Hlavní obsah
Psychologie

Užitečné tipy, jak opečovat sami sebe v krizovém období

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mgr. Šárka Hrabovská - psychoterapeut

V těchto okamžicích zažíváme šok, což je normální reakce na nenormální situaci. Byla narušen náš pocit jistoty a bezpečí, naše důvěra, že náš svět je bezpečné místo.

Článek

Bezcitný masakr, který se včera odehrál, otřásl nejen všemi studenty, pedagogy UK, jejich rodinami, přáteli a známými. Zasáhl celou naši společnost, osobně každého z nás. Ve svých myšlenkách a v hluboké soustrasti jsme s pozůstalými a přeživšími této hrůzy.

V těchto okamžicích zažíváme šok, což je normální reakce na nenormální situaci. Byl narušen náš pocit jistoty a bezpečí, naše důvěra, že náš svět je bezpečné místo.

S ohledem na tragické události posledních dní může nyní každý z nás pociťovat vyšší míru stresu, úzkosti, strachu a obav. Můžeme zažívat vnitřní neklid, napětí, podrážděnost, horší soustředění a poruchy spánku doprovázené pocity bezmoci, strachu, zoufalství, ohrožení, nespravedlnosti, zmaru, vzteku a myšlenky plné nezodpovězených otázek a černých scénářů. Můžeme zažívat i větší fyzickou bolest.

Jelikož na nás ze všech stran doléhají zprávy a detaily o útoku na FF UK a dalších vraždách s tím souvisejících, je důležité v tuto chvíli myslet i na sebe, na vlastní stabilizaci, na svou pohodu a klid. Nesmíme zapomenout opečovávat sami sebe a postupně obnovit svůj pocit jistoty a bezpečí.

Zamyslela jsem se, jak uplynulé události působí na mě, jak mě zasáhly, co se mnou dělají. Jaký mají dopad na mé pocity, myšlenky i tělo, ačkoliv jsem od nich relativně daleko a v bezpečí. Nejsem imunní. Pozoruji, co mi nyní pomáhá dostat se zpátky do nějaké relativní pohody, tak abych byla schopná strávit svátky jinak, než u zpráv a s chmurnými myšlenkami. Uvádím několik osvědčených tipů, které mohou pomoci ke zklidnění snad i Vám.

Tipy, jak ustát hrůzu událostí a nenechat se tolik zasáhnout

1. Zaměřte se na vaše kotvy a rutinu, rituály - co se nemění, co zůstává stejné, co funguje. To dělejte dále, jak jste zvyklí. 

2. Buďte tam, kde se cítíte bezpečně a dobře. 

3. Sdílejte své pocity a myšlenky s blízkými, rodinou, přáteli, známými nebo s odborníky. Osobně i telefonicky. Pište si deník.

4. Všimněte si alespoň 5 dobrých věcí, co se vám dnes udály, za co můžete být vděční.

5. Dopřejte si alespoň krátký čas pro sebe a naplňte ho tím, co vás těší, přináší vám uvolnění a klid. Může to být chvilka s oblíbenou hudbou, knihou, horká vana, aroma lampa, káva, procházka, seriál, film, pohádka, zkrátka cokoliv, co víte, že vám funguje.

6. Vyzkoušejte nějakou fyzickou aktivitu, ať už cvičení, úklid, kreativní tvoření. Třeba balení dárků nebo pečení cukroví.

7. K podpoře spánku můžete vyzkoušet bylinky, odpojení od techniky. 

8. Relaxace a dýchací cvičení nebo cvičení uvolňující tělesné napětí a svalovou tenzi dělá taky divy.

9. Slzy jsou také dobrý a přirozený ventil našich emocí, který může přinášet úlevu, nestyďte se plakat.

10. Nenechejte se zahltit zpravodajstvím a všemi špatnými zprávami. Nesledujte každou novou zprávu o útoku. Tím si vytvoříte odstup.

Co ještě můžete dělat?

Můžete projevit nějakou formu své účasti - zapálit svíčku za oběti, přispět do sbírky, pronést tichou modlitbu.

Mějte klidné svátky a opatrujte se!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz