Hlavní obsah
Lidé a společnost

Warren Buffett vs. Bill Ackman: Kdo je ve 21. století lepším investorem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Buffett a Ackman jsou dva z nejznámějších institucionálních investorů současnosti.

Článek

Když se zamyslíte nad některými významnými institucionálními investory, okamžitě vás napadnou Warren Buffett a Bill Ackman.

Buffett vede velký konglomerát Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) od roku 1965 a významně se podílel na budování jeho obrovského akciového portfolia v hodnotě zhruba 337 miliard dolarů. Ackman mezitím od roku 2004 vede hedgeový fond Pershing Square Capital Management.

Oba fondy dosáhly velmi dobrých výsledků a výrazně překonaly trh. Ale komu se ve 21. století dařilo lépe? Pojďme se na to podívat.

Buffett: sektorově orientované, dlouhodobé hodnotové investování

Buffett je všeobecně známý jako jeden z největších investorů všech dob, ne-li ten nejlepší. Pod hlavičkou Berkshire Hathaway vedl také mnoho společností, včetně pojišťoven, hypotečních a energetických společností.

Pokud jde o jeho styl investování, Buffett se spíše řídí učením Benjamina Grahama, který je považován za „otce hodnotového investování“. Hodnotové investování spočívá ve vyhledávání a nákupu aktiv, která se obchodují pod svou vnitřní hodnotou, a to buď proto, že trh danému podniku nerozumí, nebo ho jednoduše ignoruje. Buffett věří, že trh je časem ocení spravedlivě nebo dokonce nad jejich vnitřní hodnotou. Tato strategie se osvědčila a Buffett ji použil v mnoha odvětvích, včetně finančního sektoru, spotřebního zboží, energetiky, médií a dokonce i technologií.

Neznamená to vždy nákup akcií pod jejich účetní hodnotou, jak by si někdo mohl myslet. Buffett se proslavil slovy: „Je mnohem lepší koupit skvělou společnost za férovou cenu než férovou společnost za skvělou cenu.“

Buffett často rád využívá období krize k výhodným nákupům akcií a investorům říká, aby byli „chamtiví, když se ostatní bojí“. Tuto metodiku předvedl, když v 70. letech koupil společnost Geico, i když to vypadalo, že by mohla zkrachovat. Buffett také investoval do Bank of America hned po velké recesi.

Ackman: od aktivisty k pasivnímu investorovi

Bill Ackman a jeho fond Pershing Square Capital Management v průběhu let využívali různé investiční strategie.

Po mnoho let byl Ackman znám jako „aktivistický“ investor, což znamená, že se velmi aktivně angažuje ve společnostech, které mají podle jeho názoru potenciál, aby uvolnily hodnotu pro akcionáře. Jednou z takových situací bylo, když Pershing zaujal pozici a zahájil bitvu s Canadian Pacific Railway za účelem dosazení nového generálního ředitele. Tato kampaň a investice byly pro Ackmana a Pershing velmi úspěšné.

Ackman je také aktivistickým prodejcem krátkých pozic. To znamená, že nejen sází proti společnostem, které podle něj nejsou dobré, ale aktivně proti nim působí, aby snížil cenu akcií vydáváním krátkých zpráv a dalšími veřejnými kampaněmi.

Pershing během velké recese shortoval některé hypoteční společnosti s příliš velkou expozicí vůči rizikovým hypotékám, ale Ackmanova nejznámější aktivistická short kampaň byla namířena proti společnosti Herbalife, která prodává doplňky stravy. Ackman tuto společnost veřejně označil za pyramidovou hru a v televizi CNBC také diskutoval o výhodách této společnosti s dalším slavným investorem Carlem Icahnem. Ackman nakonec z této sázky vytěžil velké ztráty.

V současné době Ackman a Pershing přešli na pasivní, dlouhodobější investice. Pershing v současné době vlastní šest akcií ve svém portfoliu v hodnotě 9,3 miliardy dolarů.

Kdo byl lepším investorem?

Existuje několik způsobů, jak se na to dívat. V letech 2004 až 2022 společnost Pershing Square Capital Management dosáhla 17,1% ročního výnosu.

V letech 2004 až 2022 dosáhly akcie Berkshire třídy A složeného ročního výnosu téměř 10,8 %. V letech 1965 až 2022 však akcie společnosti Berkshire vygenerovaly složené roční výnosy ve výši 19,8 %. Společnost Berkshire také provozuje mnohem větší akciové portfolio, takže srovnání nemusí být úplně na místě.

Za posledních deset let vzrostla hodnota portfolia společnosti Pershing o více než 193 %, zatímco hodnota akciového portfolia společnosti Berkshire o více než 109 %. Podle čísel Pershing v letech 2004 až 2022 překonal výkonnost akcií společnosti Berkshire.

Ale vzhledem k rozdílné velikosti portfolií a neuvěřitelné výkonnosti Berkshire za téměř šest desetiletí lze pravděpodobně argumentovat ve prospěch Buffetta i Ackmana. Ať tak či onak, rozhodně jsou to dva z nejlepších.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz