stojí za to podívat se, co tehdy řekl a jak se to projevilo.

Tanec ekonomiky a akciového trhu

Výkonnost akciového trhu se často odvíjí od stavu ekonomiky. Existuje mnoho důvodů, proč jsou tyto dva faktory vzájemně propojeny.

Jak nyní vidíme, úrokové sazby mají významný vliv na fungování společnosti. Když jsou úrokové sazby vysoké, je pro společnosti obtížnější si půjčovat a zvyšuje to úrokové náklady, které ubírají část z hospodářského výsledku. Pro zákazníky je také obtížnější půjčit si peníze na útratu a peníze, které již mají, mají v prostředí inflace menší hodnotu. To přirozeně vede k omezování výdajů, a to ovlivňuje zdraví horní linie. Společnosti se stagnujícími, zpomalujícími nebo klesajícími tržbami obvykle nemohou podporovat vysoké ocenění nebo ceny akcií.

Investoři mohou mít také méně peněz na nákup akcií, pokud potřebují pokrýt jiné výdaje. Investování je důležitým nástrojem pro dlouhodobé zvyšování bohatství, ale v době nedostatku peněz je naléhavější splácet dluhy a pokrývat základní životní výdaje.

To jsou jen některé z možností, jak může ekonomika ovlivnit výkonnost akciového trhu.

Jakkoli spolu tyto dvě věci souvisejí, akciový trh není vždy racionální a ne vždy odráží aktuální stav ekonomiky.

Když se oba rozcházejí

Během finanční krize v roce 2008 vyslal Warren Buffett ve svém výročním dopise akcionářům jasný vzkaz. „Jsme si jisti, že… ekonomika bude v chaosu po celý rok 2009 - a pravděpodobně i po něm,“ uvedl. „Ale tento závěr nám neříká, zda akciový trh poroste, nebo klesne.“

V roce 2008 klesl index S&P 500 o 37 %. Následující rok se změnil na 26,5% zisk, přestože, jak řekl Buffett, se ekonomika stále zotavovala z hypoteční krize.

Srovnejte to s rokem 2022, kdy index S&P 500 ztratil 18 % své hodnoty, tedy přibližně polovinu ztráty z roku 2008. Za posledních 50 let po ztrátě trhu vždy následoval zisk, až na dvě výjimky.

Je ekonomika v troskách?

Ekonomika je rozhodně pod tlakem. Zastavení zvyšování úrokových sazeb by nemuselo inflaci zbrzdit natolik, aby se zastavil její rychlejší růst, než by si tvůrci politiky přáli, ale jejich další zvyšování by nás mohlo poslat do recese. V tuto chvíli se předpovědi o tom, zda směřujeme k recesi, různí.

Díky nově nabyté důvěře na Wall Street vzrostl index S&P 500 v tomto roce o více než 15 %. Vypadá to, že bychom mohli směřovat k dalšímu scénáři, kdy je ekonomika neklidná, ale trhu se daří.

Jak by na to měli investoři reagovat?

Buffett často mluví o své víře v Ameriku a důvěra v akciový trh je projevem důvěry v budoucí potenciál amerického podnikání. Ačkoli to tedy vypadá, že rozdílná cesta mezi ekonomikou a akciovým trhem je nekonzistentní, nemusí tomu tak nutně být. Nikdy nemá smysl investovat do minulých výsledků společnosti; cíle musí být vždy zaměřeny na budoucnost. Když tedy akciový trh roste dříve, než jej ekonomika dožene, je to jako předehra.

Buffett odrazuje investory od toho, aby dbali na krátkodobé předpovědi. Označuje je za „horší než zbytečné“. Ironií je, že v roce 2008 vyslovil vlastní předpověď. Nesouvisela však s výkonností akciového trhu a neměla vliv na jeho vlastní přístup k investování. Zdůraznil, že v dobrých i špatných časech se u svých vlastních podniků soustředí na stejné čtyři věci: udržení solidní finanční pozice, rozšiřování konkurenčních výhod, rozvoj nových zdrojů zisku a péči o špičkové manažery.

Investoři, kteří si nejsou jisti, co dělat na měnícím se trhu, by měli pokračovat ve vyhledávání skvělých podniků se silným dlouhodobým potenciálem za skvělé ceny. Krátkodobé předpovědi nebo obavy se budou vyvíjet, proto na ně neklaďte příliš velký důraz a zůstaňte na své cestě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz