Hlavní obsah
Psychologie

Proč platit víc, když nemusíte. Na terapii vám přispěje zdravotní pojišťovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Využít příspěvek se vyplatí

Zdražování. Je všude. Zdražilo všechno, na co jen pomyslíme. Pečovat o tělo i duši také není zadarmo. Stojí to úsilí, čas i peníze.

Článek

V posledních letech zdražuje doslova vše, na co jen pomyslíme - bydlení, energie, potraviny, doprava, léky, dovolená, prostě všechno. A čeho máme pořád dost a možná ještě více, jsou starosti nejrůznějšího druhu. Těch není nikdy málo. A co si budeme říkat, péče o sebe je také čím dál dražší. Měli bychom zdravě jíst, sportovat, kultivovat své nitro, dbát o sebe po všech stránkách. Zkrátka pečovat s péčí řádného hospodáře o své tělo i duši. Jenže, kde na to všechno brát, když máme pořád ten stejný příjem?

Pokud máme duševní nepohodu a potíže, které nám začínají významně komplikovat život, existuje v rámci zdravotní péče také péče psychologická či psychiatrická. Tam jde úhrada na vrub zdravotního pojištění. Jenže, kdo zkoušel oslovit odborníky ve zdravotnictví, záhy zjistil, že to není jen tak. Čekací doby ke klinickým psychologům (psychologům ve zdravotnictví) a psychiatrům (lékařům) jsou enormní. Několik měsíců, půl roku - to není žádná míra. O dětských pacientech ani nehovořím, to je ještě horší.

Pravda, někdy potřebujeme konkrétně a cíleně tuto zdravotnickou péči, neboť nám ji nikdo jiný poskytnout nedokáže. Takže mít alespoň nějaký termín, je skvělé. Ale co do té doby?

Nebo třeba jen nepotřebujeme řešit své potíže v rámci zdravotnického systému, přesto nám není psychicky dobře a potřebovali bychom nějakou míru podpory. Ideálně časově i finančně dostupné.

Možností je využití péče mimo zdravotnický systém. Ať už v mezidobí, kdy čekáte na klinického psychologa nebo termín nemáte či nechcete. Ale toto obvykle zdravotní pojištění nepokrývá.

Výbornou zprávou je, že zdravotní pojišťovny nabízí (v rámci svých preventivních programů v oblasti péče o duševní zdraví) příspěvky na využití psychoterapie, která není hrazená ze zdravotního pojištění. A tyto příspěvky určitě stojí za pozornost, neboť nejsou zrovna zanedbatelné.

Výše příspěvků pro rok 2024

Jednotlivé zdravotní pojištovny svým klientům přispívají na péči o duševní zdraví v různých výších. Konkrétně:

- VZP vám přispěje částkou až 5 000,- Kč na 10 sezení,

- ČPZP vám přispěje částkou až 2 500,-Kč na 5 sezení,

- ZP MVČR vám přispěje částkou až 4 000,- Kč na 10 sezení,

- RBP vám přispěje částkou až 2 500,- Kč na 5 sezení,

- ZPŠ vám přispěje částkou až 4 000,- Kč, bez podmínky počtu sezení,

- OZP vám přispěje částkou až 10 000,- Kč , bez podmínky počtu sezení.

Co říkáte? To už je zajímavé, ne?

Samozřejmě, konkrétní podrobné podmínky se vždy dozvíte na webových stránkách své zdravotní pojišťovny, ale ze zkušeností klientů vím, že uplatnění příspěvku obvykle nebývá příliš složité.

Kde jednoduše najít terapeuta, který takto spolupracuje s mojí pojišťovnou?

Na webových stránkách své zdravotní pojišťovny nebo přes Českou asociaci pro psychoterapii (ČAP).

Tam najdete přehledný seznam spolupracujících odborníků a máte jistotu, že nenarazíte na nějakého „šarlatána“ bez patřičného vzdělání a odbornosti. Vybrat si můžete podle ceny, aktuální časové dostupnosti, lokality, online či offline spolupráci, dozvíte se zaměření terapeuta a oblasti, na které se specializuje. A když vás některý terapeut zaujme, můžete se o něm obvykle dozvědět více z jeho soukromých webových stránek a rozhodout se, jestli by mohl být ten pravý pro vás.

A jak poznáte, že vám terapie pomáhá si můžete přečíst zde:

Zdroje:

https://dusevnizdravi.vzp.cz/

https://www.ozp.cz/benefity/benefityozp

https://www.rbp213.cz/cs/novinky-v-preventivnim-a-bonusovem-programu-2024/a-2502/

https://www.zpskoda.cz/zdravotni-programy

https://www.zpmvcr.cz/pojistenci/prispevky-z-fondu-prevence/program-podpory-dusevniho-zdravi

https://www.cpzp.cz/preventivni-program/73

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz